Megszavazták olvasóink: Zelenszkij és az ukrán nemzet határozta meg a leginkább 2022-t

  • narancs.hu
  • 2023. január 6.

Interaktív

Egyértelmű eredmény született a Magyar Narancs "év legmeghatározóbb embere" szavazásán, de a magyar diákok és tanárok is számos szavazatot kaptak. 

2022 év végén ismét meghirdettük immáron hagyományos szavazásunkat az "év legmeghatározóbb emberéről", amelynek során elmondjuk, hogy szerkesztőségünk tagjaira kik voltak az adott évben a legnagyobb hatással, és arra kérjük olvasóinkat, hogy szavazzanak ők is, szerintük ki határozta meg a leginkább az évet, ki volt rájuk a legnagyobb hatással. 

A 2020-as jelölteket itt lehet megnézni, akkor az az SZFE-s diákok nyerték a szavazást, míg a 2021-es jelölteket itt tudják átnézni, akkor olvasóink Gulyás Mártont szavazták meg nyertesnek.  

Az idei listánkat itt tudják felidézni, a szavazás során pedig egyértelmű eredmény született: 

Volodimir Zelenszkij és az ukrán nemzet kapta a szavazatok több mint 60 százalékát!

Amióta a szavazást megtartjuk, rendre felmerül, hogy talán érdemes lenne külön belföldi és külföldi listát is összeállítanunk, ugyanis az emberek valószínűleg má-más mércével mérik a hazai és a világpolitikai eseményeket. Idén azonban első alkalommal lett a szavazás győztese egy külföldi jelölt, illetve nem is csak egy, hanem rögtön egy egész nemzet. 

Ahogy Bojtár B. Endre főszerkesztő írta idei méltatásában: "Minden személyes bátorsága, vezetői erényei, kommunikációs és diplomáciai géniusza mellett sem Zelenszkij teremti az ukrán honvédő háborút – a fegyveres ellenállás a haza védelmében nem az ő műve, hanem a nemzet felkelése az agresszor ellen. De az elnök halált megvető bátorsága, történelmi előrelátása és csodálatra méltó fellépése nélkül az ukránok önvédelmi harcának sem lenne esélye a győzelemre." 

A karácsonyi Narancsban pedig Vonnák Diána írt hosszan Zelenszkijről és politikájáról: 

A szavazás egy hete alatt több mint 550-an vettek részt rajta, de már nagyon korán látszott, hogy Ukrajna 2022. február 24-i Oroszország általi megtámadása és a hősies ukrán védekezés volt olvasóinkra a legnagyobb hatással, Zelenszkijék hamar az élre törtek. 

Az is kirajzolódott azonban, hogy a magyar oktatásban zajló megmozdulások, a tanárok sztrájkja és a diákok kiállása is megmozgatja olvasóinkat: 

  • a második legtöbb szavazatot az Egységes Diákfront és a tiltakozó diákok kapták, 16 százalékot
  • míg a harmadik legtöbb szavazatot a sztrájkoló tanárok, 11,4-et

Ha a Magyar Narancs "az év legmeghatározóbb embere" szavazása is úgy működne, mint ahogy a politikusok számolnak, vagyis hogy össze lehetne adni a szavazatokat, akkor a diákok és tanárok együtt 27,4 százalékot kaptak volna, míg a kibontott hajjal tüntető iráni nők végeztek volna a harmadik helyen 5,1 százalékkal. A kultúra és a sport területéről bekerült jelöltjeink, Lionel Messi, Nádas Péter és Vilmányi Benett egyaránt 2-2 százalék körüli eredménnyel zártak, ettől függetlenül elmondhatjuk, hogy saját területükön igenis meghatározóak voltak az idén. 

 
A szavazás eredménye 2022
Forrás: Magyar Narancs
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk