Hosszú indián nyár – időjárás a héten

Október egyelőre kárpótol a hűvösebb szeptemberért: a vénasszonyok nyara kitart egészen hétvégéig!

Időjárási szempontból örvendetesen eseménytelen napok várnak ránk: a még múlt héten fölénk húzódó kiterjedt magas nyomású légköri rendszer (anticiklon) nem mozdul el Európa közepéről és ez garantálja, hogy csapadékot okozó vastagabb felhőzet ne alakulhasson ki felettünk. Mondjuk, éppen az anticiklonális hatás és a jó ideig igen visszafogott légmozgás miatt az éjszakai, hajnali ködképződés is garantált. Sokfelé még délelőtt is párás lesz a levegő, miközben csak lassan oszlanak fel a ködfoltok, De legkésőbb délutánra többnyire mindenhol kisüt a nap és kifejezetten magasra kúszik a hőmérő szála: akár több fokkal 20 Celsius fölé – ennél kevesebb majd csak a makacsul ködös-párás vidékeken lesz. A már igen hosszú éjszakák azért hűvösek lesznek, de nem hidegek! 10 foknál sokkal kevesebb még hajnalban sem lesz, ami ilyen tájt már komoly teljesítmény. Eső természetesen, legalábbis péntek estig, egy csepp sem fog hullani! Megjegyeznénk, hogy a száraz, sokszor szinte szélcsendes, leszálló légáramlás által uralt, ködös-párás, éjszakánként pedig némi fűtést igénylően hűvös időben a sűrűn lakott területeken romlani fog a levegő minősége - jöhetnek az első szmogos napok!

false

A napról napra sétára, kirándulásra csábító időjárási szituáció a friss modellek szerint természetesen a háromnapos ünnep alatt fog elromlani, de nem egy csapásra!  Szombaton a makacsabban ködös-párás illetve felhős időben már csak kevéssé melegszik, késő délutántól pedig az északi-északkeleti országrész érinti egy frontrendszer, még bizonytalan mennyiségű (most úgy néz ki, csupán kevés) eső kíséretében. Ami, a kalendárium állását tekintve, amúgy is kijár nekünk. Ennek nyomán vasárnapra északon jelentősebben, délen még csupán kis mértékben mérséklődik a meleg, bár ezen a napon sokasodnak a felhők is. A hosszú hétvége első két napja azért még alkalmas lehet akár némi családi, baráti kirándulásra is - ne felejtsük, felülről nézve a terjengő köd is festői látványt nyújt! A vasárnap napközben (inkább délután) befutó és hosszasan felettünk időző (sőt itt peremciklon-képződés közben hullámot vető) frontrendszer viszont már derekas csapadékkal és alapos lehűléssel járhat. Hétfőn, október 23-án már híre-hamva sem marad holmi indián nyárnak: beköszönt a szokásos október végi idő, de még a szokásosnál is jóval több esővel és erős széllel.

Különleges, bár az érintettek számára kevésbé örvendetes időjárási eseménynek lehetnek tanúi az atlanti partvidék illetve a Brit-szigetek lakói: egy különösen erős hurrikán alakul ki az Atlanti-óceán északkeleti térségében és ez a régióban rekordernek számító trópusi ciklon (keresztneve szerint Ophelia) immár poszt-tropikus (de továbbra is hurrikán erejű szelekkel tomboló) maradványa hétfőn rendhagyó módon az Ír-sziget nyugati partjai mentén húz el. A hét elején, még teljes feloszlása (illetve az Északi-tenger feletti frontrendszerbe való beolvadása) előtt Ophelia célba veszi a Brit-szigetek legészakibb részét is. Mondanunk sem kell, az útvonalra vonatkozó információk ugyan a ciklon középpontjára vonatkoznak, ám Ophelia kiterjedt felhőrendszeréből a kissé távolabbi régiók is bőven kapják majd az esőt, s az orkánerejű szeleket sem ússzák meg.

Szombatig szép ősz

Hétfő: A délelőtt még sokfelé terjengő köd délre feloszlik, sokat süt majd a nap és délutánra egészen 20, 23 fokig melegszünk. Északon mérsékelt, máshol gyenge déli, délkeleti szél fog fújni. Éjszaka már szinte szélcsendes időnk lesz, hajnalra 7, 12 fokig hűlünk - sokfelé képződik köd

Kedd: A ködfoltok lassú feloszlása után a napos időben igen kellemes hőmérsékletekre számíthatunk: egészen 18, 23 fokig melegszik az idő. Csupán gyenge, jellegtelen irányú szél fog fújni. Éjszaka is alig mozdul a levegő, hajnalra is csupán 7, 11 fokig hűlünk, egyre kiterjedtebben képződik köd.

Szerda: Ahol feloszlik a köd (az ország túlnyomó részén), ott napos időben egészen 20, 25 fokos maximumok várhatók – a ködös-párás vidékeken (pl. északkeleten) viszont csak legfeljebb 18-19 fok. Napközben főleg északnyugaton és nyugaton élénkül meg a déli-délkeleti szél. Éjszaka is a Dunántúlon fújhat némi délies szél. Nem süllyednek mélyre a hőmérsékletek - reggelre legfeljebb 7, 12 fokig, miközben (főleg keleten) megint sokfelé képződik köd.

Csütörtök: Zömmel változóan felhős, de inkább derült, a tartósan párás-ködös vidékeken viszont csak derengően napos idő lesz. Délután 17, 23 fokos maximumokat mérhetünk – a zavartalanul napos déli és keleti vidékeken lesz a melegebb. A Dunántúlon megélénkül a déli-délnyugati szél – és itt még éjszaka is élénk marad. Közepesen felhős időben hajnalig mindössze 7, 12 fokig süllyed a hőmérséklet, a szélcsendes régiókban ismét kiterjedt ködmezők alakulnak ki.

Péntek: A gyenge, jellegtelen irányú légmozgás miatt sokfelé napközben is csak lassan száll fel a köd, délen-délkeleten lesz zavartalanabb a napsütés, így délután többnyire 15, 23 fokos maximumokat mérhetünk. Éjszaka is marad a ködös-párás idő, a ködképződést segíti, hogy alig mozdul majd a levegő. Hajnalra is mindössze 10, 14 fokig hűlünk.

Szombat: Napközben is csak lassan oszlanak fel a ködfoltok, délután többnyire változóan, a Tiszántúlon és északon talán kissé erősebben, délen változóan felhős, de itt néha azért napos időnk lesz. Inkább már csak 14, 19 fokos maximumok várhatók: délen lehet még kellemesebb őszi idő. Délután illetve kora este északon, északkeleten eredhet el az eső. Éjszaka már és még sehol sem várható további csapadék, gyenge marad a szél is, kora reggelig 7, 11 fokig csökken a hőmérséklet, sokfelé képződik köd.

Vasárnap: Délelőtt még sokfelé a köd és a pára fog uralkodni, a Dunántúlon viszont hamar felszaggatja a ködmezőket a feltámadó északnyugati szél. Napközben már országszerte erősebben felhős, főleg kora délutántól mind többfelé esős időnk lesz. Kora délután 13, 20 fokos maximumokat mérhetünk: északon már hűvös napunk lesz A Dunántúlon élénk északi-északnyugati szél fog fújni. Éjszaka a vastag felhőzetből sokfelé fog esni, akár jelentősebb mennyiség is! Közben nyugaton és most már északon is erősödik az északi-északkeleti szél. Kora reggel sem lesz 7, 13 foknál kevesebb.

Hétfő (október 23.): Felhős-esős időben délután leginkább csak 8, 14 fokokat mérhetünk, azaz reggeltől már szinte semmit sem melegszik a levegő. Igen sok csapadék várható, az ország nagy részén 40-80 milliméter (jó egy hónapnyi adag) is leeshet 24 óra alatt. A Dunántúlon, a középső országrészben és északon igen élénk, néha erős északnyugati-északi szél fog fújni (délkeleten maradhat a mérsékeltebb légmozgás). Éjszaka is erősen felhős idő lesz, főleg éjfélig várhatóan még további esőkkel (hajnalra azért a délkeleti országrész kivételével mindenhol eláll), és egészen reggelig élénkebb-erősebb  széllel. Jobban is hűl a levegő, most már 5, 10 fokig.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk