Épp kitört az új migránspánik, mire kiderült: „csak” venezuelai magyarok költöztek a balatonőszödi üdülőbe

szerző
Fónai Imre
publikálva
2018. ápr. 13., 06:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez aztán a téboly: muszlimnak nézték a magyarokat!

„Migránsokat költöztetnek a 2016 decembere óta üresen álló egykori balatonőszödi kormányüdülőbe” – még az április 8-i választást megelőző napokban terjedt a hír előbb a kicsiny, csendes Balaton-parti településen, majd a Facebookon.

Amiről gyorsan kiderült, hogy álhír, de előtte a térség fideszes képviselőjelöltje, Witzmann Mihály „beszállt” az ügybe, és rákérdezett a vagyonkezelőnél, hogy valóban terveznek-e migránsokat költöztetni a volt kormányüdülőbe. A nemleges választ Witzmann közzé is tette a közösségi oldalon, ám ez nem nyugtatta meg a falubelieket, hiszen szemmel látható volt a készülődés valamilyen lakók fogadására az elmúlt években Erzsébet-szállónak használt, de közel másfél éve üres üdülőkomplexum kerítésén belül.

false

 

Egyes jól értesültek arról beszéltek Őszödön, hogy letelepedési kötvényt vásárolt „gazdag migránsoknak” készítik elő a helyet. A héten azután balatonőszödi lakosok arról számoltak be a magyarnarancs.hu-nak: a menekültek mégis megérkeztek, méghozzá két busszal, sőt, már a faluban is lehetett találkozni némelyikükkel. „Tegnap elhelyeztek 227 néger migránst” – írta valaki a Facebookon, mire válaszul Boór Miklós, a szomszédos Balatonszemes alpolgármestere, a szemesi általános iskola igazgatója szerdán azt közölte ugyanott:

„Tisztelt Szülők! A mai napon a Facebookon elterjedt egy téves hír, ami sokakban félelmet keltett, és amit mint igazgató és mint alpolgármester is cáfolnom, tisztáznom kell. A rémhír az volt, hogy a balatonőszödi volt kormányüdülő területén migránsokat szállásoltak el. Még fényképek is kerültek fel, ahogy a »migránsok« a szemesi állomáson és a faluban sétálnak. A valós helyzet a következő: A Máltai Szeretetszolgálat Venezuelából, az ottani katasztrofális állapotok miatt hazaköltöző magyarokat, vagy másod-, harmadgenerációs magyarokat szállásolt el az üdülő területén. Az itt elszállásoltak valamennyien magyarok vagy azok leszármazottai, keresztény értékrendet képviselő, hivatalos papírokkal hazatérő családok. Legtöbbjük ért, tud magyarul. Addig fognak az üdülő területén tartózkodni, amíg sikerül nekik lakhatást és munkahelyet találnia a Máltai Szeretetszolgálatnak. Sokuknak még nincs itthon a teljes családja. Van köztük olyan is, aki venezuelai, de magyar származású menyasszonyával érkeztek haza, és szeretnének összeházasodni. Nem vitatom, hogy sokakban az idegenek feltűnése riadalmat kelthetett, de kérem Önöket, hogy ha ilyen híreket hallanak, nyugtassák meg a szülőtársakat, szó sincs migránsok betelepítéséről. Azt gondolom, hiba volt a Máltai Szeretetszolgálat részéről, hogy nem tájékoztatta előre az önkormányzatot. Az egész félreértés elkerülhető lett volna.”

Balatonőszödöt azonban talán csak az MTI csütörtöki híre nyugtatta meg. Eszerint „az évek óta tartó venezuelai válság mostanra annyira ellehetetlenítette az életet, hogy aki megteheti, elhagyja az országot. A részben II. világháború alatti és részben ’56-os magyarországi menekültek a válság miatt arra kényszerültek, hogy most a magyar államtól kérjenek segítséget. Eddig közel 30 magyar származású család érkezett haza Magyarországra. A gazdaság gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult. A kialakult polgárháborús helyzet következtében egyre több, magyarságát őrző és magyar felmenőkkel rendelkező kér segítséget Magyarországtól.” Soltész Miklós államtitkár hozzátette: az első családok már megérkeztek Magyarországra. A politikus saját tapasztalatai szerint – folytatódik az MTI híre – a hosszú ideje tartó fenyegetettségtől fizikailag és lelkileg megtört emberek könnyek között köszönték meg, hogy segítséget kaptak Magyarországtól. A magyar felmenőkkel rendelkező venezuelai vegyes házasságokból létrejött családok jó része felsőfokú végzettséggel vagy szakképzettséggel rendelkezik. A céljaik egyértelműek: aki most még nem tud magyarul, az mihamarabb szeretné megtanulni a nyelvet, szeretnének beilleszkedni, mihamarabb munkát találni és békességben élni Magyarországon.

A balatonőszödi üdülő

A balatonőszödi üdülő

 

Az MTI-közlemény arról azonban nem tájékoztat, hol helyezték el az első 30 családot. Ezt már mi derítettük ki, miután Antal János, Balatonőszöd polgármestere (Fidesz–KDNP) megerősítette a magyarnarancs.hu értesülését: a venezuelai magyarok a volt kormányüdülőben vannak. „A falunak nincsen köze az üdülőhöz, de úgy tudjuk, hogy átmeneti elhelyezést biztosítanak itt a máltaiak a venezuelai családoknak addig, amíg végleges otthonra nem lelnek – így a településvezető. – Az, hogy megérkeztek, jó hír a falu számára, mert ezzel véget érhet az a rémhírterjesztés, miszerint migránsokat költöztetnek be. Erről tehát szó sincs, és az elmúlt két napban már találkozhattak is a helybéliek a faluban több családdal, sokan közülük jól beszélnek magyarul. Nagyon kellemetlen volt, hogy a választások előtti felfokozott hangulatban a Facebookon és a faluban is rémhírek terjedtek. Más, nyugalmasabb időszakban talán észre sem vettük volna, hogy néhány család révén újra élettel telt meg a korábbi kormányüdülő.”

Antal János

Antal János

 

Antal János szerint legfeljebb csak egy-két dolgozó felvételére volt most szüksége az üdülőnek (sokat tehát nem javult a helyi foglalkoztatási helyzet), néhányan a 2016. decemberi bezárás után is maradtak karbantartási-fenntartási céllal. Akkor egyébként váratlanul zártak be több Balaton-parti Erzsébet-szállodát is, felmondva a dolgozóknak, az őszödi is ezek sorába került, s akkor arról beszélt a polgármester: a helyi idegenforgalmi adóból származó bevétel 90 százalékáról, évi 30 millió forintról kénytelenek lemondani az Erzsébet-üdülő bezárása miatt. Kormányüdülőnek egyébként utoljára a Gyurcsány-kormány használta, ott hangzott el a 2006-os őszödi beszéd. A Balatonőszöd vízpartjának nagy részét elfoglaló komplexumot korábbi hírek szerint árverésen tervezték értékesíteni a többi bezárt balatoni Erzsébet-szállóval együtt, ám ez máig sem történt meg.

szerző
Fónai Imre
publikálva
2018. ápr. 13., 06:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  daniper
  2018. április 13., péntek 08:08
  Akárhogy csűritek-csavarjátok, migránsok. Gazdasági bevándorlók. Az másodlagos, harmadlagos kérdés, hogy magyarok vagy pirézek, keresztények vagy vogonok.
 2. 2
  rworse
  2018. április 13., péntek 09:55
  Én is azt akartam írni, amit daniper, hogy az egész cikk, de különösen az iskolaigazgató levele hülyeség, hiszen éppenséggel migráncsok betelepítése folyik Őszödre!!! Szervezetten!!!
  Máltai-terv!!! A máltaiak migráncsok tömegeit akarják letelepíteni Magyarországon!!! Családegyesítéssel!!! Ez veszélyes!!! Támadnak a vuvuzelaiak!!! Föl fognak itt szaporodni!!! Nem is keresztények, hanem sátá... sámánisták!!! Ezek elölről nyilazzák a lovat!!! Hús alatt puhítják a nyerget!!! Úgy hívják Caracas, aztán Kerekesnek mondja magát?!
 3. 3
  Dzsaszti
  2018. április 13., péntek 11:44
  Na, akkor a rendes - náci - logika szerint, ha valamelyik nagyszülő amerikai indiánus és/vagy inka, akkor az unoka is az, azaz migráncs! Ráadásul jól képzettek, ezek EL AKARJÁK VENNI A MAGYAROK MUNKÁJÁT!!! Ráadásul egy részük nem is beszél magyarul, de szívesen megtanulna? Gazdasági menekültek, go home!!!! (Komolyan, ez így fog menni, hiszen aki(k) elszabadították ezt az őrületet ezt pontosan tudták!)
 4. 4
  stonepiter
  2018. április 13., péntek 11:59
  :)
 5. 5
  stonepiter
  2018. április 13., péntek 12:19
  A helyzet szatírája pontosan érzékelhető. Az előttem szólok jól rá is tapintottak. Egyébként, a legalapvetőbb gondolatom, hogy a testvéreim. Hús a húsomból és vér a véremből. Teljesen természetes, hogy befogadjuk őket. Jöjjenek! Akár azok is akik csak úgy "emlékeznek", hogy magyarok. 30-50 ezer ember befogadása sem lehet gond. Nyilván szét kell Őket telepíteni, hiszen Balatonöszöd nem képes felszívni a munkavállalók ekkora tömegét. Az sem lenne ideális, ha egy venezuelai "gettó" alakulna ki, hiszen akadályozná a nyelv megfelelő elsajátítást azok számára, akik még nem beszélik a nyelvet. Lehetne esetleg valami kvóta! Mondjuk, Budapest szívná fel a beérkezők népesebb táborát, de ott is próbálnánk szétdobni Őket a helyi lakosság között, állami bérlakásokba (mondjuk ott olyan furcsa lakosság lakik, aki ezt nem is venné olyan nagy gondnak). Többi helyéről állásajánlatokkal lehetne pályázni. Hú. milyen furcsa, mégis logikusnak tűnő gondolat! Azon gondolkodom, nem hallatom e ezt már valahol a közelmúltba? Nem, talán nem. Mintha csak valami olyat hallottam volna, hogy egyesek valamivel elakarják veszejteni a helyi kultúrát. valami háttérhatalom. Akik szervezik a migrációt. Hiszen ez magától nem nagyon jut eszébe a szerencsétlen embereknek. Meg hát különben is, 1,4-es termékenységi rátával ki fogunk fröccsein a határokon. Főleg, miután a nagyszerű, eredeti, un-ortodox családszaporítási tervekkel hatalmas sikert érünk el...Ja!
 6. 6
  Imre2015
  2018. június 03., 19:26
  Nos nekem van egy megjedzésem a Magyar és Inka házasságból született gyerek az Inkább !!!
 7. 7
  loallat2
  2018. június 12., kedd 10:55
  Minden, ami mozog, migráncs, ha nem Balatonöszödön született!!!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...