Nem kér Izrael vakcinájából a Palesztin Hatóság

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. június 18.

Katasztrófa

Mert túl korán jár le a felajánlott oltások szavatossági ideje.

 Egymillió adag, koronavírus elleni Pfizer/BioNTech-védőoltást ajánlott fel a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságnak (PH) Izrael – jelentették be pénteken. Az izraeli kormány szerint azért adják át a hamarosan valóban lejáró védőoltásokat, mert az állam készletei fedezik a szükségleteket, és a mostani ajándékért cserébe ősszel Izrael kap egymillió adagot a Palesztin Hatóságnak szánt Pfizer/BioNTech-szállítmányból.

Az izraeli külügyminiszter, Jaír Lapid azt mondta, továbbra is próbálják megtalálni „a hatékony együttműködés lehetőségét a térség lakóinak javára".

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztere, Mai Alkaila azonban azt mondta, hogy az átadott oltóanyagokat átvizsgálták, azok nem felelnek meg a szabványoknak, ezért visszaküldik a szállítmányt. Mohamed Staje palesztin miniszterelnök pedig kijelentette, nem fogadnak el hamarosan lejáró vakcinákat Izraeltől.

Az izraeli felajánlás után a palesztin vezetést sokan azzal vádolták a közösségi médiában, hogy olyan vakcinákat fogad el, amelyek talán nem is hatékonyak a vírussal szemben. 

 A kilencmilliós Izraelben 5,1 millió ember már megkapta az oltás mindkét dózisát.  Az ötmillió lakosú Ciszjordániában és Gázai övezetben 440 ezren kapták meg legalább az egyik adagot, és 261 ezren mindkettőt. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk