Csak a szokásos: megint gyengült a forint

  • narancs.hu
  • 2018. június 18.

Gazdaság

Hol vagy, Matolcsy György, hol vagy?

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel – írja összesítésében az MTI.

  • Az euró 322,95 forinton forgott reggel hét órakor, 49 fillérrel erősödött jegyzése a péntek esti 322,46 forinthoz képest,
  • a dollár árfolyama 277,86 forintról 278,61 forintra,
  • a svájci franké pedig 278,80 forintról 279,53 forintra erősödött,
  • a jent 2,5216 forinton jegyezték, szemben a péntek esti 2,5133 forinttal.

A Portfolio.hu a vonatkozó elemzésében azt írja, hogy izgalmas lesz az MNB kamatdöntő ülése, mely a forint további sorsát is meghatározhatja, és kérdés, a Nemzeti Bank aznap délutáni közleményében utalnak-e a szigorítás lehetőségére az utóbbi hetek piaci turbulenciája után, illetve kommentálják-e a forint gyengülését. „Ha a jegybank kitart amellett, hogy nincs szükség változtatni a kommunikáción, akkor az a forint további gyengülését hozhatja, de most talán kicsit nagyobb annak az esélye, hogy megpróbálják megnyugtatni a piacot” – írja a szakportál.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.