chili&vanília

Nyár, cékla

Gasztro

Burpees golden (sárga színű, kerek, édes), Detroit (1892-ben fejlesztett fajta, vékony, feszes héjú, kisméretű), Cylindra (hosszúkás, zsenge, édes), Tonda di Chioggia (csíkos, jellegzetes, rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít; olasz ősi fajta, amely Chioggia városából származik, mint Goldoni csetepatéja), Egitto Migliorata (1850-ben született, lapos, élénkpiros a húsa).

Csak néhány a számos céklafajta közül, amelyeket már szerencsére itthon is felfedeztek maguknak (és a fogyasztóknak) a termelők. Gyakran őszi, téli gumós zöldségként tartjuk számon, pedig ilyenkor, nyáron még finomabb – zsenge, édes, szinte alig igényel hőkezelést, nyersen is megállja a helyét. Hihetetlen változatosan lehet elkészíteni, és nagyon egészséges. Gyógyító, méregtelenítő hatású, tele van rostokkal, vitaminokkal: C-vitaminnal, káliummal, folsavval.

A cékla is a zöldségek azon csapatába tartozik, amely sütve önálló életet kezd élni – ízét össze sem lehet hasonlítani főzött állapotú önmagával. Intenzív, édes, izgalmas köret csirkéhez, halakhoz, de kreatív saláták főszereplőjeként is csodás (lásd az alábbi példát!). Fetával, kecskesajttal klasszikus duót alkot, de avokádóval, csicseriborsóval is nagyszerű, fanyar nyári piros gyümölcsökkel pedig pazar vitaminbomba. Remekül harmonizál meggyel, cseresznyével, málnával, feketeribizlivel. Figyelem! A cékla levelét nehogy ott hagyják vagy eldobják, azt is fel lehet használni: simán csak fokhagymával, olívaolajjal megfonnyasztva, mint a spenótot, vagy pestóként (pirított törökmogyoróval, parmezánnal, fokhagymával, olívaolajjal, sóval, borssal).

Nyári cékla málnával és kecskesajttal

Hozzávalók (4 adag)

 

50 dkg zsenge, nyári cékla (kb. 5 szem)

1 evőkanál durva szemű só

1+5 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál málnás balzsamecet (vagy vörösborecet)

1 teáskanál méz

10 dkg rukkola

5 dkg pisztácia vagy mandula

15 dkg málna

15 dkg kecskesajt vagy feta

esetleg: egy marék gojibogyó, vagy pl. aszalt vörös áfonya, netán meggy

 

Először megsütjük a céklákat: ezt akár előző nap is megtehetjük: a céklagumókat egyenként (vagy ha kicsik, kettesével) alufóliába csomagoljuk, előtte összesen 1 evőkanál olívaolajat csepegtetünk rá, és megszórjuk durva szemű sóval. 200 fokon kb. 45 percig sütjük (sütőtől, céklától és a méretétől függően ez lehet valamivel kevesebb vagy több is). Amikor megsült, a héja gyönyörűen lejön. Felszeleteljük. A saláta öntetéhez, az ecethez adunk sót, borsot és egy teáskanál mézet, elkeverjük, majd lassú sugárban hozzáadagoljuk az öt evőkanál olívaolajat. Közvetlenül tálalás előtt állítjuk össze a salátát: a rukkolát összeforgatjuk az öntettel, majd ráhalmozzuk a sült céklát, a málnát, a darabokra morzsolt kecske- vagy feta sajtot, s a pisztáciát vagy mandulát.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.