Novembertől kellemesebb – Időjárás a héten

Viharos széllel, majd fagyos hajnalokkal indul, nyugodt, kissé melegedő novemberi napokkal folytatódik a hét.

A múlt hétvégén egymást követték a frontok felettünk, s nem csak kiadós esőt, de viharos szelet is kaptunk a nyakunkba. E hét elején is lassan nyugszik meg az idő: hétfőn napközben még erős, sokfelé viharos széllökések is előfordulnak (záporokkal kísért felhőátvonulásokkal), majd ahogy éjszakára csitul a szél, északon-északkeleten újra megjelennek a fagyok. A hét első napjain amúgy is igen hűvös idő lesz, s az alapból visszafogott hőmérsékleteket a még kedden is élénk szélben még alacsonyabbnak érzékelhetjük. Ugyanakkor napokon át (s a héten majdnem végig) száraz időnk lesz, napközben némi napsütéssel. A hét közepétől nem csak napközben emelkedik kissé jobban a hőmérséklet, de átmenetileg hajnalban is kevésbé lesz hideg. ez persze annak is köszönhető, hogy péntekre virradóan felhősödés kíséretében átvonul rajtunk egy gyenge front, aminek hatását (a gyér csapadékon felül) leginkább a péntekre ismét megélénkülő északnyugati szélben fedezhetjük fel. A hét utolsó napjain viszont nálunk is - ahogy Közép-Európa zömén - ismét anticiklonális hatások érvényesülnek, eső ekkor már sehol sem várható (igaz, szombat hajnalban ismét többfelé képződhet köd), s többnyire a sokéves átlagnál kissé melegebb napi maximumokat mérhetünk. A visszafogott novemberi enyhülésből leginkább a makacsul ködös-párás, főleg északkeleti régiók maradnak ki.

false

 

A friss középtávú prognózisok szerint jövő hét elején sem esnek vissza jelentősen a hőmérsékletek és nagy esőtől sem kell tartani: marad az évszakhoz képest pár fokkal melegebb idő.

Szerdától fokozatosan javul

Hétfő: Erősen szeles idő lesz, felhőátvonulásokkal, ezekből futó záporokkal, alkalmanként napsütéssel. Délután is csak 7, 10 fok várható, az erős, délelőtt még többfelé viharos északnyugati szél estére lassan csillapul. Az éjszaka első felében még élénk, hajnalban inkább már csak mérsékelt szél fog fújni. Zömmel derült időben reggelig –2, +3 fokig hűlünk, északon-északkeleten többfelé is fagyni fog.

Kedd: Zömmel derült, napos idő lesz (az Észak-Dunántúlon lehet több a felhő, itt délelőtt elszórtan még eshet), ennek dacára délután is csupán 7, 11 fokot mérhetünk. Többnyire élénk északnyugati szél fog fújni, de a délután derekára, naplementére sokat mérséklődik. Éjszakára tovább gyengül a légmozgás, hajnalra –2, +4 fokig hűlünk, többfelé képződik köd.

Szerda: Többnyire sokat süt a nap, kicsit jobban is melegszik a levegő, no azért csak módjával: kora délutánra egészen 8, 13 fokig. Az ország északkeleti-keleti harmadán napközben átmenetileg élénk, máshol csak mérsékelt nyugati-délnyugati szél fog fújni. Estére északon növekszik meg a felhőzet, itt átmenetileg kisebb eső is előfordulhat. Éjszakára ismét gyengül a légmozgás, legfeljebb északkeleten fújhat mérsékelt délnyugati szél, ráadásul immár mindenhol kiderül az ég. Reggelre 0, +6 fokig hűlünk, s ismét többfelé képződik köd.

Csütörtök: A ködfoltok feloszlása után zömmel napos idő lesz, délután 11, 16 fokos maximumokkal. Inkább csak mérsékelt, északkeleten, a Tiszántúlon és a Dél-Dunántúlon néha megélénkülő, máshol csak mérsékelt déli-délnyugati szél fog fújni. Kora estétől észak, északkelet felől megnövekszik a felhőzet, itt helyenként gyenge eső is előfordulhat, kissé még élénk marad a délnyugati-nyugati szél. Reggelre éppen ezért csak 4, 9 fokig csökken a hőmérséklet - ekkor átmenetileg többfelé is esni fog.

Péntek: Napközben elsősorban a Dél-Dunántúlon és a keleti országrészben elszórtan még eshet, északon és nyugaton délutánra többnyire mindenhol felszakadozik a felhőzet. Délután 11, 14 fokig melegszünk. Az ország nagy részén (talán a most szélcsendesebb északkeleti és keleti régiók kivételével) napközben átmenetileg megélénkül az északnyugati szél. Éjszakára gyengül a légmozgás, csökken a felhőzet is. Reggelre 0, +5 fokig hűlünk (északkeleten megint fagyhat, a magasabb hegycsúcsokon lesz kevésbé hideg a hajnal), s ismét többfelé képződik köd.

Szombat: Inkább derült, legfeljebb gyengén felhős idő lesz – igaz, északon-északkeleten helyenként makacsul megmaradhat a köd. Éppen ezért délután 11, 14 fok közötti csúcsértékek várhatók – a Dunántúlon lesz a legmelegebb, a ködös-párás északkeleten a hűvösebb. A Dunántúlon élénk déli-délkeleti szél fog fújni, keleten gyenge marad a légmozgás. Főleg nyugaton éjszaka is marad a kissé élénkebb déli-délkeleti szél, kevés felhő lesz felettünk. Hajnalban talán nem lesz kevesebb 1, 7 foknál, így ekkor megússzuk a fagyokat.

Vasárnap: Északon-északkeleten lesz több felhő, de itt sem fog esni, máshol inkább változóan felhős-napos idő lesz, csapadék nélkül. Délután többnyire 10, 16 fokig emelkedik a hőmérséklet - a Dunántúl nyugati és déli felén lesz a legmelegebb, a borongósabb északkeleten a hűvösebb. A Dunántúl nyugati és északi felén kifejezetten erős, de a déli és a keleti országrészben is többnyire élénk déli-délnyugati szél fog fújni. Éjszaka sem fog esni, a Dunántúlon reggelig még élénk marad a légmozgás. Hajnalra 1, 6 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk