A horvátok ismét megtiltották a labdarúgó-mérkőzések látogatását

  • narancs.hu
  • 2020. július 20.

Katasztrófa

A szezonból hátralévő összecsapásokat zárt kapuk mögött rendezik meg.

A Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) korábbi döntését felülvizsgálva ismételten megtiltotta, hogy a mérkőzéseket szurkolók előtt rendezzék.

A HNS hétfőn jelentette be, hogy a szezonból hátralévő összecsapásokat zárt kapuk mögött rendezik, miután az országban az utóbbi időben jelentősen nőtt a koronvírus-fertőzések száma. A nézők, ha nem is teljes létszámban, de június közepe óta jelen lehettek a stadionokban, ugyanakkor sokan nem tartották be a korlátozó intézkedéseket.

A Dinamo Zagreb végső sikerét hozó bajnokságból még egy forduló van hátra, míg a kupadöntőt augusztus elsején rendezik.

Horvátországban hétfőig 4370 pozitív esetet regisztráltak, a fertőzésben elhunytak száma 122.

Horvátországban csökkent az új fertőzöttek száma

A horvátok abban bíznak, hogy a maszk viselése hozta meg a hozzá fűzött reményeket, és ezért mérséklődött a fertőzés terjedése. Horvátországban a válságstáb jelentése szerint vasárnap 25-tel nőtt és elérte a 4370-et az eddig megfertőzöttek száma. Szombaton még 92 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be.

Mindeközben itthon egy május végén megjelenő kormányrendelet lehetővé tette, hogy a szurkolók korlátozott számban visszatérjenek a stadionokba. A rendelet alapján a szurkolóknak minimum másfél méterre kellett ülniük egymástól, csak minden negyedik széket foglalhatták el, az egymás mögötti helyekre sem ülhettek. Bár Gulyás Gergely korábban elismerte, hogy a szurkolók nem mindig tartották be ezeket az előírásokat – a Magyar Kupa-döntőn annyira látványos volt a szabályszegés, hogy még a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette, de a Fradi-Újpest derbin sem volt jobb a helyzet –, később mégis a focimeccsek látogathatósága mellett érvelt. Mindezt a stadionbéli állítólagos alkoholfogyasztási tilalommal magyarázta a múlt csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely szerint a tisztifőorvos és az operatív törzs döntött úgy, hogy a korlátozó intézkedéseknek maradnia kell, ezért is maradnak el a Szent István napi ünnepségek. Van egy nagy különbség a focimeccs és a zenés rendezvények között: az alkoholfogyasztás, így pedig kevéssé tartják meg a távolságot az emberek a rendezvényeken, magyarazta Gulyás a döntést. A miniszter a mai kormányinfón indoklásában azt is megemlitette, hogy a stadionokban tilos az alkoholfogyasztás, és egy hónapja világos szabályok vannak, emellett a fertőzés száma csökken.

Neked ajánljuk