Nem sokáig húzza a hideg – időjárás a héten

A hét elején marad a hamisítatlan januári idő, de a hét közepétől az ország nagyobbik részén már melegszik.

A múlt hét vége ismét lehűlést és némi havat hozott: főleg északon és északkeleten hullott kiadósabb mennyiség. E hét elején még lesz annyira hideg, hogy megmaradjon (sőt, hétfő estétől eshet is hozzá), a hét közepétől azonban alaposan olvadozni fog, hiszen szerdától melegszik az idő. Előtte még kedden egy újabb csapadékot hozó ciklon kanyarodik felénk, ebből azonban a hó mellett (ami keddre virradó éjjel lesz jellemző) vegyes halmazállapotú csapadék is fog hullani – napközben már több helyen várható havas eső, mint szép, nagy pelyhes havazás. E ciklon hátoldalán szerdától délnyugat felől melegebb és viszonylag csekély nedvességtartalmú levegő érkezik, ezért különösen az ország déli és nyugati felén enyhül az idő, északkeleten viszont pár napig kitart a hideg (s itt napközben sem száll fel az éjszakánként sűrűsödő köd). Szerdától egészen hét végéig klasszikus csapadékra már nem kell számítanunk, ahogy a hét első felében kifejezetten gyenge szél is csak helyenként és időszakosan élénkül meg. E két tényezőnek együtt két biztos következménye lesz: egyrészt az idő előrehaladtával fokozatosan nő a tartósan köd borította terület nagysága, másrészt több helyen érzékelhetően romolhat a levegő minősége (pedig ez a tél, a kifejezetten változatos időjárásnak hála, eddig nem kedvezett a szálló por légkörben való felhalmozódásának).

false

 

Hétvégén valószínűleg az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb idő lesz napközben, ám a nappali hőmérsékleteket is befolyásolja, hol oszlik fel a köd és hol marad meg napközben is az alacsony szintű rétegfelhőzet (mert a köd gyakorlatilag az volna). Ugyanakkor az ország nagyobb részén klasszikus csapadékra (már a ködszitálást leszámítva) a hét utolsó napjain sem kell számítanunk. Éjszakánként sokfelé fagyni fog, akár keményebb hidegek is lehetnek (pláne, ahol hó borítja a felszínt).

Kedden még eshet

Hétfő: Napközben kevés felhő lesz felettünk: délutánig -1, +3 fokig emelkedik a hőmérséklet, északkeleten helyenként egész nap fagyni fog. A reggel illetve kora délelőtt sokfelé élénk északnyugati szél napközben sokat mérséklődik (de keleten még a délután derekáig élénkebb szél fog fújni.) Délutántól nyugat felől megnövekszik a felhőzet: kora este előbb nyugaton-északnyugaton, hajnaltól már a középső országrészben is számíthatunk havazásra (a Dunántúlon hajnalban helyenként már havas illetve ónos esőre). Éjszaka -9, 0  fokos minimumokat mérhetünk: az ország nagyobb részén fagyni fog (északkeleten különösen mélyre süllyed a hőmérő szála) – míg nyugaton-délnyugaton lesz a legkevésbé hideg. A gyenge légmozgás miatt sokfelé képződik köd is.

Kedd: Az Észak-Dunántúlon (estig) és a középső országrészben (kora délutánig) erősen felhős, még elszórtan csapadékos idő lesz – főleg havas esővel, esetleg gyenge havazással (de néhol sajnos ónos esővel) kell számolnunk. Az ország nagyobb részén délután sem lesz több -1, +4 foknál (a zömmel gyenge légmozgás miatt a köd is sokfelé megmarad), ám a Dunántúl déli és nyugati felén (ahol elvékonyodik a felhőzet, feltámad az északi szél és a nap is kisüthet) 5, 6 fok is lehet.  Késő estig az Észak-Dunántúlon még havazhat, de később az éjszaka során már sehol nem várható csapadék. Hajnalig gyenge légmozgás mellett -8, 0 fokig hűlünk – talán még a Kisalföldön lesz a legmelegebb, északkeleten és keleten lesz a leghidegebb. Sokfelé képződik zúzmarás köd is!

false

 

Szerda: Az ország nagy részén délutánra elvékonyodik a lassan felszálló ködből kialakult rétegfelhőzet, esetleg a nap is kisüthet – a mérsékelt déli-délnyugati szél is szaggatja a felhőket. Északra viszont délután már vastagabb felhők érkeznek és gyengén eshet is. Kissé melegebb lesz napközben, mint a korábbi napokon: az ország nagyobb részén (a Dunántúlon és a Dél-Alföldön) 3, 7 fokot is mérhetünk, de a makacsul borongós-ködös északkeleten továbbra sem lesz több -1, +2 foknál. Éjszaka többnyire ugyan fagyni fog, de már nem mindenhol: -7, 0 fokig hűlünk, például a Dunántúl nyugati felén (ahol élénk déli-délnyugati szél fog fújni) akadnak majd kiterjedt fagymentes zónák, míg keleten reggelig sokfelé képződik zúzmarás köd.

Csütörtök: Jócskán melegszik az előző napokhoz képest: az ország zömén 0, +9 fok is lehet – különösen a Dél-Dunántúlon lesz enyhe idő (a még mindig ködös északkeleten pedig a hűvösebb, itt nem lesz több -1, +2 foknál). A Dunántúlon (részben délen is) kissé élénk déli-délkeleti szél fog fújni. Éjszaka markáns területi megoszlásban -5 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet – keleten többnyire fagyni fog, de a Dunántúlon, pláne annak déli és nyugati felén (ahol még mindig élénk déli-délnyugati szél fog fújni) többnyire 5 fok körül, a határozottan pozitív tartományban ragadnak a hőmérsékletek. Ismét keleten képződik zúzmarás köd.

Péntek: A tartósan borongós-ködös-szürke északon-északkeleten ugyan csak 1, 4, délen, pláne délnyugaton viszont már 6, 12 fokos maximumok várhatók: itt a köd felszállása nyomán többnyire kisüt a nap is. A Dél-Dunántúlon átmenetileg kissé élénk, a Kelet-Dunántúlon és a Dél-Alföldön mérséklet déli-délnyugati szél fog fújni, kora estére azonban jelentősen gyengül a légmozgás. Hajnalra országosan -7, +2 fokig hűlünk (A felhősebb Nyugat-Dunántúlon például alig fog fagyni, de az ország zömén azért még többnyire igen.) Ismét jellemző lesz a ködképződés, és a vele együtt járó zúzmara, fagyott ködszitálás.

Szombat: A Dunántúlon többnyire erősen felhős (itt sokfelé makacsul ködös) idő lesz, de csapadék itt sem várható - a középső és a keleti országrészben már többfelé kisüthet a nap. Délután 2, 10 fokig melegszik a levegő: ott lesz némileg melegebb, ahol felszáll a köd, pláne, ahol még a nap is kisüt. Többnyire gyenge, változó irányú szél fog fújni. Éjszaka sem fog esni, bár ködszitálás előfordulhat. Hajnalig -3, +3 fokig hűlünk: bár talán kevésbé kiterjedten fog fagyni, mint az előző éjszakákon, a gyenge légmozgás miatt jellemző lesz a ködképződés.

Vasárnap: Napközben sehol sem várható csapadék, sőt a köd feloszlása után többfelé kisüthet a nap is. Délutánig 4, 11 fokig is melegszünk: ezúttal a déli országrészben lesz a legmelegebb (ahol többnyire felszáll a köd). Főleg az északi és az északkeleti országrészben kissé élénk délnyugati szél fog fújni. Éjszaka, északon-északkeleten még szeles időben, csupán kevés helyen fog fagyni: hajnalig -1, +4 fokig hűlünk. A Dunántúlon és délen a ködöt sem ússzuk meg.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk