Néhány napig hőség – időjárás a héten

Átmeneti lehűlés után a hét közepére megint forró napok köszöntenek be, de most talán nem húzza sokáig a kánikula.

Az utóbbi évek legerősebb hőhullámát tudhatjuk magunk mögött, ám a vasárnapra végül befutó és alapos felfrissülést hozó hidegfront hatása is csak átmeneti. Bár mindenhol mérsékli a nagy meleget, sőt hétfőn sokfelé még a sokévi átlagot sem érik el a hőmérsékletek, kedden délkeleten már ismét meglehet a 30 fok (az ország nagyobb részén ekkor azért még igen kellemes hőmérsékleteket mérhetünk). Szerdán pedig kopogtat régi ismerősünk, a szaharai melegnyelv: főleg az ország délkeleti harmadán lesz erős a hőség, de máshol is kánikula várható. Szerencsére ez a hőhullám nem tart sokáig: csodához illően legfeljebb három napig. Szerdán szinte zavartalan lesz a napsütés, csütörtökön lesz a legmelegebb, de délután nyugaton már előfordulhatnak záporok, zivatarok. A péntek is rekkenő meleggel indul, de délután az Észak-Dunántúlra megérkeznek egy közelgő hidegfront előterében az újabb zivatarok, melyeket este, éjszaka, illetve hajnalban magának a frontnak az érkeztével még több követ - igaz, várhatóan ezek sem nagyon lépik túl az északnyugati régió határát. Mivel ez front éppen felettünk vet hullámot, így szombatra virradóan, a hétvége első napján, de még vasárnap éjjel és aznap is többfelé eshet, mégpedig igen változatos földrajzi eloszlásban: előbb inkább nyugaton-északnyugaton, majd egyre inkább keleten. Összességében azonban nem várható sok csapadék és az ország számos pontja szárazon maradhat. Ráadásul ez a légköri rendszer átmenetileg ketté is osztja majd az országot: nyugaton szombatra jócskán mérséklődik a felmelegedés, de az ország keleti harmadán akár a hétvége első napján is maradhat a kánikula (aminek alighanem éppen a szombat délutáni-esti zivatarok vetnek véget). Ráadásul vasárnapra virradó éjjel a ciklon felhőzete kelet felől akár vissza is kanyarodhat - egyenesen az ország közepéig! A vasárnap első felében keleten még sok lesz a felhő, de az ország nagyobbik (nyugati) felén napsütéses idővel, nyugaton átlagos, keleten az augusztus közepéhez képest némileg visszafogott hőmérsékletekkel számolhatunk. Meg kell jegyezzük, hogy a hétvége időjárása tekintetében a szokottnál is nagyobb a bizonytalanság, ami idővel, ahogy a prognózisok frissülnek, már csökkenni fog!

false

Ez a hét amúgy látványos csillagászati attrakcióval indul: remélhetően a csökkenő felhőzet is kedvez a hétfő esti részleges holdfogyatkozás megfigyelésének. A jelenség tőlünk látható záró fázisának csúcspontja nyári időszámítás szerint 20:20-ra következik be: ekkor az éppen csak felkelt holdkorong alsó negyede borul árnyékba.

Szerdától ismét rekkenő hőség

Hétfő: Borult, csapadékos (záporos, zivataros) időre ébredünk, de nyugat felől folyamatosan felszakadozik a felhőzet: a nap első felében főleg még a középső és keleti tájakon fog esni, de a délután második felére ott is eláll. Délután zömmel 19, 25 fokos maximumok várhatók. Napközben nyugaton és északkeleten igen élénk északi, északkeleti szél fog fújni – késő délutánra az ország nagy részén már mérséklődik a légmozgás. Éjszaka nem várható csapadék, az északkeleti régió részleges kivételével többnyire sokat gyengül a szél is, hajnalra 11, 16 fokig hűlünk: délkeleten sem lesz trópusi éjszaka, de északon helyenként meglehetősen hűvös lesz.

false

Kedd: Napos időben 25, 30 fokos maximumok várhatók - délkeleten és a Tiszántúlon mérik a legtöbbet: leginkább még itt érheti el a hőmérséklet a 30 fokot. Legfeljebb északnyugaton élénkülhet meg a máshol inkább mérsékelt (keleten gyenge)  délkeleti szél. Éjszaka is derült idő várható, hajnalra 17, 22 fokig hűlünk. Az Észak-Dunántúlon az intenzív melegbeáramlás miatt még ekkor  is kissé élénk délkeleti szél fog fújni.

Szerda: Sok napsütés várható, közben ismét kánikulai magasságba emelkedik a hőmérséklet: többnyire 31, 35 fokig melegszünk, de a Dél-Alföldön ennél kicsit több is lehet. Többnyire mérséklet marad az inkább délies irányú légmozgás. Éjszaka sem várható csapadék, hajnalra mérsékelt légmozgás mellett mindössze 19, 24 fokig hűlünk: az ország nagy részén ismét trópusi éjszakára számíthatunk.

Csütörtök: A nap első felében egyértelműen napsütéses időben kitart a kánikula, többnyire 32, 37 fokos csúcsértékekkel. Délután fokozatosan megnövekszik a gomolyfelhőzet: főleg a Nyugat-Dunántúlon (kis eséllyel még a főváros környékén) alakulhatnak ki záporok. Zivatarok környezetében gyorsan hűlhet a levegő és megerősödhet az amúgy is kissé élénken fújó (alapjáraton délkeleti irányú) szél. Éjszaka nem várható csapadék, hajnalra csupán 20, 25 fokig hűlünk: ekkora a Nyugat-Dunántúlon már megélénkül az északnyugati szél,

Péntek: Az ország zömén kánikula lesz, 32, 36 fokig melegszünk (délen helyenként talán kicsit több is lehet) – a Nyugat-Dunántúlon viszont már nem lesz több 30 foknál. Kezdetben mindenhol sokat süt nap, ám a nyugati határra reggelre befut egy rövid ideig ott veszteglő hidegfront, s ennek előterében, illetve késő délutántól – kora estétől várható nyugat felé történő komótos mozgása során egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok (késő délután esetleg már a főváros környékén is). Ezek kíséretében főleg nyugaton alaposan csökken a hőmérséklet és erős széllökésekre számíthatunk. Napközben többnyire még élénk délkeleti szél fog fújni, ám késő este a Dunántúlon, éjfél után a középső országrészben is megerősödhet az északnyugati szél. Éjszaka előbb még főleg az Észak-Dunántúlon többfelé várhatók záporok, zivatarok, hajnalra a csapadék eléri a főváros környékét is! Ekkorra 15, 23 fokig hűlünk: az ország keleti harmadán ekkor még bennragad a meleg levegő. Közben az ország nyugati felén élénkebb-erősebb északnyugati szél fog fújni.

Szombat: Délelőtt még zömmel napos, de északkeleten (sőt kezdetben a főváros környékén is) erősebben felhős, ott már a nap első felében elszórtan záporos, zivataros idő lesz. A nyugati országrészben vagy a főváros környékén délután is többnyire csak 24, 26 fokos csúcsértékekre számíthatunk. Ám keletebbre marad a nyáriasabb - mi több, helyenként még kánikulai - idő, többnyire 27, 30, de az Észak-Alföldön akár ennél is pár fokkal magasabb maximumokkal! Délután főleg a nyugati határ mentén illetve a Tiszántúlon alakul ki zápor, zivatar, ezek környezetében hirtelen csökkenhet a hőmérséklet és feltámadhat az addig itt csupán mérsékelt szél  - eközben nyugaton és a középső országrészben egész nap élénkebb-erősebb északnyugati szél fog fújni. Az ország keleti harmadán éjszakára is marad a záporos, zivataros idő, de most már a középső országrészben, így a főváros környékén is eshet. Hajnalban 15, 19 fokos minimumokkal számolhatunk. Főleg a középső országrészben és északkeleten igen élénk északias szél fog fújni.

Vasárnap: Az ország középső és keleti felén délutánig még felhős, csapadékos, hűvös, az Észak-Dunántúlon mindvégig derült, napos idő lesz. Délután 20, 26 fokos maximumokkal számolhatunk: ezúttal keleten mérjük a kevesebbet, s talán a Kisalföldön a legtöbbet. Késő délutánra már mindenhol eláll az eső, napközben nyugaton és északkeleten élénk-erős (de az Alföldön inkább csak mérsékelt) északi-északnyugati szél fog fújni. Éjszaka is derült, immár mérsékeltebben szeles idő lesz, 13, 18 fokos minimumokkal.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk