A tőzsdei árnál drágábban kaptuk az orosz gázt

  • narancs.hu
  • 2022. június 11.

Gazdaság

A Népszava számításai szerint nyolc százalékkal adta Putyin drágábban Magyarországnak a gázt, mint másoknak.

A KSH külkereskedelmi adatbázisa alapján a Népszava számításai szerint márciusban a nyitott, irányadó, januári tőzsdei árnál is drágábban vásárolta Magyarország a gázt Oroszországtól. A lap mintegy nyolc százalékos eltérést lát a számokban. 

A becslés alapja, hogy a portál korábbi elemzései szerint az oroszok a magyar gáztarifa kiszámításánál mindig a Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde két hónappal korábbi átlagárát tekintik irányadónak. Eszerint, míg márciusban – a Népszava számításai alapján – az állami MVM ezer köbméterenként átlagosan 903 eurót fizethetett az oroszoknak a földgázért, addig januárban a Ttf 833 eurós átlagot mutatott.

Mindez érdekes összefüggés a rezsicsökkentés tekintetében, hiszen a hazai gáztárolókat most kell télire feltölteni, azonban ennek többletköltségeit a kormány nem terheli a lakosságra. A lap megjegyzi, hogy az állami MVM egyes becslések szerint idén több ezermilliárdos költségvetési támogatásra szorul emiatt. Nem csoda, hogy a napokban a kormány kivonta az önkormányzatokat és a vállalkozások egy részét a rezsicsökkentés jogosultsága alól. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk