Visszavonta a Mediaworks 10 népszabadságos munkavállaló felfüggesztését

  • narancs.hu
  • 2016.10.20 19:15

Hírnarancs

Elfogyott, de lesz még Fedél Nélkül Népszabadság, lesz per is, és visszahívtak felfüggesztett dolgozókat a kiadóba. Schmidt Mária díjat kapott az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségétől. Nagy erőkkel toboroznak október 23-ra.

Népszabadság-pótlék

Rövid ideig volt utcán, és el is fogyott a 12 ezer Fedél Nélkül különleges Népszabadság-melléklettel kiegészült lapszáma. De nem kell félni, hétfőre nyomnak még 13 ezret.

Külsős szerzők (Megyesi Gusztáv, Uj Péter, Tamás Gáspár Miklós, Tamás Ervin, Dés Mihály, Papp Sándor Zsigmond és Turi Tímea) adták a nevüket a Népszabi-melléklethez, amelynek bevétele most is, mint máskor, a hajléktalan lapterjesztőké. A Népszabadság alkalmazott újságírói viszont csak álnéven publikálhattak a lapba, a fotóanyagban pedig a felfüggesztett újság sajtódíjas – és ezért jogtiszta! – képeiből válogattak.

Gergely Márton főszerkesztő-helyettes a Népszabadság-pótlékkal

Gergely Márton főszerkesztő-helyettes a lappal

Fotó: Narancs

Ezúttal ne rogánozást és matolcsyzást várjanak a újságtól: igazodva az anyalap szellemiségéhez, elsősorban a hajléktalanság és a szegénység körül forog a szó, azonban az írások a legkevésbé sem nélkülözik az áthallásokat és a politikai állásfoglalást – olvasható a Népszabi Szerk Facebook oldalán.

Per lesz!

Két eljárást is indít a TASZ a Népszabadság újságírói ügyében a Mediaworks Zrt. ellen.
Csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a lap Bécsi úti régi-új székházánál, ahol a TASZ Szólásszabadság Program vezetője, Dojcsák Dalma a Népszabi újságíróival közösen bejelentette, hogy két eljárást is kezdeményeznek a Mediaworks Zrt. ellen. „Az elsőt azért, mert a cég felügyelőbizottsága anélkül tartott üléseket, hogy azon részt vett volna a munkavállalók delegáltja is. Márpedig egy gazdasági társaságnak, ha 200-nál több munkavállalója van, a törvény szerint a felügyelőbizottságában helyet kell kapnia a munkavállalók delegáltjának is. A másik eljárásban arra kérjük a bíróságot, mondja ki, hogy a Mediaworks megsértette a munka törvénykönyvéből fakadó tájékoztatási kötelezettségét. A Mediaworks folyamatos jogsértést követ el azzal, hogy érdemi kérdésekben a mai napig nem tájékoztatta a munkavállalókat, ezenkívül tovább sem biztosít hozzáférést az e-mail-fiókokhoz és az archívumokhoz sem.”

„Egységesek vagyunk”

Mindeközben visszavonták 10 népszabadságos dolgozó felfüggesztését. A Népszabi Szerk Facebook-oldalon a lap munkatársai azt írják, hogy a kiadó egyéb kiadványai nyomdába adás előtti befejező munkavégzésére hívja a Mediaworks a munkavállalókat.

false

 

Fotó: Facebook/Népszabi Szerk

„Az érintett dolgozók a szerkesztőséggel, a szakszervezettel és az üzemi tanáccsal egyeztetve, a munka törvénykönyve által előírt együttműködés jegyében vesznek részt az eseti kiadvány szerkesztésében. A szerkesztőség változatlanul egységes, közös álláspontunk továbbra is az, hogy a Népszabadság megjelentetésének megszüntetésével és a munkatársak foglalkoztatásának felfüggesztésével járó jogsértő helyzetet a munkáltatónak a teljes munkavállalói körre kiterjedően mielőbb rendeznie kell.”

Sajtópiaci átrendeződés vol.1

A liechtensteini székhelyű XXI Century Invest AG vásárolta meg a Geomédia-csoport lapjait, köztük a Népszavát, a Vasárnapi Híreket és a Szabad Földet – írja az MTI. A Népszava és a Vasárnapi Hírek nemsokára egy fedél alatt, integrált szerkesztőségben készül majd, de még az is lehet, hogy összeolvadnak.

Kézre került a robbantó

Elfogtak és meggyanúsítottak egy férfit a Teréz körúti robbantás elkövetésével.

Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség a magyar állampolgárságú, ez idáig büntetlen előéletű férfit, akit a TEK Keszthelyen kerített kézre – jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Keresztes Imre főügyész. Az Index Karmacson, a férfi tartózkodási helyén készült helyszíni riportjából több apró részlet is kiderül, például hogy vélhetően a férfi nem bízta a véletlenre a robbantást, tesztelte, mit tud, mielőtt a Teréz körúton cselekedett.

Keresztesek egymás közt

A Hűség a Hazához Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki Schmidt Máriát. A kitüntetést az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnökétől vette át az ’56-os emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza igazgatója. Gratulálunk, igazán kijárt már neki.

false

 

Fotó: MTI

Toborozzák a népet október 23-ra

Telefonon toborozzák az embereket Orbán Viktor október 23-i beszédére, nehogy kevesen legyenek. „Ünnepeljük együtt az ’56-os hősöket Orbán Viktor társaságában” – szólt egy automata hang a telefonba.

Mindeközben Juhász Péter és az Együtt rengeteg sípot szerzett be, amit OV kifütyüléséhez osztanak szét.

false

Fotó: Facebook/Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Nem mese

Itt van minden, amit a mai magyar parlamentről tudni kell.

Írta: Uj Péter. Díszlet: Steindl Imre. Rendezte: Kövér László

Tájkép - Az alaptörvény módosításának hetedik vitája 2016. október 17.

Tájkép – Az alaptörvény módosításának hetedik vitája 2016. október 17.

Fotó: MTI

Neked ajánljuk