Az orosz Mészáros Lőrinc hidat épít a tengerre

  • Urfi Péter
  • 2017. május 28.

A hét cikke

Putyin gyerekkori barátja köti össze a Krímet az anyaországgal.

Oké, a Krím visszatért az anyaország kebelére, de hogyan jutunk oda?

Ez a kérdés nem hagyta aludni éjjelente Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint, a népek barátságának nagy barátját és az értékőrzés hagyományos értékeinek őrét. Az ukránok fejletlen gondolkodása ugyanis - a magyarok haladó felfogásával ellentétben - még mindig nem jutott el oda, hogy elfogadják a népek barátságának fennkölt eszméjét, és oktalanságukban képesek voltak lezárni a Krím félszigetre vezető szárazföldi útvonalat.

Bizonyára voltak olyanok, akik megelégedtek volna a komppal. De ők, Putyin elnökkel szemben, nem tették fel maguknak a legfontosabb kérdést: kifejezi néhány vízen hánykolódó hajó, hajócska a Krím és az anyaország bonthatatlan egységét? Ugye hogy nem! A Krím és az anyaország bonthatatlan egységét leginkább egy 19 kilométer hosszú, hárommilliárd dolláros híd fejezi ki - jutott eszébe Putyin elnöknek egy történelmi jelentőségű reggelen. Arkagyij Rotenberg akkor még nem tudta, hogy a leghőbb vágya megépíteni ezt a hidat a tengerszoros fölött.

Putin's Shadow Cabinet and the Bridge to Crimea

In the spring of 2014, President Vladimir Putin delivered an address in St. George Hall, a chandeliered ballroom in the Kremlin, to celebrate the annexation of the Crimean Peninsula. "Crimea has always been an integral part of Russia in the hearts and minds of our people," he declared, to a standing ovation.

Arkagyij Rotenberg az ország egyik vezető üzletembere, akinél senki nem nyerhet több állami megbízást. Otthonosan mozog a bankszektorban, az energiaiparban és a szállítmányozásban is, de az építkezéseket mondhatjuk a specialitásának. Csak 2015-ben 9 milliárd dollár értékben kötött szerződést az állammal, így nem csoda, hogy legális személyes vagyona eléri a 2,5 milliárd dollárt. Azt tulajdonképpen senki nem is próbálja tagadni, hogy ebben a sikerben a szerencsén kívül fontos szerepet játszott Putyin elnök úr személye, aki Rotenberg gyerekkori barátja, akivel a dzsúdóedzések kovácsolták össze, és aki máig legszorosabb szövetsége.

(Mészáros Lőrincnek egyelőre alig 438.000.000 dollárral kell beérnie, de ne legyünk türelmetlenek, hiszen a mi fiunk sokkal később kezdte az ipart. Az építőipart mármint.)

A New Yorker cikke eleinte a szimbolikus erejű krími hídról látszik szólni, aztán átfordul Rotenberg portréjába, imponálóan sok olyan megszólaló felvonultatásával, akik egykor nagyon közel álltak hozzá - és Putyinhoz. Merthogy végül a történet túlmutat Rotenbergen, és megérthetjük belőle a második generációs oligarchák rendszerét és végső soron Putyin gondolkodásának néhány sarokpontját is.

További olvasnivalók

Gigariport az amerikai Tiborcz István ingatlanbizniszeiről (ProPublica)

Hogyan békültem ki a lányom gyilkosával? (Guardian)

50 éves a Száz év magány (Atlantic)

(A leadképen Rotenberg és Putyin egy ismeretlen eredetű képen.)

Figyelmébe ajánljuk