Emléknap lett a mai Olaszországban

  • narancs.hu-MTI
  • 2021.02.20 17:49

Katasztrófa

A járvány kezdetére emlékeznek és emlékhelyet avatnak az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak.

A "fehér köpenyesek" napját tartják szombaton az olasz kórházakban, és emlékhelyet avatnak az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak a lombardiai Codognóban, ahol tavaly február 20-án azonosították az első olaszországi Covid-beteget.

 A kórházakban az orvosok és a betegek a halottakról emlékeznek meg ezen a napon, amelyet mostantól minden év február 20-án meg fognak tartani. De a társadalom többi része is emlékezik különböző módokon, egyebek között közös imádságokat tartanak az elhunytakra és a még kórházban lévőkre gondolva.

A központi esemény helyszíne a lombardiai Codogno, ahol egy kerttel körbevett emlékhelyet avatnak fel. A tizenötezres város kórházában tavaly ezen a napon azonosították az első fertőzöttet. Az első betegként regisztrált, 38 éves Mattia Maestrit mások mellett ápoló Annalisa Malara aneszteziológus kérte vírusteszt elvégzését a férfin, mert szokatlan erejű tüdőgyulladás jelentkezett nála. A laboratóriumi eredmények február 20-án este kaptak megerősítést Milánóból.

Codogno kórházát azonnal lezárták, a polgármester karantént rendelt el, a hadsereg gyűrűbe fogta a várost. Olaszország és Európa így szembesült azzal, hogy az új koronavírus-járvány megérkezett erre a kontinensre is. Február 20-tól kezdve a betegek és a halottak száma folyamatosan nőtt. Mattia több hetet töltött intenzív osztályon, de meggyógyult. Felesége is átvészelte a fertőzést, de a családjában volt halálos áldozat.

 Egy év alatt közel hárommillióan betegedtek meg, a halottak száma éppen pénteken lépte át a 95 ezret. Az elhunytak többsége nyolcvan év feletti volt, akikkel szinte elvesztett egy generációt az öregedő lakosságú Olaszország.

Több mint háromszáz orvos halt meg hivatása teljesítése közben.

Emlékezést és egyben tüntetést tartottak szombaton Alzano Lombardo lakosai is, akik tavaly feljelentést tettek a helyi kórházak, idősotthonok késői lezárása miatt. Azt hangoztatták, hogy időben cselekedve a Giuseppe Conte vezette kormány elkerülhette volna, hogy a járvány "cunamiként" söpörjön végig az idős korosztályon.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter az évfordulón azt hangoztatta, hogy a járvány elleni "küzdelem még nem ért véget, még nem győztünk, de az oltóanyag reményt ad". A tárcavezető szerint az egészségügyi rendszer "borzalmas" évet élt át, ezzel együtt köszönetet mondott az olaszoknak az összefogásért és erőfeszítéseikért a nehéz időkben.

A vírusmutációk erőteljes terjedése miatt vasárnaptól az olasz tartományok felében megszigorítják a korlátozásokat. A régiók azonnali egyeztetést szorgalmaznak az új kormánnyal az ország esetleges ismételt zárlatáról.

Neked ajánljuk