A Fidesznek még egy könyvszekrényről is Soros jut az eszébe

  • Porcsin Zsolt
  • 2018. szeptember 10.

Kis-Magyarország

Egyre nagyobb mennyiségben lopkodják a közösségi könyvszekrény tartalmát Debrecenben. A kezdeményezésről vita alakult ki a városban, erre a helyi fideszesek Soros Györgyöt fedezték fel a kulturális missziót végző civilek mögött.

Este találkozunk a belvárosban, a Csokonai Színház mögötti Ady parkban található könyvszekrénynél Szabó Krisztinával, aki a világszerte ismert és már Magyarország több városában is megvalósult ötlet debreceni honosítását kezdeményező egyesület vezetője.

Többek között a MűvészTér Egyesület szorgalmazta, hogy legyen Debrecenben is közösségi könyvszekrény. A „becsületkönyvtár” alapelve az, hogy amit elvittél, azt hozd vissza, hogy mások is elolvashassák, illetve ha elvittél egyet örökre, hozz helyette egy másikat.

KönyvSziget Debrecenben - nem kultúrának való vidék?

KönyvSziget Debrecenben – nem kultúrának való vidék?

Fotó: Porcsin

 

Érkezésünkkor már ott rendezgette a köteteket egy idősebb férfi, s közben azt panaszolta, hogy egy ideje nem égnek a szekrény polcainak lámpái, itt van az ősz, egyre hamarabb sötétedik, nehéz lesz így a böngészés. Ő egyike azoknak a környéken lakóknak, akik rendszeresen igazgatják a könyveket, maguk is hoznak-visznek egyet-egyet, hasonszőrű társaikkal ott találkozván, közben ügyelnek a rendre. Van köztük egy nyugdíjas nő is, aki hetente takarítószerekkel jelenik meg, megtisztítja a polcokat, lemossa az üvegablakokat.

Eszköz, nem cél

A KönyvSziget – ezt az elnevezést kapta a kezdeményezés Debrecenben – valójában nem cél, hanem eszköz – mondja Szabó Krisztina, amikor visszatekintünk az előtörténetre. Egy települési közösségfejlesztő projekt része, eszköz annak érdekében, hogy élhetőbb legyen a város, sajátjuknak érezzék a polgárai, s ha egy könyvszekrényt tudnak közösen működtetni, akkor más fontos és jó ügyekben is összefoghatnak.

Ezzel a gondolattal 2016 januárjában kereste meg a városvezetést három szerveződés: a Rotaract Club Debrecen Főnix (ez a Rotary nemzetközi szervezet ifjúsági csoportja), a Debreceni Moly Klub (egy könyvbarát társaság, informális csoport) és a MűvészTér Egyesület (ők elsősorban fiatal művészeket támogatnak megmutatkozási lehetőségek szervezésével).

Másfél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a civil kezdeményezés ideájából valóság legyen. A városvezetés befogadta az ötletet, a közgyűlés megszavazott rá egymillió forintot, ebből tervezték meg és állították fel a köztéri könyvszekrényt. Hivatalos önkormányzati partnernek kijelölték a Méliusz Juhász Péter Könyvtárat, a kezdeményező civilek közül aktívnak maradt MűvészTér pedig elkezdte a könyvgyűjtést.

2017 júniusában a könyvhét részeként megtörtént a hivatalos átadó ünnepség, ahol a városrész fideszes önkormányzati képviselője is megszólalt, sőt könyvet is elhelyezett a köz javára – ahogy az illik. A Fideszt aztán az elkövetkező egy évben nem érdekelte a KönyvSziget, ami rendjén való, hisz nem volt ott dolga a kormánypártnak – egészen 2018 augusztusáig.

Befűtöttek a vastagabb könyvekkel

A működés alapszabályai azonban nem váltak általánosan elfogadottá és közkinccsé, több könyv eltűnt. Az ünnepélyes átadástól 2017 őszéig nem voltak gondok, ám utána elharapódzott a „szociális lopások” sorozata – emlékszik vissza Szabó Krisztina. A nagyobb, terjedelmesebb, vastagabb könyveket vitték el: fűteni.

KönyvSziget Debrecenben - nem kultúrának való vidék?

KönyvSziget Debrecenben – nem kultúrának való vidék?

Fotó: Porcsin

 

Későbbi fejlemény – ami mára krónikussá vált – a „piaci nyereséget célzó lopások” rendszeressé válása. Egyesek tucatjával viszik a könyveket, csomagtartós biciklivel érkeznek, sőt autójukat pakolják tele a KönyvSziget polcairól, hogy aztán eladják a könyveket antikváriumoknak, régiségvásárokon. Idén tavasztól már gyakorivá vált, hogy a tolvajok egyetlen nap alatt kiürítették a teljes szekrényt. A könyvállomány kopása, lassú fogyatkozása velejárója az efféle missziónak, ám ami Debrecenben történik az utóbbi hónapokban, az minden képzeletet felülmúl.

A MűvészTér Egyesület – eleget téve vállalt feladatának – folyamatosan pótolja a könyveket, az elmúlt bő egy évben közel 10 ezer kötetet helyeztek el. Az egyesület – hála a számos magánadománynak, az elfekvő készleteket kisöprő antikváriusoknak – jelentős tartalékokkal rendelkezik, ám a durva méreteket öltő lopássorozat visszaveti a lelkesedést, elkeseríti és eltaszíthatja a KönyvSziget környékén spontán szerveződő közösségeket.

„Forduljon Soroshoz”

Az utóbbi időben a könyvszekrény üvegajtajai is egyre sűrűbben feladják a szolgálatot. Szabó Krisztina szerint ez inkább a gyakori nyitogatásnak, a nem megfelelő konstrukciónak tudható be, Herpergel Róbert önkormányzati képviselő azonban úgy véli: barbár rongálások következménye.

A jobbikos politikus – aki egyébként az önkormányzat kulturális bizottságának is tagja – a képviselők közül egyetlenként tette szóvá több alkalommal a KönyvSziget romló helyzetét. A Facebook-oldalán posztolt nem egyszer, sajtótájékoztatót tartott, a képviselő-testület ülésén is felszólalt ebben az ügyben. Nem talált követőkre, sőt kivívta a kormányzópárt furcsa reakcióját.

Herpergel arra kérte a városrész fideszes önkormányzati képviselőjét – ő volt az, aki szerepelt a KönyvSziget ünnepélyes átadásán –, hogy közösen találjanak megoldást a problémákra. Ám a felvetését visszautasítás követte a Fidesz részéről. (Mint az köztudott, Debrecen városvezetését – a polgármestert és a három alpolgármestert – és a képviselő-testület többségét a Fidesz adja, ahogy szintén a választópolgárok akaratának megfelelően, a város három országgyűlési képviselője is fideszes.) A kormányzópárt közleményben üzente meg Herpergel Róbertnek, hogy a gondjával forduljon Soros Györgyékhez. Miért is?

Soros már a polcon van

A fideszes városvezetés szerint nekik nincs dolguk a közterületen található könyvszekrénnyel. Mint írják: „Az ötletgazda Debreceni Moly Klub vállalta, hogy gondozza a könyvszekrényt, azaz folyamatosan nyomon követi a könyvek sorsát, feltölti a szekrényt, ha szükséges. Az egyesület a fellelhető adatok szerint ebben az évben a Nyílt Társadalom Alapítványok forrásaiból az Alternatív Közösségek Egyesületének pályázatán, Közösségépítés könyves programokkal címen csaknem 2 millió forintos támogatást nyert. Arra biztatjuk Herpergel Róbert jobbikos önkormányzati képviselőt, hogy további támogatásért ne a Fidesz-frakcióhoz, hanem az illetékes Soros-szervezethez forduljon.”

KönyvSziget Debrecenben - nem kultúrának való vidék?

KönyvSziget Debrecenben – nem kultúrának való vidék?

Fotó: Porcsin

 

Nem ez az első alkalom, hogy a debreceni Fidesz is vadul sorosozik. A Nyílt Társadalom Alapítványok vidéki projektjei már tavaly decemberben együttes megszólalásra, korábban példátlan közös sajtótájékoztatóra késztették Debrecen polgármesterét (Papp László) és három országgyűlési képviselőjét (Kósa Lajos – aki akkor még miniszter is volt –, Pósán László és Tasó László). A négy vezető fideszes politikus kifejtette, hogy Debrecen ellenáll az álcivileknek, akik látszólag szociális kérdésekkel foglalkoznak, szegényeket segítenek, valójában azonban a migránsok magyarországi, debreceni betelepítését készítik elő.

Csakhogy a mostani közleményében bakizott a Fidesz, amikor a Debreceni Moly Klubot (DMK) nevezte meg Soros-szervezetként, ugyanis ez az informális könyvbarát csoport nem adott be pályázatot az Alternatív Közösségek Egyesületéhez, ezért pénzt sem kaphatott onnan. A nagy igyekezetben valószínűleg összekeverték a DMK-t a MűvészTér Egyesülettel, ám a Herpergel felvetésére reagáló, valójában minden debreceni civil szervezetnek szóló üzenetük világos: bármivel is foglalkozzanak a civilek, meg fogják bánni, ha akármiféle közvetlen vagy közvetett kapcsolatuk volt/van a Nyílt Társadalom Alapítványokkal.

Közösség versus hatalmi politika

Mi önkéntesen, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, politikamentesen végezzük a dolgunkat a KönyvSzigetnél, egy élhető várost megteremtését akarjuk elősegíteni a magunk eszközeivel – hárítja el a sorosozással kapcsolatos érdeklődést Szabó Krisztina, s inkább arról beszél, miként lehetne megálljt parancsolni a könyvlopásoknak.

Más városok gyakorlatát hasznosítva szeretnék elérni, hogy a könyvszekrény technikai fenntartásával megbízott Méliusz Juhász Péter Könyvtár visszatartó erejű használati szabályzatot helyezzen el jól láthatóan, aminek alapján aztán akár hatóságilag is el lehet járni a könyvtolvajokkal szemben, illetve minden kihelyezett kötetbe bepecsételik, hogy azok közösségi könyvek, áruba nem bocsájthatók.

A KönyvSzigetet ért ilyen-olyan támadások következményeként pedig nem megfogyatkozott tevőleges szimpatizánsaik száma, hanem épp ennek ellenkezője történt: egyre többen jelentkeznek, hogy különböző napszakokban személyesen felügyelik a közösségi könyvszekrény körkényét, s ennek a civil őrzésvédelemnek a jótékony hatása már most megmutatkozik.

Figyelmébe ajánljuk