A hódmezővásárhelyi önkormányzat tízmilliókkal támogatott egy alapítványt, amely tagja Lázár János felesége

  • Magyar Krisztián
  • 2017. december 23.

Kis-Magyarország

Közben a miniszter szerint „állami és önkormányzati pénzektől teljesen függetlenül” működnek Lázárnéék.

Néhány hónapja írtunk arról, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felesége kuratóriumi tagja annak a Korábban Érkeztem Alapítványnak, amely 1,2 milliárd forint uniós forrást kapott egy koraszülötteket és azok szüleit segítő mentorhálózat kialakítására. A támogatási szerződést idén nyáron írták alá. Az 1,2 milliárd forinthoz egy fillér önrészt sem kellett hozzátennie a szervezetnek, amelynek pályázati sikeréről még a Fidesz honlapja is beszámolt.

A magyarnarancs.hu információi szerint nem ez az egyetlen olyan alapítvány, amelynek tagja Lázárné Megyeri Zita, és ahol már örülhettek a könnyen jött közpénznek. A hódmezővásárhelyi Tiszta Szívvel Egyesület és a Tiszta Szívvel Alapítvány évek óta adománygyűjtéseket, jótékonysági esteket rendez, és még azt is vállalta, hogy felújít több városi játszóteret. Lázár egy 2015-ös interjújában azt állította, hogy a játszótér-felújításokat „állami és önkormányzati pénzektől teljesen függetlenül” végezte az egyesület. Ehhez képest a Tiszta Szívvel Alapítvány 2014. évi beszámolójában az szerepel, hogy 17,2 millió forintot utalt át nekik a hódmezővásárhelyi önkormányzat egy játszótér kialakítására, majd egy év múlva szintén ugyanerre – illetve néhány más program megszervezésére – 10,1 millió forintot. Ezeken kívül 2013-ban is jelentősebb, 12,3 millió forintos támogatást kaptak a várostól, de az alapítvány éves beszámolójából nem derül ki, hogy mire költhették ezt a pénzt.

A fentiek fényében furcsa, hogy Lázár János azt nyilatkozza: nem közpénzből vitézkedik a feleségéhez köthető alapítvány, amely a helyiek beszámolója szerint tényleg hasznos tevékenységet végez, bár az is igaz, hogy egyebek közt olyan munkákra kap önkormányzati forrást, amely elvileg a város feladata is lehetne.

Lázár János hódmezővásárhelyi pályakezdetéről, arról, hogy mekkora a befolyása a városban illetve a választókerületében, és hogyan építette fel helyi politikai karrierjét, a már szerda óta az újságárusoknál lévő karácsonyi dupla számunkban olvashat. Ugyanitt írunk egy titokzatos luxuskastélyról is, amely körül Lázár János családja felvásárolta a földeket.

Rejtélyes luxuskastély mellett terjeszkedik Lázár János és családja

A miniszter állítja, nincs köze a nemrég épített kastélyhoz, mégis felvásárolták a környező földeket. Ízelítő a már szerdán megjelent karácsonyi Narancsból. Az utóbbi hónapokban egyre többet hallani arról, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2018-as választásokat követően visszavonulna saját választókörzetébe, ahol szülővárosa, Hódmezővásárhely és környezete fejlesztésével foglalkozna, illetve többet lehetne a családjával.

Figyelmébe ajánljuk