Horvátországot elérte a negyedik hullám

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 16.

Katasztrófa

És Szlovéniában is egyre rosszabb a helyzet.

Az egészségügyi hatóságok nem elégedettek az átoltottság arányával Horvátországban és Szlovéniában, a szakemberek pedig a negyedik hullámra figyelmeztetnek - írta a helyi sajtó hétfőn.

Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója szerint a helyzet komoly, a járvány exponenciálisan terjed, és egyre többen kerülnek kórházba is. "Minden jel arra mutat, hogy gyorsan ideér a negyedik hullám" - mondta.

 Kiemelte: a járványhelyzet rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt. "Megengedhetetlen, hogy az országban 300 ezer, 50 év feletti ember még nem kapott oltást, miközben raktáron áll 700 ezer adag vakcina" - tette hozzá.

 A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 954 207-en kaptak védőoltást, közülük 851 160-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka.

 Hétfőre 56 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki Szlovéniában. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 45-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 46 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 366 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8285-re emelkedett. Kórházban 212 beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 679 731-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,4, a felnőtt lakosság 49,7 százaléka -, közülük 1 549 881-en már a második adagot is felvették.

Ivana Pavic Simetin, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatóhelyettese szerint Horvátországot már elérte a járvány negyedik hulláma.

„Ennek lesz egy dinamikája, a fertőzöttek száma kezd felfelé ívelni, majd csökkeni fog az intézkedések szigorításával, illetve a beoltottak számának növekedésével" - hangsúlyozta, hozzátéve: egyetlen védőoltás sem hatékony száz százalékban, és mindenkinél lehetnek mellékhatásai, amelyek főleg enyhék és gyorsan elmúlnak. "Ez nem ok arra, hogy ne oltassuk be magunkat" - húzta alá.

Mindkét említett országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokon szoktak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben.