chili&vanília

Szilvásgombóc-szezon

  • 2020. október 3.

Gasztro

Az egyik legfinomabb házias fogás, igazi szezonja pedig éppen kezdődik. Friss szilvával a legjobb, de a sűrű – noszvaji vagy panyolai – szilvalekvárral töltött változat is nagyszerű. Nagyon fontos, hogy a megfelelő fajtájú – szétfővő, lisztes – burgonyát használjuk, ezen áll vagy bukik a gombóc. A gyümölccsel készülő gombócokat valóban minden környező ország a magáénak tudja, szinte ugyanezekkel találkozunk Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban is. Náluk a burgonyás tésztás verzió mellett kedvelt a túróval gyúrt tészta is. A tálalásnál már azért akadnak különbségek, a csehek például az összes gombócukat olvasztott vajjal és morzsolt túróval, gyakran mákkal adják. Az alábbi szilvás gombóc klasszikus kedvenc, egy apró, mákszemnyi újítással: a mák rögtön három különböző módon kerül bele: a tésztába mákolaj és pirított mák formájában, valamint a tetejére daráltan. Kiválóan passzol a szilvához. A gombócokat remekül le lehet fagyasztani, de csak úgy, hogy először egy nagy tálcára helyezve egyesével lefagyasztjuk, és csak utána tesszük zacskóba vagy dobozba (különben egy nagy tömbbé állna össze az egész).

 

Tripla mákos szilvás gombóc

Hozzávalók (kb. 20–25 gombóchoz)

 

1 kg szétfővő burgonya (sárga héjú, pl. Ella fajtájú)

1 egész tojás

2 evőkanál mákolaj (vagy helyette libazsír)

25–30 dkg liszt és még egy kevés a szóráshoz

2 evőkanál búzadara

2 evőkanál pirított, egész mák

25 szem szilva kimagozva

(vagy 50 dkg sűrű szilvalekvár)

A tetejére:

10 dkg vaj

20 dkg friss kenyérmorzsa (vagy panko)

8 dkg darált mák, porcukorral elkeverve

 

1. A burgonyát egészben, héjában, sós vízben, fedő alatt (kb. 40–50 perc alatt) teljesen puhára főzzük. A meghámozott, forró krumplit krumplinyomón átnyomjuk, annyira hűtjük le, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni.

2. Hozzáadjuk a tojást, a mákolajat (vagy libazsírt), az átszitált lisztet, grízt, a pirított mákot és a sót. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk.

3. A bucit két részre osztjuk. A bucikat lisztezett gyúródeszkán hengerré formázzuk, majd levágunk egy-egy darabot. A tenyerünkben kilapítjuk, és a korongokat megtöltjük egy-egy szilvával, majd gombóccá formázzuk.

4. A gombócokat forró, lobogó, sós vízben kifőzzük. Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, kb. 10 percig. Közben az olvasztott vajon ropogósra pirítjuk a morzsát. A gombócot meghempergetjük a morzsában, majd tálaláskor megszórjuk a darált mákkal és kevés porcukorral.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A tudatlanság hatalma

  • - turcsányi -

A Leidseplein (Leiden tér) Amszterdam kitüntetett helye, valaha ide futott be a leideni út, ma turisták éjjel-nappali gyülekezőhelye, fények és nyüzsgés, a létező világok legjobbika, kábé száz méterre innen lőtték fejbe 2021 nyarán Peter R. de Vriest, az ország egyik vezető bűnügyi újságíróját, aki épp egy híres maffiaper koronatanújának volt a tanácsadója.

A levegőben

Magyarországon elképzelhetetlen a zsigeri gyűlölet, amely a francia rendőröket övezi különféle (elsősorban, de nem kizárólag) szélsőbaloldali eszmék hívei közt.

Úgyszólván páratlan

Mivel itthon a téma jószerivel a futottak még kategóriájába sem tartozik, megemlítenénk, hogy jövő vasárnap rendezik Romániában az államfőválasztás megismételt első fordulóját. (A második menet, már ha semmi nem jön közbe, május 18-án lesz.)

Elfogytak az ötletek

A miniszterelnök minden évben tiszteletét teszi a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évindító konferenciáján – az idén ezt március 7-én tartották. A szokásos menetrend szerint a kamara elnöke, a gazdasági miniszter és a jegybank elnöke is szólnak a meghívottakhoz – s bár 2021 óta Matolcsy György már nem tűnt fel az emelvényen, Varga Mihály most igen.

Mindenki ellenzékben

Egy évvel az országgyűlési választások előtt a 15 éve kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Fidesz kapkod, híres-hírhedt kommunikációja csak követni képes Magyar Péterét. A kormánypárt gyarapodó aljasságaival leginkább a már sokszor legyőzött parlamenti ellenzék foglalkozik.