A sikkasztáson túl már hűtlen kezelés ügyében is nyomoznak Öcsödön

Kis-Magyarország

Belső vizsgálat is zajlott a településen egy projekttel kapcsolatosan, de a polgármester állítása szerint az önkormányzatot nem érte kár.

 

Ahogy azzal a Narancs.hu több cikkben is foglalkozott, az év elején kis híján feloszlott a képviselő-testület, lemondott a jegyző és egy képviselő is a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön.

A települést az tartotta lázban, hogy egy sikkasztási ügyben vizsgálódni kezdett a polgármesteri hivatalban a rendőrség. A testület végül nem oszlatta fel magát, a nagyközséget továbbra is az érdi származású, 2019-ben függetlenként nyert Soha Attila vezeti.

Rendőrségi vizsgálat azért kezdődött, mert titkosított önkormányzati számlák alátámaszthatják, hogy a polgármester vezetésével a település többször is a családjához tartozó érdi cég szolgáltatásait vette igénybe. Mint február elején közölték, sikkasztás bűntett elkövetése miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen a megyei rendőrkapitányság. Közben Soha Attila is elrendelt belső vizsgálatot.

Most arra kérdeztünk rá a polgármesternél és a rendőrségnél, hogy hol tart ez az eljárás, illetve a belső vizsgálat. Szerkesztőségünk a polgármesterhez közel álló forrásból úgy tudja, hogy utóbbi már lezajlott. Egy külsős cég végezte el. (Ismereteink szerint az, amelyiket 2021 augusztusában az az évi belső ellenőrzési feladatok ellátására bíztak meg bruttó 1,5 millió forintért.) Mint megtudtuk, megállapították, hogy a településkép megőrzésére szolgáló projekthez a szabályos ajánlatkérés és megrendelés nélkül szóbeli egyeztetést követően a polgármester nevelt lánya által vezetett Berry Holding Kft.-től rendeltek anyagot közel 6 millió forint értékben, amit ki is fizettek. Úgy tudjuk, az utalás teljesítésigazolás nélkül történt, ráadásul a rendelt árut nem szállították le a helyszínre. Információink szerint a vizsgálat megállapította, hogy az ügyben összeférhetetlenség állt fenn, amiről azt nyilatkozta Soha, hogy nem ismerte a jogszabályt és a munkatársai sem tájékoztatták őt arról, hogy ez helytelen lenne. A projektet végül nem valósították meg, a pénzt pedig a Berry Holding visszautalta. Kiderült az is, hogy a kérdéses projektet nem is tartalmazták sem a 2018-as, a 2019-es, sem a 2020-as közbeszerzési tervek. A vizsgálat megállapította az ügyben Soha Attila felelősségét, és javasolta számára, hogy az összeférhetetlenséget szüntesse meg.

A rendőrség azt közölte lapunkkal, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sikkasztás bűntett, valamint hűtlen kezelés bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség egyéb információt nem ad.

Vagyis immár a sikkasztáson túl hűtlen kezelésről is szó van.

Ez pedig azzal is járhat, hogy a polgármester felelősségén túl felvetődik, a képviselő-testületnek is tartania kellett-e a hátát. 

Megkérdeztük Soha Attilát is. A polgármester, amikor elmondtuk neki, hogy immár hűtlen kezelés miatt is nyomoz a rendőrség, azt mondta szó szerint, hogy "kedves egészségükre, azt írnak, amit akarnak" (mármint minden bizonnyal a rendőrség – a szerk.). Azt ígérte, írásban választ ad kérdéseinkre, melyek a következők voltak: szerinte hol tarthat abban az ügyben a nyomozás, ami a polgármesteri hivatalban indult sikkasztás gyanúja miatt. A rendőrség megkaphatta-e a polgármesteri hivatalban lefolytatott belső ellenőrzés anyagát? Ez lezajlott-e és milyen eredménnyel? 

Soha Attila válaszolt is, miszerint: „A levelében leírtakban az önkormányzatot érintő kérdést egyet találtam. A belső vizsgálat lezárult. Ennek eredményét nyilvános testületi ülésen ismertettem. Összefoglalva: a bizonylatolás rendjét érintő szabálytalanság történt. A korábbi vezetés által nem megfelelően megalkotott SZMSZ kijavításra került. Az önkormányzatot anyagi kár nem érte. A történet ezzel a mi részünkről lezárult."

Mivel a korábbi vezetés állítólagos hibájára utalt vissza Soha Attila, megkérdeztük Molnár Bálintot is, aki 2019 előtt 34 éven át vezette a települést. A volt polgármester elmondta, nagyon unalmas már számára az, hogy két és fél évvel a választást követően még mindig visszamutogat rá Soha Attila. Teszi ezt ráadásul úgy, mondta Molnár, hogy munkatársa, a jelenlegi alpolgármester már 2019 előtt is alpolgármester volt. Molnár Bálint úgy vélte, úgy próbálják most úgy feltüntetni őt, mintha rosszat tett volna a falunak, holott nagyon sok fejlesztést köszönhet neki a település. Többek között csak 2014 és 19 között 2,6 milliárd forint fejlesztési forrást vitt Öcsödre. Kijelentette, 2018-ra mindent annak megfelelően módosítottak, ahogy azt a kincstár egy ellenőrzés során korábban javasolta nekik. Számos belső és külső ellenőrzés folyt az önkormányzatnál a fejlesztések kapcsán, de szerinte egy jegyzőkönyvet nem tudnak felmutatni, amiben bármilyen negatívumot leírtak volna. Azt pedig külön érdekességnek tartja, hogy csak akkor derült ki, hogy állítólag nem jók a szabályzatok, amikor a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Ugyanakkor lapunk úgy tudja, Soha Attila állításával szemben szó sem volt nyílt ülésről, mert zárt ülésen foglalkoztak az üggyel, amiben súlyos szabálytalanságokat tártak fel. A történtekre rálátó informátorunk szerint igenis érhette kár a falut. 

(Címlapképünkön az öcsödi községháza)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk