Elhazudja a valóságot a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2017. március 2.

Hírnarancs

Orbán emberei tagadják, hogy legutóbbi beszédében rasszista lett volna a főnök.

Elszólta magát

A csütörtöki kormányinfón Csuhaj Ildikó, az ATV munkatársa az alapjövedelemről kérdezte Lázár Jánost, mikor szóba került Orbán Viktor etnikai homogenitást emlegető keddi beszéde. Ám Kovács Zoltán kormányszóvivő ekkor – a 444.hu cikke szerint – közbeszólt, mondván, hogy a miniszterelnök ilyet tuti nem mondott, természetesen ott van nála a beszéd leirata, és Kovács elmondása szerint Orbán nem az etnikai homogenitás megőrzéséről beszélt, hanem azt mondta, hogy a „kulturális homogenitást meg kell őrizni”, és csak később hangzott el az etnikai kifejezés, tehát Orbán szövege semmilyen értelemben nem volt rasszista. Csakhogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján elmondott beszédében Orbán Viktor nem kulturális, hanem etnikai homogenitásról beszélt: „nagyon fontosnak tartom, hogy az etnikai homogenitást meg kell őrizni.” Hiába szépítik a történteket, ezt mondta. Van erről egy videó is, amelyen 18.35-nél tisztán hallható.

Sőt, úgy folytatja, hogy „Most már lehet ilyeneket mondani, ezelőtt néhány évvel kivégzés járt az ilyen mondatokért. De ma már lehet ilyeneket mondani, mert az élet igazolta, hogy a túl nagy keveredés bajjal jár”.

Az egyik csak jó lesz

Öt népszavazási kezdeményezést adott le az LMP ma délelőtt a paksi bővítésről – írja az MTI. A párt közleménye szerint Paks2 még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb. Szél Bernadett rögtönzött sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az a céljuk, hogy a nép dönthessen a kérdésben, és ennek érdekében elmennek a falig, de ha kell, annál tovább is. Szél szerint meg kell változtatni az Alaptörvényt, ha az nem engedi, hogy referendumot írjanak ki ebben a kérdésben – és emlékeztetett arra, hogy az ország NATO- és EU-tagságáról döntő népszavazás előtt is változtattak a jogszabályokon. Szél egyébként, úgy tűnik, mindenre felkészülve saját kopaszokkal érkezett az NVI-hez.

Megyünk blokkolni. Mindenre felkeszültünk. #kopaszok #lehetmas #nopaks2 #greenenergy #szelbernadett

A kérdés első körben az, sikerült-e az LMP-nek olyan kérdést megfogalmaznia, amit a Nemzeti Választási Iroda a formai, majd a Nemzeti Választási Bizottság a tartalmi szempontokat figyelembe véve jóváhagy. Aztán lehet felsorakozni az ügy mellé – az MSZP, a DK, az Együtt és a Liberálisok már jelezték, hogy támogatják a kezdeményezést, és ha úgy alakul, segítik majd az aláírásgyűjtést.

Már eldőlt

Lázár János szerint a nép már szavazott Paksról, méghozzá a 2014-es választáson, amikor újraválasztották a Fideszt, illetve akkor, amikor a parlamentben a nép képviselői – vagyis a Fidesz–KDNP – megszavazták a paksi beruházást – mondta el a mai kormányinfón.

Belvárosi mélygarázs az álma

Az V. kerületi önkormányzat vezetőit jó ideje foglalkoztatja egy Pilvax köz alatti mélygarázs gondolata. Múlt héten lapunk beszámolt a lehetséges tervről, most pedig kiderítettük, hogy Rogán Antal polgármesteri ideje alatt, még 2013-ban több mint 22 millió forintot el is költöttek a mélygarázsra.

Rogánék 22 milliót már eltapsoltak arra a mélygarázsra, amelyről a Belváros nem hajlandó beszélni

Ingyen kötelező

Ingyenes lesz az első középfokú nyelvvizsga. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az MTI kérdésére megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy reményei szerint bevezetésére még ebben a ciklusban sor kerül.

Titok

Senki sem akarja megmondani, mennyien haltak meg 2016–2017 telén Magyarországon. Most épp a HVG vállalkozott arra az egyszerűnek tűnő feladatra, hogy megírják a pontos számot. De mivel a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat és az Emmi is lepattintotta őket, csupán körülbelüli adatokra lehet hagyatkozni. Egy biztos, valamiért felettébb nagy titokként kezelik, hányan haltak meg a hideg miatt.

Fegyverbe!

Svédország visszaállítja a sorkatonaságot az orosz fenyegetettség miatt – írja a BBC-re hivatkozva az Index. A parlament elsöprő többsége által támogatott döntés 2018. január 1-jétől lép életbe. Az ország nem tagja a NATO-nak, így kiváltképp aggasztják Oroszország hadgyakorlatai a Balti-térségben.

Figyelmébe ajánljuk

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).

Nyomasztó naplemente

  • Kiss Annamária

Az izraeli Hanoch Levin 1975-ben bemutatott méltán híres tragikomédiájának új interpretációjából pont az nem jön át, amitől izgalmas lenne a darabot épp most elővenni: az élni akarás ereje.

 

A múlt titkai

Nem sokon múlt, hogy Brückner Jánosból (1984) festőművész lett; az egyébként kémia–biológia tagozaton eltöltött középiskolai évek alatt fordult a rajzolás felé, majd a kétezres évek elején, amikor az ELTE BTK magyar irodalom és filozófia szakán tanult, kezdett el hobbi szinten festegetni.

Focipálya, lovarda, Dubaj - Rákosrendezőn

Lázár János szerint a volt teherpályaudvar helyére építendő városközpont születése egyenesen Orbán Viktor kívánsága volt, aki a minisztert nemcsak azzal bízta meg, hogy találjon helyet az új szenzációnak, de azt is kikötötte, hogy a területen középszerű projekt nem valósulhat meg.

Kartávolság

Amikor időről időre kísérletet tesznek arra okos, mérsékelten okos és kifejezetten hülye ún. elemzők („megfigyelők”), hogy meghatározzák a 2010 utáni magyarországi berendezkedés mibenlétét, a hülyék általában arra jutnak, hogy minden problémája ellenére ez még mindig demokrácia.

A 2023-as kormányprogram

Sok ronda disznóság megtörtént már Magyarország parlamentjében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben, de ennél a múlt csütörtöki esetnél szégyenteljesebb aligha.

Mítosz és világrend

A diplomácia zsenije, vagy háborús bűnös? Eredeti gondolkodó, vagy közhelyes frázisok ismételgetője? A világpolitika sztárja, vagy a kapcsolati tőke legprofesszionálisabb kiaknázója? A százéves korában elhunyt Henry Kissinger ellentmondásos örökségét még évtizedekig fogják elemezni – pályája mindenesetre összefonódott az amerikai külpolitikai dominancia évtizedeivel.

Magánbankok viszik a prímet

Az Orbán-rezsim térfoglalása egyedülálló helyzetet hozott létre a magyar bankszektorban. Míg másutt a politikai vezetés elsősorban állami pénzintézeteket használ föl céljai megvalósítására, addig nálunk magántulajdonú bankok bekebelezésével erősíti és tartósítja a hatalmát.

Szájzárrendelet és székbírság

Jogkorlátozó, a szólásszabadságot szűkítő intézkedésnek tartják az ellenzékiek, míg a fideszesek a testületi munka hatékonyságát biztosító rendelkezésnek azt az új szankciós lehetőséget, amelyet a polgármester kezdeményezésére a testület kormánypárti többsége szabhat ki a renitens képviselőre.