Szüret 2023/41.

  • Narancs
  • 2023. október 11.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Brüsszelben áll a bál! Spanyolországból jelentkezem, itt van az európai uniós miniszterelnökök újabb rendkívüli csúcstalálkozója, és bár több ezer kilométerre vagyunk Brüsszeltől, innen is jól látszik, hogy Brüsszelben áll a bál.

Orbán Viktor Facebook-videójából

KÓRUSBAN       TEREMTETT       IMÁDKOZIK       RENDÍTHETETLENÜL

„Jó magyarnak lenni nehéz, de nem lehetetlen”, fogalmaz Széchenyi. Erre kellene a magunk eszközeivel törekedni mindannyiunknak. Ahogyan a miniszterelnökünk is teszi, akit a század legnagyobb politikusának tartok. Azért, mert család- és sportszerető, de ami a legfőbb érdeme az én szememben, hogy nem emeli fel a kezét, nem adja meg magát. És ahogy már korábban mondtam, szeretem a bátor embereket, akik után – mert valakik után muszáj – menni lehet. Arra kérem az Istent, hogy még az ő regnálása alatt menjek el.

Koncz Gábor a Mandinernek

Hogy miként is kapcsolódik az erdőgazdálkodás a gyermekek neveléséhez és a gyermekek jogaihoz? Tette fel a kérdés [sic!] Zambó Péter. A kapcsolat nem más, mint a fenntartható gondolkodás. Ugyan úgy [sic!] a jövő számára neveljük az erdőket – amelyek majd a jövő generációja számára biztosítja [sic!] a jobb életkörülményeket – mint ahogyan a nevelők a mai fiatalságot. Ahogy gyermekek nélkül sem beszélhetünk a jövőről, ugyan úgy [sic!] a minket körülvevő természet is szerves része a következő korok környezetének.

Az Agrárminisztérium Sajtóirodája Az erdészek és a gyermeket nevelők is a jövőben gondolkodnak című közleményéből

 

A felelős állami politika legfontosabb teendője minden eszközzel erősíteni a szülőföld gazdaságilag megtartó erejét az összes nemzeti közösség számára – hangoztatta Kövér László szombaton Csíkjenőfalván. (…) Az Országgyűlés elnöke kifejtette: a jólét, biztonság és az otthonosság érzete mindenki számára csak a szülőföldjén érhető el.

MTI

Lázár János kiemelte: (…) támadás alatt áll a keresztény szabadság eszményén alapuló hagyomány, a modernitás értékein felépülő Európa, és vele támadás alatt áll az európai életmód, mint a magyar, mint a román életmód is.

MTI

Varga Judit a Fidelitas helyi szervezete által (…) megrendezett, hagyományos fáklyás felvonulást követő megemlékezésen arról is beszélt: október 6-a több mint másfél évszázada „a magyar becsület napja is”. (…) Rendíthetetlenül állunk továbbra is a béke pártján, és nem hagyjuk, hogy belesodorják az országot egy háborúba – jegyezte meg Varga Judit.

Fidesz.hu

Sok nő örülne, ha egy évben akár csak egyszer csokorral lepné meg a párja, Várkonyi Andrea viszont nem panaszkodhat, rendre virággal kedveskedik neki férje, Mészáros Lőrinc.

Blikk

– Ritának mint eddig is, fő szerepe lesz a mi közös dalaink előadásában, néhány szép önálló dalával kiegészítve. És itt jegyzem meg, hogy még azt is biztosra veszem, hogy a koncertjeink 28–42 éves korú közönsége kórusban fogja követelni Ritától, hogy a Kuckó Mackót is énekelje el! Így van ez rendjén: a jó zene a lényeg.

Bodnár Attila a Borsnak

Tóth Gabi korábban azt mondta, sokan támadták már kereszténysége miatt. Az énekesnő egy tavalyi interjújában elmondta, hogy a nagymamájának köszönheti a vallásosságát, és hogy a színpadra lépés előtt mindig imádkozik. Sőt, arról is beszélt korábban, hogy már saját bőrén is megtapasztalta a keresztényüldözést.

RTL.hu

Ha lenne vállalkozó kedvű alkotó, én biztos jegyet váltanék a Polgár Judit-musicalre is. Sőt, még ha most furcsa is, de egy évtized múlva miért ne lehetne zenés darabot írni Karikó Katalinról? Sok olyan témánk van, amelyek meg tudnák mozgatni a világ színjátszását.

Szente Vajk az operettszínházi pályázatáról az Index.hu-nak

Kálmán Tibor, Békés polgármestere – aki maga is tevékenyen bekapcsolódott a kolbászgyúrásba – elmondta, a csapatok még az előző évek magas nívójához képest is előreléptek. – A nap a kiváló békési kolbász mellett a közösségekről, a barátkozásról, egymás még jobb megismeréséről is szólt – tette hozzá. – A békési kolbász egy valós, óriási értéke a városnak.

Beol.hu

Mártírokat teremtett a császári hatalom Aradon

Cím a Baon.hu-n

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.