A kormány kamatplafonnal csökkenti a vállalati hitelek kamatait

  • narancs.hu
  • 2024. január 29.

Gazdaság

A bankok hamarosan valószínűleg már előre fognak szaladni ebben.

Általános kamatplafon bevezetését kéri a Nemzetgazdasági Minisztérium a bankoktól a vállalati hitelekre, amelyeket ez alapján februártól kamatfelár nélkül, a BUBOR referenciakamat szintjén adnának a pénzintézetek a futamidő első hat hónapjában – írta a Blikk.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve adta azt a javaslatot a bankoknak, hogy az újonnan nyújtott vállalati hitelek kamatait kamatfelár nélkül a bankközi referenciakamat (BUBOR) szintén nyújtsák az ügyfeleiknek a futamidő első hat hónapjában 2024. február 1. és május 1. között megkötött hitelszerződéseknél.

A bankok a vállalati hiteleket a BUBOR felett 2-3 százalékkal nyújtják az ügyfeleknek, tehát az önkéntes kamatplafonhoz való csatlakozásuk esetén ennyivel fognak csökkenni az új hitelek kamatai a folyósítás utáni első hat hónapban.

A bejelentés után az Erste Bank már közölte is, hogy a megállapodásnak megfelelően önkéntesen nulla százalékra csökkenti a BUBOR feletti kamatfelárat. Az eddigi tapasztalatok alapján várható a többi bank csatlakozása is ehhez.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk