Kitört a kongói Nyiragongo vulkán

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. május 24.

Katasztrófa

Tizenötnél is több halálos áldozatról tudni.

Legalább 15 ember meghalt és több száz ház elpusztult a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén szombaton történt vulkánkitörés következtében - közölte a kinshasai kormány szóvivője, Patrick Muyaya.

A Nyiragongo vulkántól mintegy tíz kilométerre fekvő Goma városát eddig nagyrészt megkímélte a természeti csapás, a hegyről leömlő, izzó lávafolyamok a jelek szerint megálltak vasárnap a repülőtértől és a városhatártól néhány száz méterre. A Reuters beszámolója szerint a környező falvakat elérte a láva, s a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a veszély még nem múlt el.

A Nyiragongo a világ egyik legaktívabb és legveszélyesebb vulkánja. A szombat esti kitörés után pánik tört ki a mintegy kétmillió lakosú városban. Emberek ezrei menekültek gyalog a holmijukkal együtt, néhányan a ruandai határon át. A láva elzárta a Gomát az északi városokkal összekötő főutat. A forgalom összeomlott a metropoliszban és környékén. Sokan megpróbálták elhagyni a várost, mások visszatértek, hogy felmérjék az otthonaikban keletkezett károkat.

A kormányszóvivő szerint kilenc ember a kialakult pánikhoz köthető közlekedési balesetekben halt meg. Négy ember vesztette életét, amikor megpróbált megszökni a helyi börtönből. Két ember halálra égett.

A Nyiragongo utoljára 2002-ben tört ki. Akkor 250 ember halt meg, és 120 ezren váltak hajléktalanná.

Neked ajánljuk