Hiába a magas benzinár és autópályadíj, Horvátország még mindig a magyarok egyik legkedveltebb úti célja

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 6.

Gazdaság

A tavalyi évhez képest több mint 7 százalékkal emelkedett a magyar turisták száma.

A magyar turisták száma az átlagot meghaladóan, 7,5 százalékos bővüléssel 338,8 ezerre emelkedett, a vendégéjszakák száma pedig 7 százalékkal 1,662 millióra nőtt. Amennyiben folytatódik az eddigi tendencia, a magyar turisták tavalyi 572 ezres létszáma az idén átlépi a 600 ezret. De nemcsak ez az adat, hanem a magyar vendégek által eltöltött éjszakák száma is rekordot dönthet, ami már tavaly átlépte a 3 milliót.
A Horvátországba látogató turisták által legkedveltebb városok sorrendjében Dubrovnik áll az első helyen, amelyet Rovinj, Porec, Split és Medulin követ, míg a magyarok közül a Kvarner-öböl és az Isztriai-félsziget településeit keresik fel legtöbben.

A Világgazdaság közben arról ír, hogy Horvátországban drágább az üzemanyag, mint itthon: a 95-ös benzin literjéért körülbelül 10,3 kunát kell fizetni, ami nagyjából 460 forintnak felel meg.

Ráadásul ott vannak még az autópályadíjak, amelyek a nyári szezonban jelentősen emelkedtek: Letenyétől Zágrábig 47 kuna a díj (kb. 2100 forint, 45 forintos árfolyammal számolva). Ha Zágrábból Isztria felé haladunk (Opatija, Lovran, Mošćenička Draga, Pula, Medulin) 77 kunával (3500 forint) kell számolnunk. Rabacra 100 (4500 forint), Rovinjba pedig 124 kunáért (5600 forint) juthatunk el.

(MTI)


Figyelmébe ajánljuk