Snoblesse Oblige 2023/50.

  • Narancs
  • 2023. december 13.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

A cukrászboltnál majd megállunk, / ott utoljára még benézek, / akár egy alkony ablakán; / hogy villognak a sütemények, / a sok mennyei marcipán – // és aztán minden színtelen. / És nem lát minket senkisem.

(Nemes Nagy Ágnes: A lovak és az angyalok)

péntek december 15. 18.30 Zebra Eats Lion, Mina Irock, Exopop – koncert

Az alter pop-rock találkozón a Goth-Rock-Metal Hastánciskola táncosai és vendégei is fellépnek. Éjfél után pedig rockdiszkó DJ Bálinttal, hogy gyakorolni is lehessen a látottakat.

(S8 Underground Club, Bp. XIV., Kerepesi út 26.)

 

péntek december 15. 19.00 Karácsony a társaskörben

A Budapesti Vonósok műsorán Corelli: g-moll „Karácsonyi” concerto grosso; Mozart: 12 variáció egy francia népdalra; Schönberg: Weihnachtsmusik; Dohnányi Ernő: Pastorale; Ott Rezső: Kiskarácsony és a Csendes éj.

(Óbudai Társaskör, Bp. III., Kiskorona u. 7.)

 

péntek december 15. 19.30 Megáll az idő

Az előadás alapjául szolgáló 1982-es, Gothár Péter rendezte film ’63-ban játszódik Budapesten. A kettő között eltelt húsz év alatt mintha nem változott volna semmi. Nyulassy Attila 2014-es rendezése – az Átrium Junior programjában működő Mentőcsónak Egység előadásában – pedig azt bizonyítja, hogy azóta sem változott semmi. Az idő azóta nemhogy megállt, de visszafelé halad.

(Jurányi Ház, Bp. I., Jurányi u. 1–3.)

 

péntek december 15. 20.00 „Gyerekkorunk felnőttjei” – az Elavult és a Kadambabreder koncertje

„Azt vettem észre, hogy elfogyott a söröm anélkül, hogy kimentem volna cigizni” – mondta egy rajongó, amikor először hallgatta a Peer Krisztián költő és Tóth Andor producer köré szerveződő, jelenleg első hanglemezfelvételén dolgozó zenekart. Az Elavult vendége ezen az estén Keresztesi József, aki az Új Anya Rock’n Roll Varieté első titkáraként tart korreferátumot. Gressai Ferdinánd (Verőköltő) projektje, a Kadambabreder, az egyszemélyesből háromtagúvá vált produkció pedig vegytisztán ötvözi a fiatalkor profán képzetalkotását a magasabb minőségekkel és a meg nem alkuvó professzionalizmussal, ami többek között a Teleszarom a gatyám és a Csepeg a csap című közönségkedvenceknél is tetten érhető.

(Lumen Kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 7.)

 

péntek december 15. 21.00 Lidérc lemezbemutató koncert

Az együttes 2007 tavaszán alakult, amikor találkozott Legát Tibor újságíró kollégánk, a legendás Kézi-Chopin együttes egykori frontembere és Dénes József (Dönci), a Balaton gitárosa. Megszületett a budapesti sanzon és a rock különös, groteszk keveréke. A zenekar 2016-ban, Dönci halála után nyolc évvel aktiválta magát újra, és az­óta is aktívak. Most a kalandos, évtizedet felölelő előzmények után, megszületett a Budapesti halottaskönyv című CD-jük, és ezt mutatják be. A zenészek: Keszei Krisztián, Horváth Gábor, Dudás Zsombi, Martinkó Tamás és Papolcsi László.

(Hunnia Art Bisztró, Bp. V., Bank u. 5.)

 

szombat december 16. 10.00 Hacukaland

A babaszínházat az 1–4 éves gyerekek nagyon élvezik, főleg, ha Góbi Rita táncos, koreográfus adja elő. Nagy Fruzsina jelmezeiben, Csernák Samu zenéjére vidáman eltáncolja, hogyan indul egy átlagos nap, amikor oviba kell menni. Illetve, hogy mi történik, amikor gyorsan felöltöznénk, de a ruháink külön életet élnek és nem akarnak engedelmeskedni nekünk. Ezen a szülők is jól mulatnak. Az előadás után itt szabadon lehet játszani délig.

(Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szombat december 16. 14.00 A Nagy Szendó Nap

A Budapest Bike Maffia, noha nem ételosztó szervezet, egész évben azért dolgozik, hogy étellel, törődéssel, élményekkel segítse a rászoruló családokat, gyerekeket, a szállón vagy épp az utcán élő embereket. Az év minden napján dolgoznak, és most arra buzdítják az arra vállalkozókat, hogy segítsenek nekik szendvicseket készíteni 24 órán keresztül. Az alapanyagokat ők biztosítják, az önkéntesek szendvicseket készítenek, és az elkészült csomagokat kiszállítják. Előtte, közben vagy épp utána pedig forralt bort, kávét vagy forró csokit lehet inni, miközben neves előadók és DJ-k játszanak, lehet társasozni a haverokkal, vagy csak beszélgetni.

(Másik Szoba – Bike Maffia kávézó & bár, Bp. IX., Tűzoltó u. 22.)

 

szombat december 16. 19.00 Liliom – bemutató

Molnár Ferenc talán legjobb színdarabját számtalan értelmezésben bemutatták már. Kovalik Balázs rendezése most darabokra szedi és új formában rakja össze a jól ismert történetet. Az építőkockákból egy színész ellentmondásos életpályája rajzolódik ki, akinek az ő szeretett Julija hiába kínálja fel a normális élet lehetőségét. A címszerepben Alföldi Róbert, a további szerepekben Hartai Petra, Spolarics Andrea, Ilyés Róbert, Böröndi Bence, Juhász Vince, Bregyán Péter. Ismétlés másnap, aztán harmadnap és december 23-án, illetve 30-án.

(Budaörsi Latinovits Színház, Budaörs, Szabadság út 26.)

 

szombat december 16. 20.00 „Téli éjszakán…” – karácsonyi koncert

A fantasztikus hangú Király Martina „konziban” képződött dzsesszénekes, az Equinox Jazz Kvartett-től, az Anselmo Crew zenekaron át a Zoohackerig sok formációval együttműködött, de egy ideje duóban lép fel Barta Zsolt gitárossal (Besh O Drom, Chalaban, Django Free). Repertoárjuk a soul- és blues­ihletésű saját szerzeményektől, a dzsessz örökzöldeken át az autentikus roma folklórig terjed. Ünnepi hangulatba kerülhet, aki hallgatja.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrössy József u. 17.)

 

vasárnap december 17. 14.00 A karácsony díszei

Az adventi barkácsműhely mellett karácsonyi mesemondó is lesz Bumberák Maja személyében, aztán harmadik adventi gyertyagyújtás, ahol Somogyi Péter református lelkész mond ünnepi áldást. 16.50-től adventi koncertet ad a VI. Kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola kamarakórusa, Szebellédi Valéria vezetésével. Ugyanitt január 7-ig láthatók a kortárs iparművészek által készített karácsonyi díszek, valamint a Terítéken az ünnep című különleges kamarakiállítás. A kiállítás hétfő kivételével mindennap 10–18 óráig látogatható.

(Ráth György-villa, Bp. VI., Városligeti fasor 12.)

 

vasárnap december 17. 19.00 Maicsirke – debütáló koncert

Az új formációban fellépő zenekar leporol pár népszerű slágert a Hamvadó cigarettavégtől a Stayin’ Alive-ig. Nádaskay Fruzsi és Rudnóy-Kovács Eszter énekel, Nyárády Szabolcs gitáron, Bicskey Simon basszusgitáron, Vincze Miki pedig cajonon játszik. Előttük Várda Andi és Szirtes András Zénó együttese, a Barfly duó alapoz dzsesszmuzsikával, az estét pedig a Somogyi Péterből és Vincze Miklósból álló Ruach zenekar zárja egy világzenei blokkal, amelyben a zsidó zene keveredik a latin és a balkáni elemekkel, valamint török–arab ritmusokkal.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

vasárnap december 17. 19.00 Napfonat – adventi lemezbemutató koncert

A legjelentősebb világzenei toplistára (World Music Chart Europe) épp felkerült „a capella női kar” bemutatja az Égből, fényből című, ünnepre hangoló új albumát. Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Orsi, Tóth Eszter és Volkova Krisztina ez alkalommal a hangszeres tudását is megcsillantja a közönség előtt.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

hétfő december 18. 18.30 Negyvenkettő – kortárs irodalmi est

Az irodalmi sorozat keretében zeneköltőkkel, dalszövegírókkal zajlik beszélgetés az alkotói folyamatokról, szimbólumokról, képekről, hasonlatokról, önkifejezésről. A harmadik beszélgetés meghívottja Agata Angilella, a Damara zenekar énekes-dalszerzője, akivel meg lehet vitatni, hogy milyen manapság nőként működni a zeneiparban, mik a fő inspirációs források, és miből születik a dal? Az esemény ingyenes.

(Auróra, Bp. VIII., Auróra u. 11.)

 

hétfő december 18. 19.00 Jótékonysági hangverseny az Őrzők Alapítvány javára

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika onko-hematológiai részlege támogatására szervezett koncerten közreműködik a Camerata Seniorum kamarazenekar, vezényel Selmeczi György, akinek a „concertáló” darabjaiból, versenyműveiből válogattak a szerkesztők. A concertók sorát két kamaradarab egészíti ki: a Petőfi című szólókantáta, amelyet Selmeczi szopránhangra, hegedűszólóra és vonósokra írt a költő két, csaknem ismeretlen versére. A koncertet a Zenedarabok Phil Marlowe-nak című – a 80-as években fagottra és zongorára komponált –, ifj. Hara Lászlónak ajánlott, négy karakterdarabból álló ciklus zárja. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: informacio [at] obudaitarsaskor [dot] hu

(Óbudai Társaskör, Bp. III., Kiskorona u. 7.)

 

hétfő december 18. 19.00 Ki ölte meg az apámat

Édouard Louis önéletrajzi regénye a szerző szerint az apjához írt szerelmes levelek összessége, illetve egy eszmefuttatás arról, hogy miért olyan nehéz kimondani egymásnak: szeretlek. A Kovács Domokos és Szenteczki Zita által rendezett előadás egy intim történet, amelynek középpontjában mégis a politikai környezet és a társadalmi felelősség kérdése áll. Van benne bábszínház, kortárs tánc, szövegkórus a politikai kiáltvány határán.

(Jurányi Ház, Bp. I., Jurányi u. 1–3.)

 

kedd december 19. 18.00 Idézetek – 2. Visszatekintés a 90-es évekre – kiállítás

Csáky Marianne, Lovas Ilona és Uray-Szépfalvi Ágnes munkái a festészettől a faragott-festett fatárgyakon, fotórajzokon és lightboxokon át a videóig, illetve az állati testszövet, üveg és fém kombinációjáig a korszak mediális sokszínűségét is szemléltetik – és nem mellesleg, három női szerzői pozíciót is reprezentálnak. A tárlat 2024. február 16-ig látható, keddtől péntekig 14 és 18 óra között, vagy előzetes bejelentkezéssel.

(INDA Galéria, Bp. VI., Király u. 34. II/4.)

 

kedd december 19. 19.00 Story Slam – a te történeted

A MU Színház új programsorozata a történetmesélés közös élményét hozza vissza a modern hétköznapokba. Havonta egyszer meghívott vendégek osztják meg a közönséggel és egymással a személyes történeteiket egy-egy témában. Az elbeszélések meghallgatása után pedig mindenki lehetőséget kap, hogy elmondhassa a saját történetét. Ezúttal a téma: Vajon tényleg létezik a Mikulás? A vendégek: Artner Szilvia Sisso, Balázs Attila, Erős Balázs, Kudron Anna és Little Nóra. Az est házigazdája Cserepes Gyula táncművész, koreográfus. A belépés ingyenes.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrössy József u. 17.)

 

kedd december 19. 19.00 Én, te, mi

Mit kezd egymással egy férfi és egy nő, ha mást akarnak, mint a másik? Van-e például jó módszer a házimunka felosztására? Nevelheti-e másképp a gyereket a nagymama, mint a szülők? És mi van, ha a férfi nyitott házasságot akar? Élete számos epizódját ismerheti fel és jót mulathat is rajta, aki a Láthatáron Csoport párkapcsolati komédiájával hangolódna az ünnepekre.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

szerda december 20. 15.00 Hőskór / Heroic Ail – kiállítás

Szöllősi Géza profi dizájnesztétikai irányelvek alapján épített bizarr, kitinpáncélos pszichomutánsai, Soltis Miklós játékfiguráknak álcázott szürreális alakjai és Lipkovics Péter archetípusokat idéző, rozsdára hajlamos szobrai. Mindhárom kiállító a mítosz élettanát kutatja, ki-ki a saját hőskorában de­cem­ber 29-ig, szerdán és csütörtökön 15 és 18 óra között.

(MaMű Galéria, Bp. VII., Damjanich u. 39., bejárat a Murányi utcából)

 

szerda december 20. 20.00 Havizaj#132 – koncert

Játszik a L*mbik duó, amely tíz éve egész és tört ütemekkel kényszeríti mozgásra a színpad előtt állókat, és mossa át a hallgatók agyát. Közreműködik a Der Zunder, avagy az Entrópia Architektúra éléről jól ismert Kósa Csaba búgva, dörömbölve, zúgva, majd a nemzetközi industrial berkekben is ijesztően jónak tartott Panoramic Barrier zárja az estét.

(Auróra, Bp. VIII., Auróra u. 11.)

 

csütörtök december 21. 10.00 A színek megnyilatkozásai – kiállítás

Az idei kiállítássorozat második epizódja a bábművészet eszközeivel szeretné bemutatni a színek kifejezési lehetőségeit. Hogy milyen színű a pompa, a hatalom, a harag, a düh, a közömbösség, a nyugalom, az örömteliség? Képzőművészeti kísérletek az anyagokkal, a színekkel és a felületekkel. Mindennel, ami a bábszínpadon életre kelhet. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.

(Vojtina Bábszínház, kiállítótér, Debrecen, Kálvin tér 13.)

 

csütörtök december 21. 15.00 Trio Afium – koncert

Repertoárjukban a jazztörténet szinte minden korszakából való sztenderdek szerepelnek, hol hagyományosabb, hol modernebb feldolgozásokban, valamint saját kompozíciók. A Living Room Jazz Club-sorozatban szokás szerint koncert után jam következik. Ingyenesen.

(Nappali, Pécs, Király u. 23–25.)

 

csütörtök december 21. 19.00 Sztorigami – S03E02

Improvizált show, öt szálon indul el, s a közönség dönti el, hogy melyiket nézné tovább igazán. Sztorik, amelyek néha a váratlanságukkal döbbentenek meg, néha meg az állandóságukkal. A Grund Labor tagjai az előadók, a rendezők pedig Arany Brigitta és Somhegyi Gyuri.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.