Tényleg sikerül kinyírni a katát, alig valaki akar maradni

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 22.

Gazdaság

Eddig a katások kevesebb mint egy százaléka jelezte, hogy maradna a kata szabályai alatt, de még van egy hónap erre. 

Az első tíz napban 4326 egyéni vállalkozó adta be a szükséges adatlapot annak érdekében, hogy az új kata alá tartozhasson szeptember 1-jétől – közölte a kormányközeli KESMA alá tartozó Világgazdaság megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Eddig körülbelül 450 ezer ember adózott a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szabályai szerint, így

azok száma, akik eddig a maradásukat jelezték, kevesebb mint 1 százalék.   

Mint ismert, július közepén mindössze néhány nap alatt elfogadta a parlament a katatörvény módosítását, amelyben a legfőbb változtatás, hogy a kisadózóknak (a taxisokat kivéve) csak magánszemélyektől származhat bevétele.  A változtatás miatt több – részben spontán – tüntetést is tartottak Budapesten, ugyanis már a változtatás megjelenésekor arra figyelmeztettek az érintettek, hogy ezzel gyakorlatilag teljesen sikerül lenullázni az adónemet. 

Ha valaki továbbra is a kata szerint akar adózni, akkor augusztus 1. és szeptember 25. között be kell benyújtania egy nyilatkozatot, ugyanis augusztus végével mindenkinek megszűnik a kata szerinti adó-alanyisága. Aki nyilatkoznak szeptember 25-ig, annak az új kata-alanyiság szeptember 1-jétől jön létre. A tevékenységét év közben kezdő egyéni vállalkozó az új kata választását a webes ügysegéden keresztül jelentheti be, a már működő egyéni vállalkozó a 22T101E jelű adatlapon jelezheti a választását.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk