Szigorú korlátozásokat jelentett be Angela Merkel

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. október 28.

Katasztrófa

A vendéglátás és a kulturális szféra szinte teljesen leáll.

A koronavírus-járvány első hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be Németországban, a fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok csökkentésének céljával hétfőtől november végéig csaknem teljesen felfüggesztik a többi között a vendéglátóipar és a kulturális szektor működését. A közoktatást és a napközbeni gyermekellátás rendszerét viszont nem állítják le - jelentette be Angela Merkel kancellár Berlinben a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Bezárnak a vendéglátóhelyek, csak elvitelre adhatnak ki ételt. Nem működhetnek a szórakozóhelyek, a mozik, a színházak, a játéktermek, a vidámparkok, a konditermek és az uszodák sem, és korlátozzák a szállodai szobafoglalás lehetőségét is.

Nyilvános helyen maximum 10 ember gyűlhet össze, de mindenki maximum egy másik háztartás tagjaival találkozhat.

A járvány gyorsulása révén a teszttel kiszűrt fertőzések száma már hét nap alatt megduplázódik, az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma pedig tíz nap alatt duplázódik - hangzott el a tájékoztatón.

A folyamat feltartóztatásához közös, "nemzeti erőfeszítésre" van szükség, "ki kell szabadulni az exponenciális (robbanásszerű) növekedésből" - mondta Angela Merkel.

A lezárással érintett vállalkozások pénzügyi segítséget igényelhetnek a kormánytól.

Figyelmébe ajánljuk