Elhazudja a valóságot a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2017. március 2.

Hírnarancs

Orbán emberei tagadják, hogy legutóbbi beszédében rasszista lett volna a főnök.

Elszólta magát

A csütörtöki kormányinfón Csuhaj Ildikó, az ATV munkatársa az alapjövedelemről kérdezte Lázár Jánost, mikor szóba került Orbán Viktor etnikai homogenitást emlegető keddi beszéde. Ám Kovács Zoltán kormányszóvivő ekkor – a 444.hu cikke szerint – közbeszólt, mondván, hogy a miniszterelnök ilyet tuti nem mondott, természetesen ott van nála a beszéd leirata, és Kovács elmondása szerint Orbán nem az etnikai homogenitás megőrzéséről beszélt, hanem azt mondta, hogy a „kulturális homogenitást meg kell őrizni”, és csak később hangzott el az etnikai kifejezés, tehát Orbán szövege semmilyen értelemben nem volt rasszista. Csakhogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján elmondott beszédében Orbán Viktor nem kulturális, hanem etnikai homogenitásról beszélt: „nagyon fontosnak tartom, hogy az etnikai homogenitást meg kell őrizni.” Hiába szépítik a történteket, ezt mondta. Van erről egy videó is, amelyen 18.35-nél tisztán hallható.

Sőt, úgy folytatja, hogy „Most már lehet ilyeneket mondani, ezelőtt néhány évvel kivégzés járt az ilyen mondatokért. De ma már lehet ilyeneket mondani, mert az élet igazolta, hogy a túl nagy keveredés bajjal jár”.

Az egyik csak jó lesz

Öt népszavazási kezdeményezést adott le az LMP ma délelőtt a paksi bővítésről – írja az MTI. A párt közleménye szerint Paks2 még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb. Szél Bernadett rögtönzött sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az a céljuk, hogy a nép dönthessen a kérdésben, és ennek érdekében elmennek a falig, de ha kell, annál tovább is. Szél szerint meg kell változtatni az Alaptörvényt, ha az nem engedi, hogy referendumot írjanak ki ebben a kérdésben – és emlékeztetett arra, hogy az ország NATO- és EU-tagságáról döntő népszavazás előtt is változtattak a jogszabályokon. Szél egyébként, úgy tűnik, mindenre felkészülve saját kopaszokkal érkezett az NVI-hez.

Megyünk blokkolni. Mindenre felkeszültünk. #kopaszok #lehetmas #nopaks2 #greenenergy #szelbernadett

A kérdés első körben az, sikerült-e az LMP-nek olyan kérdést megfogalmaznia, amit a Nemzeti Választási Iroda a formai, majd a Nemzeti Választási Bizottság a tartalmi szempontokat figyelembe véve jóváhagy. Aztán lehet felsorakozni az ügy mellé – az MSZP, a DK, az Együtt és a Liberálisok már jelezték, hogy támogatják a kezdeményezést, és ha úgy alakul, segítik majd az aláírásgyűjtést.

Már eldőlt

Lázár János szerint a nép már szavazott Paksról, méghozzá a 2014-es választáson, amikor újraválasztották a Fideszt, illetve akkor, amikor a parlamentben a nép képviselői – vagyis a Fidesz–KDNP – megszavazták a paksi beruházást – mondta el a mai kormányinfón.

Belvárosi mélygarázs az álma

Az V. kerületi önkormányzat vezetőit jó ideje foglalkoztatja egy Pilvax köz alatti mélygarázs gondolata. Múlt héten lapunk beszámolt a lehetséges tervről, most pedig kiderítettük, hogy Rogán Antal polgármesteri ideje alatt, még 2013-ban több mint 22 millió forintot el is költöttek a mélygarázsra.

Rogánék 22 milliót már eltapsoltak arra a mélygarázsra, amelyről a Belváros nem hajlandó beszélni

Ingyen kötelező

Ingyenes lesz az első középfokú nyelvvizsga. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az MTI kérdésére megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy reményei szerint bevezetésére még ebben a ciklusban sor kerül.

Titok

Senki sem akarja megmondani, mennyien haltak meg 2016–2017 telén Magyarországon. Most épp a HVG vállalkozott arra az egyszerűnek tűnő feladatra, hogy megírják a pontos számot. De mivel a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat és az Emmi is lepattintotta őket, csupán körülbelüli adatokra lehet hagyatkozni. Egy biztos, valamiért felettébb nagy titokként kezelik, hányan haltak meg a hideg miatt.

Fegyverbe!

Svédország visszaállítja a sorkatonaságot az orosz fenyegetettség miatt – írja a BBC-re hivatkozva az Index. A parlament elsöprő többsége által támogatott döntés 2018. január 1-jétől lép életbe. Az ország nem tagja a NATO-nak, így kiváltképp aggasztják Oroszország hadgyakorlatai a Balti-térségben.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).