Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében is megjelent a madárinfluenza

  • narnacs.hu
  • 2023. november 13.

Katasztrófa

A Nébih két állattartótelepen is igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyékben is igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza nagy megbetegítő képességű vírusának jelenlétét – közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszabábolnán lévő tenyészlúdállományban a megemelkedett elhullás, az állatok bágyadtsága, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára.

A Nébih laboratóriuma azonosította a vírus H5N1 altípusának jelenlétét, majd a hatóság intézkedett a mintegy 6000 állat felszámolásáról. 

A Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson a vágás előtti kötelező tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza-fertőzést. Ezt követően a mulardkacsa-állományban másnap az állatok bágyadttá váltak és megemelkedett az elhullás. A mintegy 7100 állatot számláló állományt kedden számolják fel. Mindkét érintett gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet. A madárinfluenzával kapcsolatos részletes információk a Nébih portál tematikus aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza) érhetők el.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, múlt héten Hajdú-Bihar megyében és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igazolták a vírus jelenlétét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.