Egy egész ország kötele – 70 másodpercig emlékezünk

  • narancs.hu
  • 2014. január 27.

Hírnarancs

Holokauszt-évforduló, kötelezés, nem lesz új reptér Felcsúton, káosz a Klikben, Ukrajnában egyre hidegebb van. Rázós hétfőn vagyunk túl, pedig nem is volt parlament.

Január 27-e: az ENSZ döntése értelmében ezen a napon emlékezünk a holokausztra, abból a megfontolásból, hogy 1945-ben ezen a napon szabadították fel az Auschwitz-Birkenauban található haláltábort. Idén van a 70. évfordulója: itthon több csatorna és rádióadó ennek apropóján 70 másodpercre szüneteltette adását – Áder János köztársasági elnök felhívására. A Holokauszt Emlékközpontban kormánytagok is beszédet mondtak: köztük Rétvári Bence államtitkár, akinek az előadását a krétakörös Gulyás Márton meg is zavarta.


Ettől függetlenül persze dúlt a napi politika Magyarországon: a jobboldal (élükön médiájukkal) tolják rá a kötelet Mesterházyra, aki azonban nem mondott Mészáros Lőrinc kapcsán ilyet a hétvégi kongresszuson a Sportcsarnokban. Ráadásul még csak az sem egyértelmű, hogy egyáltalán hallotta a bekiabálást: 13 ezren voltak ott, éppen beszélt, amikor beszóltak, és még csak azt se lehet pontosan tudni, honnan jött a szöveg. Mindez persze nem akadályozta meg Kocsis Mátét, aki a Fidesz kommunikációs igazgatójaként bocsánatkérésre szólította fel Mesterházyt, miután szavai szerint a baloldali ellenzéki pártok szombati nagygyűlésén „kötél általi halált ígért politikai ellenfeleinek” a „Gyurcsány-koalíció”. Az ügy kapcsán az MSZP már beperelte a Magyar Nemzetet.

És ha már Mészáros Lőrinc: úgy tűnik, mégsem építenek új repteret Felcsúton. Az Origo ugyanis azt tudta meg, azokat a légügyi engedélyeket, amelyekről a hétfői Népszabadság írt, a műrepülő-világbajnok Besenyei Péter tulajdonában levő, nem nyilvános repülőtér kapta meg 2012 áprilisában.

Eközben Meggyes Tamást, Esztergom volt fideszes polgármesterét kihallgatták jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanújával. Meggyes amúgy panasszal élt a gyanúsítással szemben.

És most megint balra! Gond lehet az ellenzéki Összefogás nevével. Sőt, az index egyenesen azt írja, hogy Mesterházyék új név után nézhetnek, ugyanis a monoki polgármester alakulata épp az Összefogás Pártja nevet viseli. Minderre Molnár Zsolt, a szocialista kampányfőnök azt mondta: nem néznek új név után, és kész.

Gáz van a Klikben: jött egy revizor (állítólag maga Orbán küldte!) és átvilágította a mamutintézményt. És hát elképesztő, amivel találkozott. „Hibás gazdasági döntések, valótlanságok állítása, rossz vezetési stílus és a jobbító javaslatok figyelmen kívül hagyása” – írta szintén az Index. A revizor időközben már lelépett: kérdés, hullanak-e most a fejek vagy sem?

Magára vállalta egy szervezet a Lehel úti robbantást. Kamu vagy nem kamu – egyelőre nem tudni.  
Írtunk ma már Ukrajnáról, most még csak annyit hozzá, hogy Janukovicsék bekeményítenek: állítólag 30 ezerre emelik a rohamrendőrök számát, és jön még más is. Azaz Ukrajnában még jó ideig nem lesz béke. Sajnos.

Figyelmébe ajánljuk