Fegyveresek megjelenéséről, lövésekről számoltak be a jászberényi romák

Kis-Magyarország

A rendőrség és a fideszes Pócs János szerint nem történt semmi, csak rókavadászat folyt a környéken. 

Romák elleni atrocitásról számolt be Jászberényben egy élő videóbejelentkezésben kedden késő este a magát jogvédőnek nevező Száva Vince.

Száva egy jászberényi férfi, Banya László bejelentésére érkezett a helyszínre, miután egy másik élő videóban a szerinte újra elszaporodott szélsőséges támadások ellen szólalt fel. Banya ekkor hívta őt telefonon, közölve, hogy a neszűri roma közösséget is támadás érte.

Száva kedd este Jászberény főleg romák lakta Neszűr városrészéből jelentkezett be, ahol az ott élők arról számoltak be, hogy hétfő éjjel fegyveresek jelentek meg a környéken, és elmondásuk szerint a romákat fenyegették. A helyiek szerint három terepjáró járta a környéket, és az azokon érkező, lézeres fegyverrel felszerelt csuklyás, fekete ruhát viselő ismeretlenek a házak udvarában bujkáltak. A helyiek elmondása szerint lövések is dördültek, és volt olyan ablak is, amely ettől betört.

A rendőrség, amelyet már hétfő este 9-kor értesítettek, a helyiek elmondása szerint csak másfél óra késéssel szállt ki a helyszínre. A helyiek megpróbálták elkapni az állítólagos támadókat, de ez nem sikerült, mert azok elszaladtak.

A helyiek kedd este rögtönzött lakossági gyűlést tartottak, ahol megjelent Pócs János fideszes országgyűlési képviselő is, aki próbálta megnyugtatni a romákat. Azt mondta, "a történet csak fel van fújva", nem akarja őket senki sem bántani, és ha bármi rendellenesség történik, hívják őt, és negyed óra alatt kiérkezik a helyszínre a rendőrökkel. Hozzátette, most is azért ment ki hozzájuk, mert aggódik az itt élőkért, meg akarja védeni őket. 

Pócs azt is mondta, beszélt a megyei rendőr-főkapitánnyal, aki tisztában van a történtekkel.

Kijelentését, miszerint a környéken csak rókavadászat folyt, hatalmas derültség fogadta.

A tömeg szerint a rendőrök hazudnak, Pócs azonban arra kért mindenkit, hogy nyugodjanak meg és menjenek haza. Odaszúrt Budai Lóránt jelenlegi polgármesternek is, mondván jobbikosként ő volt az, aki korábban masírozott, ellentétben vele, aki az itt élőkön igyekszik segíteni. Megígérte, több rendőr lesz a területen, az ott élők biztonságban érezhetik magukat.

Az élő videó alatt elhangzott, hogy egy másik jászsági településen, Alattyánon is hasonló rasszista atrocitás történhetett, a romák rettegnek, a padlásokon bujkálnak.

Az is elhangzott, hogy egy terepjáró utasait, két férfit és egy nőt kihallgatott a rendőrség, de elengedték őket. 

Megkérdeztük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy augusztus 15-én éjjel "valóban több bejelentés érkezett, miszerint a Jászberény neszűri településrészen nyugtalanító hanghatásokat észleltek. Kollégáim – a bejelentésekben foglaltak tisztázására – azonnal a helyszínre siettek, azonban 

jogsértés megállapítására okot adó körülményt nem tapasztaltak. A fentiek alapján szabálysértési- vagy büntetőeljárás nem került elrendelésre". 

Száva Vince szerint viszont szélsőjobboldali, rasszista elemek támadják a romákat, és nem csak Jász-Nagykun-Szolnok, de Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Úgy vélte, nem kellene megvárni, míg megismétlődik Tatárszentgyörgy. A rendőröktől hatékonyabb fellépést kért és azt mondta, tüntetést fognak szervezni a romák védelme érdekében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk