Snoblesse Oblige 2023/45.

  • Narancs
  • 2023. november 8.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Lehunyom a szemem, én nem akarok látni, / Búcsúzik a vezér, én nem akarok várni. / Gyáva vagyok én is, halott, aki marad, / Halottak a hősök, de én sosem voltam az.

(Leskovics Gábor: Utolsó év)

 

péntek november 10. 13.00 Néha 0 vagyok, néha meg 1 – kiállítás

Braun András, a 90-es évek op-art sztárfestőjének retrospektív kiállítása megmutatja, hogy a művész miképpen reagált a hirtelen jött kapitalizmus reklámiparának képdömpingjére és látásmódjára. Már azelőtt megfestette buborékjainkat, mielőtt mi annak neveztük volna azokat. Korán távozott, ám erőteljes, organikusan komponált, már-már hipnotikus képei itt maradtak velünk. December 7-ig láthatók szerdán, csütörtökön és pénteken 13-tól 18 óráig, szombaton pedig bejelentkezéssel a hello [at] residentart [dot] com e-mail-címen.

(Resident Art, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

péntek november 10.  19.30 Az apa, aki hegyeket mozgat meg

A még november 12-ig tartó, az elmúlt három év alkotásaiból válogató 17. Román Filmhét keretében ezúttal Daniel Sandu filmdrámája látható. A film egy nyugalmazott hírszerző tisztről szól, aki megtudja, hogy fiát eltűntnek nyilvánították a hegyekben. Saját mentőegységet szervez a keresésre, ám emiatt konfliktusba kerül a helyi mentőcsapattal. Az egyre kétségbeesettebb apa akciója végül az ember és a természet harcává durvul.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

péntek november 10.  20.00 A hatalom hangja – bemutató

A grazi Steirischer Herbst idei, „Emberek és démonok” mottójú fesztiváljára készített új darabjában Hód Adrienn koreográfus azt vizsgálja, hogy napjaink durva erkölcsi és társadalmi normái hogyan hatnak a testi valóságunkra. A sötét humorú koreográfia, Mizsei Zoltán experimentális egyházzenész hangjával kísérve, törhetetlen tükröt tart a társadalmunk elé. Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott, és kerekesszékkel is látogatható. Másnap ismétlik.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

péntek november 10.  20.00 Hollók bálja a Mini­myst és December 16 zenekarokkal

Melankolikus, őszi szorongós, károgós, táncolós buli, ahol két pop-rock zenekar is húzza a barátságos talpalávalót. A Minimyst egy keserédes downpop banda, s a régi, angol nyelvű dalaik mellett az új, magyar nyelvű szövegekkel operáló számokból is játszanak. A December 16 zenekar egy budapesti, magyar-angol indie rock formáció. Hűvös és dinamikus műsoruk illik a dresscode-hoz, amely a fekete lesz, szóval akár hollónak is öltözhetünk.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat november 11. 14.00 Kornél 2. szülinap

A népszerű újbudai galéria-bolt-kávézó megnyitásának 2. évfordulóját ünnepelve egész délutáni süti-kávé, lufik, jókedvet és zenei programot kínálnak a szervezők. Lesz óriás praxinoszkóp-bemutató Holló Anna rajzaival, JátékTér program Komjáthy István-installációkkal, kiállítással és kézműveskedéssel kicsiknek, aztán szuperhőskészítés művészetterápiás céllal családoknak. Végül persze a zene és a tánc sem marad el. A részvétel folyamatos és ingyenes.

(Kornél galéria, kávézó, Bp. XI., Kosztolányi Dezső tér 4.)

 

szombat november 11. 19.30 Waiting Room &  Friends

A Waiting Room egy fiatalokból álló alternatív rockzenekar, akik a 70-es évek klasszikus rockszellemiségét és a modern indie-hullám jellemzőit vegyítik. Nevük egy amerikai őspunk zenekar (Fugazi) egyik emblematikus számának a címére utal. Az énekesük, Maya nem lép fel, ezért tulajdonképpen egy vendégénekes fesztivált rendeznek meghívottakkal a Damara, a Kisbetűs Ünnepnapok, a Kvaterka, a Dr. Kotász és az Esze Tamás zenekarokból. Az előzenekar a Dr. Kotász, az utózenekar a Moszkva Tér.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szombat november 11. 20.00 Lecsó és Anikó – koncert

Ők alapították A Pál Utcai Fiúk zenekart 1983-ban, még tizenéves korukban, és hát azóta együtt jóban, rosszban, meg a színpadon. Nemcsak a saját szerzeményeiket adják elő, hanem azokat a kedvenc dalaikat is, amelyek inspirálták őket a zenekar megalapításakor, főleg a 80-as évek magyar underground együtteseitől.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

 

szombat november 11. 20.30 Body Meta – koncert

Az évi rendes ezoterikus free dzsessz és őserdei elektronika szeánsz. Vereb Szabolcs, Verbőczy Zsolt, Vasile Croat, Horváth Viktor és Bíró József nagyon sok és nagyon furcsa hangszeren játszanak egyszerre. Lesz egy kis Star Trek büféhangulat. A belépővel közvetlenül a zenészeket, illetve a további programok megvalósulását támogatja a közönség.

(Lumen Kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

vasárnap november 12. 10.00 Such Magic – kiállítás

Májkül Nájt (Dóczi Attila) legújabb munkái enteriőrközpontú műalkotások, részben tömeggyártott termékek, továbbá a 90-es, 2000-es évek digitális forradalmának relikviái. A kiállítás központi kérdése a vizuális sokkhatás, az állandó képi ingerek és azok hatása az emberi pszichére. Ezzel a jövő év január 12-ig látható tárlattal e vadonatúj helyen kezdetét veszi a Szerzőnk kurátor című kiállítássorozat, amelyben az Új Művészet szerzői tűnnek fel kurátori szerepben. A sorozat – ahogyan maga a Szerkesztőség is – egy lehetőség, hogy ne csak az összeszokott párosok találkozzanak és gondolkozzanak együtt.

(Szerkesztőség, Bp. II., Keleti Károly u. 11/A)

 

szombat november 11. 19.00 A királyi úton

Ma kezdődik a Freeszemle az Örkényben eseménysorozat. A Free­szfe Egyesület munkáját bemutató fesztivál Elfriede Jelinek populizmusról szóló darabjának háromnyelvű (angol, magyar, német) feldolgozásával nyit, amelyet Volker Lösch rendezett a Freeszfe és a salzburgi Mozarteum diákjaival. Másnap ismét látható.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 6.)

 

szombat november 11. 19.30 Carbon

A 90-es évek elején a traktoros Dima és barátja, az afganisztáni háborút megjárt Vászja bevonulnak, hogy részt vegyenek a transznisztriai háborúban. A front felé haladva találnak egy elszenesedett holttestet, amely rajtuk kívül senkit sem érdekel. A barátok elhatározzák, hogy azonosítják, és emberhez méltó temetésben részesítik az ismeretlent. Ebből a vállalásból nem várt kalandok sora bomlik ki. A 17. Román Filmhét záró vetítése az elsőfilmes és máris sikeres moldáviai rendező, Ion Borș vígjátéka.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

 

hétfő november 13. 19.00 Korossy Kvartett: Bartók Béla vonósnégyesei 1. – koncert

A 2018-ban alakult zenekar a most induló Bartók-sorozatában két év alatt, 6 koncerten Bartók ugyanennyi vonósnégyesét szólaltatja meg, és mindegyik mellé a zeneirodalom legnagyobb szerzőitől válogat műveket különböző koncepciók szerint. A nyitó koncerten Bartók 1. vonósnégyese mellett Beethoven op. 131-es cisz-moll vonósnégyese szólal meg.

(BMC, Koncertterem, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

hétfő november 13. 19.00 Irodai patkányok

Ezen az estén Sipos Vera, Ullmann Mónika, Janklovics Péter és Pataki Ferenc a nézőt egy munkahelyre, egy ablaktalan irodába kalauzolják el. „Az ízléstelen nyakkendők, a görbe hátak és lapos seggek, a kornyadozó páfrányok, átláthatatlan Excel táblázatok, az agyzsibbasztó kollégák és a mindent felőrlő hiábavalóság birodalmába.” Kocsis Gergely rendezése.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

hétfő november 13. 19.00 Hajmeresztő

Isabel Czernyt, a híres zongoraművésznőt holtan találták otthonában. Az elkövető egy fodrászszalon alkalmazottai, illetve vendégei között keresendő. A nézők szemtanúként egy interaktív bűnügyi vígjátékban vehetnek részt. Paul Pörtner darabját Bozó Andrea, Cserna Antal, Csiby Gergely, Jeney Luca, Labán Roland és Marton Róbert játssza, Kelemen József rendezte.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

kedd november 14. 17.00 Térkép a túlvilágról – kötetbemutató

Kárpáti Péter drámaíró regényét és válogatott színdarabjait a Selinunte Kiadó mutatja be. Boldizsár Ildikó íróval, mesekutatóval és a szerzővel Zsigó Anna dramaturg beszélget. Az életműkötettel párhuzamosan jelent meg Színházíró címmel Kárpáti Péter eddigi pályáját bemutató monográfia is, szintén a Selinunte Kiadó gondozásában.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

kedd november 14.  17.00 Villanó por – kötetbemutató

István László új könyvének különlegessége, hogy az afrikai és ausztráliai-óceániai mondák teremtéstörténetei is teret kapnak benne. Erről – és sok minden másról is – Turi Tímea beszélget a szerzővel.

(Magvető Café, Bp. VII., Dohány u. 13.)

 

kedd november 14.  19.00 Arcélek és útszélek

A film készítésekor 89 éves, azóta elhunyt Agnès Varda és az 1983-as születésű francia fotós és street artist, JR együtt indult útnak JR fotóautomatává átalakított lakókocsijával Franciaország eldugott falvaiba, hogy a helyiekről végül gigantikus méretű portrékat készítsenek. A képek házak, pajták, gyárépületek faláról, vonatok oldaláról köszöntek vissza. Két alkotó barátságáról és felejthetetlen találkozásokról szól a feliratos, francia dokumentumfilm, amelyet Oltai Kata mutat be a Harmadik szem filmklubban.

(Eötvös10 Művelődési Ház, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd november 14.  20.30 Bolcsó–Mayne–Ki­tzinger – koncert

Bolcsó Bálint és Oliver Mayne duója itt zenélt együtt alkalmilag 2017-ben, aztán ők együtt maradtak, hogy pár évvel később Kitzinger Gábor videóművész is csatlakozzon. Így alkotnak most hárman experimentális-elektronikus, audiovizuális triót. Improvizatív koncert-performance-uk revelatív hatású.

(Lumen Kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

kedd november 14.  21.00 Kale Lulugyi koncert és táncház

Az autentikus népzenét játszó, 2015-ben oroszlányi romákból alakult csapat zenéjében keverednek a magyar, a felvidéki, a székely és a cigány népi dallamok, világzenei, dzsesszes és időnként rockos felhangokkal. Rendes csűrdöngölős buli lesz.

(Nappali kávézó, Pécs, Király u. 23–25.)

 

szerda november 15. 18.00 Bocs, hogy élek… – könyvbemutató

„Felnőtt vagyok. Felnőtt, aki nem tudja megkülönböztetni a vízórát a gázórától. Felnőtt, aki nem tudja, hogyan kell adóbevallást készíteni, vagy hogyan kell kitölteni egy sárga csekket. Felnőtt, aki képtelen nemet mondani.” Ismerős? Balássy Fanni kisprózáit és Korbuly Ági grafikáit magába foglaló könyv jó adag öniróniával és daccal vezeti át az olvasót a kamaszkorból a felnőttek nem kevésbé bonyolult világába. A szerzővel és az illusztrátorral Kállay Eszter és Dániel András beszélget. A Pagony és a Tilos az Á Könyvek eseményén a részvétel ingyenes.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szerda november 15.  19.00 Merlin, avagy a puszta ország

A 2022 őszén, még a Színház- és Filmművészeti Egyetem padlásán bemutatott előadás egy vígszínházi kitérő után érkezik most a Szkénébe. Az akkori SZFE harmadévesei száznyolcvan percben térképezik fel a modern ember el-elsötétülő természetrajzát Tankred Dorst műve nyomán, Hegymegi Máté rendezésében.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

szerda november 15.  19.00 Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

A Moziest sorozatban ismét egy magyar film. A vetítés után a házi­gazda, Kolozsi László film- és zenekritikus, forgatókönyvíró a film rendezőjével, Horvát Lilivel beszélget.

(BMC, Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök november 16. 17.00 Gazdám, ne hibáztasd a vadászkutyát! – kötetbemutató

A Napkút Kiadó délutánján Lovas Sz. Judit párkapcsolati dilemmákat elemző verseskötetét mutatják be. A szerzővel Bánki Éva író, költő, irodalomtörténész beszélget.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

csütörtök november 16. 18.00 Utas és holdvilág

Megint itt van a Táp Színház sikertörténete, amely Szerb Antal klasszikus regényét dolgozza fel, de nagyon szokatlan módon. Vajdai Vilmos 2002-es rádiójátékát veszi alapul, arra playbackelnek a színészek, s mindebbe atmoszférateremtő, a dialógusokat kiegészítő hangeffekt-konstrukciók keverednek. A nagyjából öt óra hosszúságú előadás kétségtelenül rendhagyó és merész kísérlet a regény világának megidézésére. Aki ennyi év után is lemarad róla, az lúzer. Másnap még pótolható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

csütörtök november 16. 20.00 Másik Bolygó, Újzenekar – koncert

Sanzonrévület és pogó. A világmindenség egyetlen szocioironikus funkypunk zenekara tavalyelőtt alakult, de azóta is folyamatosan alakulóban van. Balavány György, Nádori Lídia, Rácz Péter és Tucker Dávid melódiáira és szövegeire lehet ezen az estén bulizni. Na meg Cseh András költői tánczenekarának műsorára, e bandának tagjai még Schéner Ildi, Cseh Bori, Bartók György, Vértesi Ferenc, Molnár Botond és Murai Gergely.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk