A DK és az MSZP vezetését is elérte a jászberényi testület feloszlatásáról szóló vita

Kis-Magyarország

Az egykori képviselő és miniszter Szekeres Imre Gyurcsány pártjához fordult, Tóth Bertalan, a szocialisták társelnöke nyílt levelet intézett a Demokratikus Koalícióhoz.

Teljes a bizonytalanság Jászberényben azok után, hogy minden érintett arról nyilatkozott, egyetért a képviselő-testület feloszlatásával.

Már akkor csorbát szenvedett a nagy elhatározás, amikor az alpolgármesterségről az év elején lemondott DK-s Gedei József mintegy békülékeny hangot megütve azt javasolta, visszavonja a testület feloszlatására tett előterjesztését, ha Budai Lóránt polgármester kijelenti, hajlandó a városért dolgozni. Mint megírtuk, Gedei József tette azt a kezdeményezést, hogy oszlassa fel magát a testület, mert úgy látja, Budai Lóránt és alpolgármestere, Balogh Béla alkalmatlan a városvezetői feladatra.

Budai Lóránt ebbe bele is ment, ahogy a többi ellenzéki képviselő is, és végül nagy köhögve a Fidesz is rábólintott a tervre. Ugyanakkor a két ellenzéki vezető - hiszen Gedei DK-s, Budai pedig az összellenzéki Közösen Jászberényért Egyesület polgármestere - összefeszülése országos visszhangot keltett. 

Többen úgy vélték, Gedei a Fidesz forgatókönyvét valósítja meg az oszlatással, mégpedig egészen konkrétan Pócs János országgyűlési képviselőét, hiszen nem véletlen, hogy a helyi Fidesz-frakció csak egy hét gondolkodási idő után nyögte ki nagy nehezen, hogy áldását adja az oszlatásra. Információink szerint úgy kell nekik ez a lehetőség, mint púp a hátukra, de Pócs nagyon beleállt az akcióba.

Úgy tudjuk, e hét elejére Gedei összehívta a helyi DK szervezetetét, hogy vitassák meg javaslatát, miszerint oszlassanak-e vagy sem. Érdeklődésünket, hogy pontosan mi történt a megbeszélésen, Gedei József azzal hárította el, korábban már mindent elmondott lapunknak, új fejlemény pedig nincs.

 
Gedei József (b) itt még alpolgármesterként
Forrás: Gedei József Facebook

Budai Lórántnál is érdeklődtünk, hogy áll Jász-Nagykun-Szolnok megye második legnépesebb városában a képviselő-testület feloszlatásának ügye. A polgármester elmondta, az utóbbi napokban sok új információ látott napvilágot. Az egyik az, hogy Gedei József, a DK jászberényi elnöke közleményében arról tájékoztatta a nyilvánosságot, az általa, mármint a polgármester által szeptember 8-án közzétett Facebook-bejegyzés hatására készítette el az önkormányzati testület feloszlatásáról szóló beadványát. Csakhogy Budai úgy véli, a valóság ezzel szemben az – és ez a beadványon szereplő dátum alapján egyértelműen ellenőrizhető -, hogy ezt Gedei már korábban megtette, hiszen azt az önkormányzat szeptember 7-én megkapta. Az időpontoknak azért van jelentősége, mert Gedei szerint Budai bejegyzésének hatására döntött a feloszlatás kezdeményezése mellett, ugyanakkor később kissé zavaros magyarázatában szintén erre hivatkozva jelentette ki, hogy szerinte Budai már nem akar oszlatni, és ha ez így van, akkor ő sem akar, feltéve, ha Budai kijelenti, a polgármester kész a városért dolgozni.

 
Budai Lóránt
Fotó: A szerző felvétele

Budai Lóránt úgy folytatta, hogy még aznap, tehát 7-én Szekeres Imre, mint a Jászság volt MSZP-s országgyűlési képviselője megkereste Varju Lászlót, a DK alelnökét, és tájékoztatást kért arról, hogy mi a Demokratikus Koalíció országos elnökségének álláspontja Gedei József beadványáról. A polgármester lapunknak megemlítette Tóth Bertalan megszólalását is. Az MSZP társelnöke konkrétan nyílt levélben fordult a DK-hoz. Mint írta,

az MSZP közössége elvárja, hogy a DK foglaljon állást, és nyilatkozzon arról, egyetért-e vagy sem Gedei József lépésével, támogatja-e vagy sem Gedei és a Fidesz önkormányzatot feloszlató javaslatát.

Pócs János is közleményt adott ki az ügyben. Ebben lényegében visszautasította azt a feltételezést, hogy a Fidesz és a DK összeállt volna a polgármester megbuktatása érdekében. Mint írta, úgy országosan, mint helyben, "a Fidesznek Gyurcsány embereivel nincs pertu, nincs alku". Közölte, a Fidesz mindössze abban erősítette meg Gedei előterjesztését, hogy ha már mindenki megszavazza, akkor sürgősségi indítványként legyen előterjesztve. A fideszes képviselő szerint Budai (Jobbik), Gedei (DK) és Balogh (MSZP) önös politikai harcot folytat.

A labda ezek után most szemmel láthatóan a DK térfelén pattog. Úgy tudjuk, Gedei József az országos vezetéssel szemben is kész lehet a javaslatát fenntartani, amitől viszont a vele korábban összeboronált Fideszt kiveri a verejték, mert helyi szinten tartanak az időközi választás eredményétől. 

Forrásaink szerint a közleménye ellenére egyedül Pócs lehet az, aki még tartja magát az oszlatás mellett, de hogy hogyan döntött, dönt a helyi és az országos DK, még teljességgel bizonytalan. Ezen múlhat leginkább az oszlatás sorsa, főleg annak fényében, hogy a DK országos vezetése eddig még nem foglalt állást a kérdésben.

(Címlapképünkön: ülésezik a jászberényi képviselő-testület. Forrás: Budai Lóránt Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk