Falus Ferenc: ha augusztus 20-án tömegrendezvényt tartanak, újabb fertőzéshullám jöhet

  • narancs.hu
  • 2020. június 4.

Katasztrófa

Attól tart, lokális járványgócok fognak kialakulni. Szerinte jó lenne, ha őszre minél többen beoltatnák magukat influenza ellen.

Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként arról beszélt szerdán este, hogy "miután nem tudjuk, hogy ki fertőz pillanatnyilag, és a vírus itt van közöttünk, és tulajdonképpen lényegesen több fertőzésforrás van a körünkben, mint amennyi március elején volt, az óvatosságunk abszolút indokolt".

Arról is szólt, hogy az amerikai események most elvonják a figyelmet a járványról, pedig Los Angelesben jelentősen nőtt a fertőzöttek és a halálozások száma, ami a tömegtüntetésekkel is összefügghet. Szerinte, ahogy a spanyolországi nőnapi megmozdulás is öt nap alatt megbetegedésekhez vezetett, úgy „ha a kormányzat azt tervezi, hogy augusztus 20-ra nagy ünnepséget szervez, és a Duna két partján megint tömegek fognak szorosan egymás mellett állni, akkor igaza lesz Orbán Viktornak, hogy lesz második hullám szeptemberre”.

Falus szerint a világban most még sehol nem alakult ki közösségi védettség, ami azért problémás, mert így Magyarországon is bármikor elterjedhet a fertőzés. Akár egy 200 fős rendezvényen keresztül is.

A volt tisztifőorvos Orbánnal szemben nem szeptemberre várná a második hullámot, hanem valamivel későbbre.

Szerinte félő, hogy lokális járványgócok fognak kialakulni, ezért fontos lenne, hogy ősszel minél többen beoltassák magukat influenza ellen, nehogy megkapják egyszerre mindkét betegséget.

Neked ajánljuk