Snoblesse Oblige 2024/25.

  • Narancs
  • 2024. június 19.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Betonon szélfútta, szürke tollpihék, / galambszárnyak alól sodródó semmiség, / hajnal van, a Blahán szarvasok bőgnek, / buszokon nyújtózó sötét mohaszőnyeg

(Korányi Mátyás: Gerappa)

péntek június 21. 18.00 Matyi a ludas – V. Balaton-felvidéki Néptáncosok Találkozója

Indul és három napig tart a nyár legkomplexebb zenei fesztiválja a Dalföld a Káli-medence kapujában. Fókuszban a népzene, a dzsessz és a komolyzene, de a társművészetek is képviseltetik magukat, mint például a Bab Társulat a rájuk jellemző sajátos óriás bábokkal, élő zenékkel és kacifántos, vidám szövegekkel. Idei előadásukban a közönséget bevonva állnak bosszút Döbrögin. Ugyanitt 19.30-tól néptáncos mulatság, majd a Heveder Banda népzenél. Bővebb információ a fesztiválról a dalfold.hu oldalon található.

(Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ, Salföld, Templom u. 1.)

 

péntek június 21. 18.00 sCompany, Travel­lers Company, weinkillers – koncert

Az este első fellépője egy feszes, fúvósorientált, skagyanús zenekar. Ötéves fennállásuk apropóján valóságos zenés cirkuszt rittyentenek. A rangidős, 2012-ben még Hümild Folk Music Company néven alakult csapat ír, skót és kelta zenei alapokon bármit játszik, ami a folkba belefér, végül a borgyilkosok zárnak tíz után.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

péntek június 21. 19.00 Turn Signals, The Trousers – koncert

A budapesti Turn Signals zenekart 2015-ben alapította Iliás Ádám, Révész Tamás és Szenkovits Arsh. Zenéjükben a Black Rebel Motor­cycle Club keveredik egy kis new wave-vel. Az őket követő The Trousers hard rock, garázsrockzenekar frontembere a nyelvészként és pszichológusként is ismert Kőváry Zoltán, mellette Locke Péter gitározik, Lázár András basszusgitározik és Gulyás Antal Samu dobol. Most készülnek a hetedik nagylemezükre, ez a koncert a ráhangolódás.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek június 21. 22.30 Dresch Vonós Kvartett – koncert

Dresch Mihály a magyar dzsessz egyik legsajátosabb zenei világot képviselő szaxofonosa. Dzsessz­kvartettje mellett egy évtizede a fiatal népzenész generáció néhány tagjával (ifj. Csoóri Sándor – vonós hangszerek, Zimmer Ferenc – cimbalom, Bognár András – nagybőgő) létrehozta a Dresch Vonós Kvartettet. Muzsikájukban egyszerre van jelen a Dresch-féle etno­dzsessz, a falusi hagyományos népzene és az improvizáció. 

(Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ, Salföld, Templom u. 1.)

 

szombat június 22. 15.00 Tánckaláka – évadzáró

Évadzáró táncbemutató és tánc­ház a Fitos Dezső Társulattal, valamint Fonó és Zugligeti gyerekcsoportjával. Az előadást fergeteges táncos, énekes mulatság követi, vetélkedővel és népi sportjátékokkal. Muzsikál a Sajó Banda.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

szombat június 22. 17.00 Múzeumok éjszakája – Csillagmotorok koncertje

Ka–26-os „kukacbombázó” helikopter, An–2-es repülőgép. Kicsapó lángnyelvek, és velőtrázó hanghatások a hardcore műszaki rajongóknak. Érdekes zajok töltik be óráról órára az Aeropark területét a jeles napon. Az országos program részletei megtalálhatók a muzej.hu oldalon. És hajrá, egy jeggyel mindenki látogasson meg annyi múzeumot, ahányat csak tud!

(Aeropark Repülőmúzeum, Bp. XVIII., Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér)

 

szombat június 22. 17.00 Era Nova – komolyzenei koncert

A 2021-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból alakult zenekar ritkábban játszott műveket ismertet meg a közönséggel. De lesz itt tárlatvezetés is Formákon túl címmel Törő Balázs kurátorral a Kiskapu a Balatonra című kiállításban. Továbbiak a muzej.hu oldalon.

(Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

 

szombat június 22. 20.00 Blues MD – koncert

Pár év kihagyás után idén ismét visszatér a Légli Szőlőbirtok kulturális programsorozata. Először Sze­bényi Dániel billentyűs-énekes és Gotthárd Mihály gitáros duójának a fellépésére invitálják a zene- és borrajongókat. A két zenész a Tátrai Tibor fémjelezte honi szuper­group, a godfater. oszlopos tagja is.

(Légli Pódium, Tömörpuszta, Jankovich-major)

 

szombat június 22. 23.00 Duckshell – koncert

Gimis haverok, budapesti under­ground zenészekkel és két brazil taggal kiegészülve alapították hét éve ezt a fiatalok körében már nagyon népszerű bandát, amelyre még a balkáni mulatós zene is hatott. S persze a punk hozzáállásuknak köszönhetik, hogy a külföldi fesztiválok után ide is alig várják őket a rajongók. Garantált a szombat esti dalföldi láz.

(Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ, Salföld, Templom u. 1.)

 

vasárnap június 23. 10.00 Bűvészinas – kiállítás

Hetvenéves fennállását ünnepli a 20. századi magyar bábművészet fontos társulata, a Vízvári László piarista paptanár vezette Astra Bábegyüttes. 1968-ban szerepeltek a Ki mit tud?-on, és később ők keltették életre a Süsü, a sárkány szereplőit. A tárlatot a Maszk Bábszínház harmincéves munkásságát összegző kiállítás teszi teljessé. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, az Astra Bábegyüttes, a Maszk Báb- és Ifjúsági Színház közös kiállítása szeptember 22-ig látható.

(Pesti Vigadó, földszinti kiállítótér, Bp. V., Vigadó tér 2.)

 

vasárnap június 23. 15.00 Szent Efrém Férfikar – koncert

A Dalföld keretében tartott hangversenyen különböző népek szakrális és népzenéi elevenednek meg, Észak-Amerikától Európán át egészen Indiáig, nyolc férfihangra, Bubnó Tamás vezetésével.

(Pálos kolostorrom, Salföld)

 

vasárnap június 23. 17.00 Anyanyelve magyar – színházi előadás; Fanfara Complexa – koncert

Várnagy Kinga pécsi színész jelentős szakmai sikert aratott mono­drámája életrajzi jegyzetekből, fotókommentárokból és személyes interjúkból összeálló előadás egy Németországba disszidált pécsi szinkrontolmács életéről. Utána mulatság a helyi zenész, Beder Péter kiváló zenekarával, amelynek most jelent meg a Paşaport Control című lemeze. Aztán Vidákovich Izsák és barátai örömzenéjével búcsúztathatja a közönség a fesztivált.

(Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ, Salföld, Templom u. 1.)

 

hétfő június 24. 8.00   Szááárnyakat ad – kiállítás

Az idén 110 éves magyar animációt ünneplik a Red Bull rajzfilmek történetét bemutató kiállítással. A jeles alkalomból először láthatók Magyarországon a hazai animációs alkotók által papír, ceruza és festék segítségével létrehozott világhírű reklámtörténeti alkotások. Megtekinthető ingyenesen július 7-ig, mindennap – hétfőtől péntekig 8–18 óra, szombaton 9–16, vasárnap pedig 10–16 óra között.

(Kastner Kommunity közösségi és művészeti tér, Bp. VIII., II. János Pál pápa tér 8.)

 

hétfő június 24. 19.00 Várkonyi Csibészek, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák – jótékonysági koncert

A hazai fúziós színtér két progresszív zenekara adja ezt a műsort a jóért. A Várkonyi Csibészek hét éve az ózdi szegénytelepről indultak, de azóta a fél világot bejárták. Fellépésükkel az állami gondoskodásban élő gyerekek terápiás re­kreációját, feltöltődését és fejlődését szolgáló ALAP!Tábor idei létrejöttét segítik.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

hétfő június 24. 21.00 Ajándék koncert – Puccini és a szerelem

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos hangversenye. Az idén Giacomo Puccini operáiból hallhat részleteket az ingyenes hangverseny közönsége. Lidércek, Bohém­élet, Tosca és a többi szerelmes-szenvedélyes dallamok. Vezényel: Gyüdi Sándor.

(Újszegedi Szabadtéri Színpad, Újszeged)

 

kedd június 25. 10.00 Mindennél fontosabb üzenet – kiállítás

Szilágyi Teréz képzőművész számára a legfontosabb az amúgy is kettős természetű fény, és az ebből adódó oppozíciók, illetve a háromdimenziós tér vizsgálata. Itt látható munkái portrék domesztikált vadállatokról. A korábban készített rajzok mellett idei festmények és egy, a galéria terébe tervezett installáció is megtekinthetők július 12-ig.

(Ladó Galéria, Bp. VII., Klauzál tér 11. – a vásárcsarnok I. emeletén)

 

kedd június 25. 18.00 Liu Cixin és a kínai sci-fi – irodalmi délután

Salát Gergely sinológus, a PPKE kínai tanszékének vezetője és Zombori Klára sinológus, műfordító, a klub háziasszonya moderálásával járják körül a témát a X. Kortárs Kínai Könyvklub meghívott vendé­gei­vel az irodalmi előzményektől a fordítás kérdésein át a filmadaptációkig.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

kedd június 25.  18.30 Heti három éjszaka

A 29 éves Baptiste kapcsolatban él Samiával, ám amikor először találkozik a fiatal párizsi drag queennel, az azonnal megbabonázza őt. A Pride hónap alkalmából a júniusi vetítéssorozat fókuszába az LMBTQIA+ közösség és az azt bemutató filmek sokszínűsége kerül. A mai vetítés után is lesz beszélgetés.

(Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)

 

kedd június 25.  21.00 Érdekvédelmi terület

Auschwitz parancsnoka, Rudolf Höss és felesége, Hedwig egy haláltábor melletti házban igyekeznek áloméletet teremteni a családjuknak. Martin Amis angol író 2014-es regényét veszi alapul Jonathan Glazer filmje, amely a 76. Cannes-i Filmfesztiválon debütált, és egyből elnyerte a fesztivál nagydíját, továbbá öt kategóriában jelölték Európai Filmdíjra is. A Szánsájn fesztivál programján.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

szerda június 26. 10.00 Megért terek – kiállítás

Vásárhelyi Antal rajzairól a mítoszokban tovább élő jósdákra, szent helyekre, színházakra asszociálhatunk. „…elképzelt, szakrális vagy titkos terei, ábrázolt kompozíciói egyszerre láttatják a természet és a geometria tökéletes formáit, a teljességet és a részleteket, modellezve a világmindenséget” – írja a tárlat kurátora, Fazakas Réka. A kiállítás augusztus 25-ig tekinthető meg, hétfő kivételével mindennap.

(Műcsarnok, Bp. XIV., Dózsa György út 37.)

 

szerda június 26. 19.00 Pogány Induló, Ekhoe – koncert

Tisztességes polgári neve Szirmai Marci, első slágere a Zártosztály volt, és azóta ott a hazai hiphopkultúra egén. Közös kislemezen dolgoznak a ma fellépők, és itt mutatják be.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

szerda június 26. 19.00 Lajkó Félix, Uljana Quartet – koncert

Javában tart a VI. Óbudai Világzenei Hét (OVH), amelynek a műsorán a vajdasági prímás démon ad műsort szabadkai zenész társakkal az alföldi turbulencia jegyé­ben. Egyedi, megismételhetetlen produkció! Paár Julcsi legfrissebb formációja pedig kifinomult kamarazene, amelynek fókuszában a magyar népzenei dallamkincsből merítkező világzene áll.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

csütörtök június 27. 15.00 A szóma tudatosítása / Test felületek – kiállítás

Richard Shusterman szerint a világ testi elsajátítása nem kizárólag a szellemen keresztül lehetséges, hanem a test tudatosításán keresztül is. A kiállításon szereplő művek a testproblematika esztétikai megfogalmazásával foglalkoznak a Magyar Képzőművészeti Egyetem Vizuális Művészet Tanszék hallgatóinak részvételével. Megtekinthető július 5-ig, szerda, csütörtök, péntek 15–18 óra között.

(MaMű Galéria, Bp. VII., Damjanich u. 39.)

 

csütörtök június 27. 19.00 Monchichi Potenciál, Erik Sumo DJ szett

2003-ban egy Amorf Ördögök-remixverseny apropóján alakult és öt évig működött Debrecenben a keleti régió első és egyetlen „trip-pop-zenekara”. Aztán feloszlottak, szétszóródtak, híres zenészek lettek, de tavaly a Made in Debrecen Fesztiválra összeálltak, és ez katalizálta az idei három részből álló miniturnét, amelynek ez a budapesti állomása Bicsánszky Panna, Kerekes Enikő és Szűcs Zsófia énekével. Utána a Péterfy Bori & Love Bandből és filmzenéiről is jól ismert Tövisházi Ambrus kelti a hangulatot a pult mögött.

(A38 hajó, tetőterasz, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

csütörtök június 27. 19.00 Zaj a városban XI. – koncertek

Jön a hardcore cunami, a 2000 wattos fülzúzás és a totális ledarálódás. Az amerikai Endrorphins Lost, a francia Whoresnation és az egyszemélyes grindcore standup Vomitolepsia műsora után másnap mégis mindenki felkel. Vagy kivesz egy nap szabadságot, és pihenteti a fülét.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk