Kövér Lászlónak is inkább az unokáival kéne foglalkoznia

  • narancs.hu
  • 2015. december 13.

Hírnarancs

30 évre előre tervez a Fidesz – derült ki a kongresszuson. Kemény párizsi klímamegállapodás, tömegtüntetés az orbánizmus ellen Varsóban, új igazgató a Nemzeti Múzeumban. Hírek.

Fidesz 2015

Vasárnap tartotta a Fidesz a párizsi merénylet miatt elhalasztott kongresszusát. Igazán formában voltak a honatyák, csak úgy sziporkáztak. Mindent megtudhat például az Index vagy a HVG percről percre tudósításaiból itt és itt, ezért magunk csak az egész napos hepaj, hát, legemlékezetesebb momentumait emeljük ki.

false

 

Fotó: MTI

Orbán Viktor miatt megszakították a köztévé Luca-napi népszokásokról szóló műsorát, hogy mindenki értesülhessen róla: 2018-ban is indul a miniszterelnöki tisztségért, viszont nem akar köztársasági elnök lenni. A miniszterelnök újból elfogadta pártelnöki jelölését, megdicsérte Schmitt Pált és Áder Jánost, meg Matolcsy Györgyöt és Kövér Lászlót különleges teljesítményeikért, a liberalizmus lezárulásáról értekezett, üzent az európai nagyhatalmaknak, meg ha már témánál volt, menekültezett egy jót, és kifejtette, milyen is az a „magyarbarát politika”, amelyet a Fidesz folytat.

Kósa Lajos, Szájer József vagy Rogán Antal is finoman kiosztotta Európát, amiért annak értékei csökkennek, templomok felújítása helyett mecseteket építenek, vagy épp „Brüsszelből zsarolnak”, pedig „mi nem vagyunk megvásárolhatóak”. Ezen a ponton állítólag hangos röhögés tört ki a sajtópáholyban.

Darkness is coming

Darkness is coming

Fotó: MTI

A kongresszus csúcspontja azonban nem Orbán, hanem Kövér László eszmefuttatása volt. „Nem akarjuk az országot férfigyűlölő nők és a nőktől rettegő feminin férfiak társadalmává tenni.” A 444.hu videóját visszanézve megvilágosodhatunk: „nem akarunk genderőrületet”. „Szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, hogy unokákat szülhetnének nekünk.” A Nőkért Egyesület fotóján a magyar nők hasonlóan kellemes időtöltést kívánnak Kövér Lászlónak az unokázáshoz, szeretnék, ha Kövér is e téren valósítaná meg igazán önmagát. Egyébként a „genderőrülethez” például itt lehet csatlakozni.

Ehhez képest Lázár János „csak” a polgári erkölcsök fontosságára és a párt utánpótlásának fejlesztésére hívta fel a Hungexpón összegyűlt küldöttek figyelmét.

„Nincs B bolygó”

Történelminek titulált megállapodással ért véget szombaton az ENSZ párizsi klímacsúcsa – írja a hvg.hu. A 195 országot érintő klímacsúcs előtt arról volt szó, hogy a párizsi tanácskozás lehet az emberiség utolsó esélye, hogy egy olyan globális megállapodás jöjjön létre, amivel sikerülhet megfékezni a klímaváltozást, és a század végéig 2 Celsius-fok alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést. „Nincs B terv, ahogy nincs B bolygó sem” – hangsúlyozta a tanácskozás jelentőségét Ban Ki-Mun, az ENSZ főtitkára. (Az Index összeszedte, mit érdemes tudni a globális paktumról a nagy örömön kívül.)

Olafur Eliasson Ice Watch című performansza a Pantheon előtt

Olafur Eliasson Ice Watch című performance-a

 

A klímacsúcs végleges tervezete alapján úgy tűnik, valóban történelmi megállapodás született Párizsban. „Ez a megállapodás olyan nagy ügyeket fog szolgálni, mint az élelmezésbiztonság, a szegénység elleni küzdelem, az alapjogok és végül a béke” – mondta elérzékenyülten Laurent Fabius francia külügyminiszter, a klímacsúcs elnöke „győzelmi beszédében”, a csaknem kéthetes tanácskozás zárónapján – olvasható az összefoglalóban. François Hollande francia elnök sem fukarkodott a nagy szavakkal: „a mai egy történelmi pillanat, kulcsfontosságú dokumentum van most az asztalon, melyet ha elfogadnak az ENSZ országai, akkor először állapodnak meg egy valóban globális klímamegállapodásról, mely 2015. december 12-ét történelmi nappá teszi”.

A tervezetet nemcsak a klímacsúcs résztvevői fogadták kitörő lelkesedéssel. „A malomkerekek lassan őrölnek, de Párizsban őröltek. A szöveg egyértelműen a történelem szemétdombjára helyezte a fosszilis energiákra épülő ipart” – hangsúlyozta Kumi Naidoo, a Greenpeace International vezetője. Az viszont egyelőre homályos, hogy milyen ütemben valósítják majd meg a megállapodásban megfogalmazott ambiciózus célokat.

„Ez nem Budapest, hanem Varsó!”

Tömegtüntetést szerveztek Lengyelországban az új lengyel kormány ellen. Tízezrek vonultak az utcára szombaton Varsóban: a tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy az új jobboldali kormány a saját embereit nevezi ki az alkotmánybíróságba, és ehhez az államfő is asszisztál. A tiltakozást az újonnan alakult Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) szervezte, szerintük Andrzej Duda államfő az alkotmányt megsértve nevezett ki alkotmánybírákat – írja az MTI. A tüntetők azt kiabálták, hogy „Dudának mennie kell”, meg azt, hogy „Ez nem Budapest, hanem Varsó”. A demonstráción felszólaló Władysław Kosiniak-Kamysz, az előző kormány munkaügyi minisztere azt mondta, hogy „Ez nem csak az alkotmánybíróságról szól, egy jogszabálynál vagy bíró megválasztásánál több forog kockán” – hozzátéve, hogy az alkotmány minden állampolgáré, és nem egyetlen párt érdekeit szolgálja. „Az én szabadságom és mindenki más szabadsága is veszélyben van. 26 évvel ezelőtt azt hittük, hogy a kommunizmus bukásával szabadok leszünk, de kiderült, hogy a szabadság nem természetes adottság. Ismét meg kell küzdenünk érte” – nyilatkozott egy tiltakozó az AFP francia hírügynökségnek. Míg egy másik tüntető azon aggódott, hogy Lengyelország intoleráns országgá válhat és elszigetelődhet Európában. Nos, tudnánk mesélni…

Időutazás? Nem! Egy új korszak kezdete

Először szavazhattak szombaton a nők Szaúd-Arábiában, méghozzá a helyhatósági választáson. Sőt mi több, indulhattak is nők a választáson, ami korábban elképzelhetetlen lett volna abban az államban, ahol a nőknek – többek között – az is meg van tiltva, hogy vezessenek. Összesen 978 nő regisztrált jelöltként az 5938 férfi mellett. És bár még nem megy minden „simán” a kicsit sem emancipált országban, hiszen a választási kampány alatt a nők csak a férfiaktól elkülönítve beszélhettek, vagy úgy, hogy egy férfi képviselte őket, azért ez – az eredménytől függetlenül – történelmi jelentőségű választás volt.

Először szavaz nő helyhatósági választáson Szaúd-Arábiában (2015)

Először szavaz nő választáson Szaúd-Arábiában

 

De ha már eredményt emlegetünk, az eddigiek ismeretében már az is biztos, hogy egy nőt tutira beválasztottak egy Mekka környéki település önkormányzatának képviselő-testületébe.

És egy másik korszak vége

Utoljára jelenik meg teljesen meztelen női tartalommal a Playboy. Hugh Hefner, a férfimagazin 89 esztendős alapító-főszerkesztője szeptemberben fogadta el Cory Jonesnak, a lap vezető szerkesztőjének javaslatát, hogy fejezzék be a teljesen meztelen női képek közlését. A Playboy értékelése szerint manapság már nem kuriózum egy ruhátlan nő fotója, hiszen a bárki számára hozzáférhető internet tele van ilyesmivel, így inkább megmaradnak a provokatív pózokban fotózott nőknél, akiket némi textilbe csomagolnak.

Lesz-e „Kunsthalle” a Nemzeti Múzeumból?

Új igazgatója lesz a Magyar Nemzeti Múzeumnak. A Narancs információi szerint többen is kikosarazták Balog Zoltánt, akinek most két jelölt közül kell választania. De mindeközben az ország első múzeuma nem kis bajban van, mert – ahogy György Péter fogalmaz – ez az utolsó pillanat a Nemzeti Múzeum újrapozicionálására, ha ugyanis 2018–19-ben megnyílik a múzeumi negyed, a Nemzeti Múzeum annyira perifériára szorul, hogy onnan képtelenség lesz visszahozni.

Kommentár nélkül: Bodor Ádám színez

false

 

Fotó: Facebook/Bodor Ádám

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.