chili&vanília

Kukorica, saláta

Gasztro

A konzerv kukorica finoman szólva nem a gasztronómia csúcsa, egész más történet viszont a nyári, friss, zsenge, csöves kukorica. Érdekes, hogy azon túl, hogy főtt állapotban fogyasztjuk, jellemzően nem nagyon kezdünk vele mást, pedig nem igazán igényel nagy erőfeszítést az előkészítése. A ceviche (ejtsd: szevicse) Dél-Amerika - azon belül is elsősorban Peru és Ecuador - jellegzetes étele vagy inkább konyhai eljárása. Nem más, mint nyers hal, amelyet citrusos-chilis páccal forgatnak össze; ez reakcióba lép a hal húsával, végső soron megmarja, vagyis megfőzi. Forró nyári napon nincs is ennél frissítőbb fogás. Salátára locsolni ugyanezt a pácot persze csalás, hiszen épp a lényeg - a nyers hal - marad ki, a tüzes-jeges öntet azonban annyira ütős mindennel, hogy még egy banális, finoman szólva is "retrónak" nevezhető kukoricasalátát (vagy akár sima uborkasalátát) is új dimenzióba repít. Nagyon csípős, nagyon savanyú, és kánikulában (s azon kívül is) azonnal felpezsdíti az embert. A friss koriander úgy kell bele, mint tökfőzelékbe a kapor, aki netán nem tud vele megbarátkozni, használjon helyette petrezselymet vagy mentát. Grillezett húsok vagy halak mellett a legfinomabb.

Chilis-zöldcitromos kukoricasaláta grillezett tarjával

Hozzávalók (4 adag)

4 zsenge csöves kukorica (leszemezve 50 dkg)

1 evőkanál só

1 közepes fürtös uborka (20 dkg), kimagozva,

felkockázva

1 lilahagyma, finomra aprítva

4 szem paradicsom, felkockázva

1 nagy csokor friss korianderzöld, finomra aprítva

Öntet:

2 nagy citrom leve

2 zöldcitrom leve

1 teáskanál csiliszósz (pl. sambal oelek, vagy

sriracha)

1 teáskanál szójaszósz

4 szelet sertéstarja

só, bors

3 evőkanál olívaolaj

A kukoricát éles késsel egy magas falú, mély tálban leszemezzük (a mély tál azért praktikus, mert a kukoricaszemek összevissza repkednek). Forrásban lévő sós vízben kb. egy percig főzzük, éppen csak annyira, hogy elveszítse nyerseségét, de zsenge, puha maradjon. Leszűrjük, és lehetőség szerint lehűtjük (ennek legegyszerűbb módja, ha a mosogatóba jeget teszünk, és ebbe állítunk egy üvegtálat a kukoricával). Közben kiskanállal eltávolítjuk az uborka magját (meghámozni nem szükséges), és felkockázzuk. Felaprítjuk a lilahagymát és felszeleteljük a paradicsomot. Az öntethez (amelyet abban a tálban keverhetünk, amelybe a saláta kerül) összekeverjük a citrom és zöldcitrom kifacsart levét a csiliszósszal és a szójaszósszal. Összekeverjük az öntetet a kukoricával és a felkockázott zöldségekkel, majd kb. egy órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. A friss koriandert csak közvetlenül tálalás előtt keverjük hozzá. Megsütjük a tarját: a hússzeleteket sózzuk, borsozzuk. Egy akkora serpenyőt, amelyben elfér a négy szelet, zsiradék nélkül felforrósítunk. Hozzáadjuk az olajat, majd beletesszük a húst. Mindkét oldalán először addig sütjük, amíg szép piros kérget kap, kb. 3-3 percig, egyszer megfordítjuk, majd összesen kb. 12 percig sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Köszönjük meg a Fidesznek a sok-sok leleplezést!

A Fidesz számára úgy kell a titkos terveket szövő ellenség leleplezése, mint a levegő: egyszerre mutat rá az ellenség vélt szándékaira, és tereli el a figyelmet önmaga alkalmatlanságáról. De hogyan lehet leleplezni hetente valamit, amit már mindenki tud? Hányféle leleplezés van? És hogy jön ide a konyhában ügyködő Magyar Péter? Ezt fejtettük meg.

Nemcsak költségvetési biztost, hanem ÁSZ-vizsgálatot és büntetést is kapott Orosháza

Nincs elég baja Békés megye egykor virágzó ipari centrumának, Orosházának, amhova nemrégiben költségvetési biztost neveztek ki. Állami számvevőszéki vizsgálat is folyik az önkormányzatnál, a korábbi fideszes vezetés miatt súlyos visszafizetési kötelezettségek terhelik, ráadásul kormánypárti településekkel ellentétben egyelőre nem kap pótlólagos forrásokat a működésére.

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.