Csőd szélén az Orbán irodájától kőhajításnyira lévő orosz „kémbank”

  • narancs.hu
  • 2023. február 27.

Gazdaság

Az összes likviditási tartalékát felélte, a szankciók folytán pénzeszközei zárolva vannak.

Hosszú ideje zárolva vannak a budapesti székhelyű, de orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank pénzeszközei a világ egyik legnagyobb pénzügyi értékpapír-tranzakciós cége, az Euroclear rendszerében – írja a hvg.hu hétfő reggel.

Egy kiszivárgott dokumentum szerint a bank igyekezett feloldani a zárolást, de a belga pénzügyminisztérium ebben nem partner. Még Nagy Márton is lobbizott az érdekükben. A bank az I. kerületben, a Lánchíd budai hídfőjénél, a Lánchíd Palotában működik, alig pár száz méterre a Miniszterelnökségtől.

A lap birtokába került dokumentum szerint a Nemzetközi Beruházási Bank egyik vezetője arról írt belső levelezésben, hogy az idei első negyedévre olyan súlyos hiányt prognosztizált, amit a hitelportfólió értékesítésével sem tudnának pótolni. De ha még a hitelei egy részét el is adná a bank, az eladási árengedmények miatt ez újabb jelentős veszteségekhez vezetne.

Az IIB 2022-ben szinte az összes likviditási tartalékát felélte, ezért az Euroclearben lévő pénzeszközei nélkül a bankot a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti, vagy kénytelen lesz már 2023 májusában átsrukturálni a kötvényeit.

A Nemzetközi Beruházási Bankot a sajtóban gyakran csak orosz „kémbankként” emlegetik, a belga pénzügyminisztérium szintén attól tart, hogy szankciós listán szereplő oligarchák befolyása érvényesül a pénzintézetben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!