Már le is cserélték az állami felügyelet alá került Kartonpack vezetőit

  • narancs.hu
  • 2020.04.18 13:36

Gazdaság

A magyar állam nevében a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos határozatot hozott.

Mint arról pénteken lapunk is beszámolt, azonnali hatállyal állami felügyelet alá vonta a debreceni Kartonpack Dobozipari Nyrt.-t a kormány egy péntek reggel megjelent rendeletben.

Állami felügyelet alá vontak egy tőzsdei céget, a szakma sem érti, hogy miért

A Kartonpackot már két éve is próbálta megszerezni az állam.

A rendelet értelmében a céget a veszélyhelyzet végéig Juhász Edit, az úgynevezett tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos fogja irányítani. Eszerint Juhász kizárólagos döntési jogot kapott a vállalat ügyvezetése helyett, feladata, hogy intézkedéseket tegyen a társaság működőképességének fenntartása érdekében, ennek értelmében akár szerződéseket is felmondhat, bárkit kirúghat a tisztségviselők és a felügyelőbizottsági tagok közül, helyettük pedig bárkit ki is nevezhet.

Utóbbira már a felügyelet alá vonás után szinte azonnal sor került – derül ki a Kartonpack Budapesti Értéktőzsde oldalán közzétett tájékoztatásából, amit az mfor.hu vett észre. A tájékoztatás szerint a magyar állam nevében a tulajdonosi jogokat gyakorló kormánybiztos a jogkörével élve a társaság valamennyi igazgatósági tagját, felügyelőbizottsági tagjait, valamint auditbizottsági tagjait azonnali  hatállyal a tisztségükből visszahívta.

A kormánybiztos a társaság igazgatóságának elnökének és vezérigazgatójának határozatlan időtartamra Uszkay-Boiskó Sándort (aki Európa-jogi szakjogász, tavaly év végéig az MFB igazgatóságának tagja volt), az igazgatóság tagjának pedig Hutiray Gyula Árpádot (korábban fideszes önkormányzati képviselő volt Erzsébetvárosban, volt önkormányzati főtanácsadó is), Vass Viktóriát, Jakab Lászlót, Mancsiczky Lászlót (aki a Fidesz tagja, ügyvéd, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságának tagja, Kósa Lajost is ő képviselte a sajtóperekben) nevezte ki.

A társaság felügyelőbizottságának és auditbizottságának tagjai ugyanazok a személyek lettek: Farkas Gábor, Töklincz Piroska (aki január végéig a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgatója volt) és Gazsó Balázs (aki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tagja).

Neked ajánljuk