Fideszes blogger fenyegette meg a jobbikos polgármester élettársát Jászberényben

Kis-Magyarország

Varga Medve László egy helyi jobboldali blogot vezet, most pedig bement a polgármester élettársának műkörmös szalonjába, ahol rákiabált a nőre. 

"Innentől kezdve nincs kegyelem, köszönjék ezt meg Bobáknak!" – állítólag ezekkel a szavakkal "rontott be" a Jász Monitor blog megbízott főszerkesztője a jászberényi polgármester élettársának műkörmös szalonjába, ahol a fiatal nő éppen dolgozott. A magát újságírónak tartó férfi, Varga Medve László szerint azonban egészen más hangzott el.  

Jászberényben 2019 óta tart az a feszültség, ami ebben a jelenetben csúcsosodott ki. A várost az önkormányzati választáson elbukta a Fidesz, a korábbi városvezetőt Budai Lóránt jobbikos polgármester váltotta. Már megválasztása sem volt zökkenőmentes, mert az eredményt a leszavazott fideszes vezető megtámadta, de az újra kiírt fordulóban óriási pofont kapott, hiszen Budai alaposan rávert elődjére. A Fidesz nem nyelte le a békát, ahol lehet, azóta is kritizálják az új városvezetést, amelyben a jobbikos vezetőn kívül DK-s és MSZP-s alpolgármester tevékenykedik. 

A kormánypárt erőit szemmel láthatóan több helyi közösségi oldal is támogatja. Ezek közül az egyik a Jász Monitoring Facebook-csoport, amely magát úgy határozta meg, hogy "jobboldali politikai és közéleti csoport". Az oldal többek szerint komoly feszültséget generált az utóbbi időben a városban, a bejegyzések heves, gyakran személyeskedésbe torkolló vitákat eredményeztek. Az oldal "partnere" a Jász Monitor nevű blog, ennek megbízott főszerkesztőjének mondja magát Varga Medve László, aki a csoportban is aktív, és sokak véleménye szerint "bocsait féltő medveként harcol a Fideszért".

 
Varga Medve László
Fotó: Facebook/Jász Monitoring
 

Van persze több ellenzéki oldal is, többek között az Ágnes asszony blogja, avagy félelem és rettegés egy ellenzéki városban, ezen jelent meg a minap egy Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető vagyongyarapodásával kapcsolatos bejegyzés, amely végül elszabadíthatta az indulatokat. 

A poszt szerint Tamás 2016-ban lakást vett Budapesten, 2018-ban házat Jászberényben, 2020-ban pedig építkezni keudett ugyanitt. A poszt szerint a politikus a legnagyobb áremelkedés idején kezdett építeni egy hatalmas házat, és az írás szerint Tamás 14 millió forint kölcsönt is kapott valakitől. 

A bejegyzés kedden este született, néhány órával később Varga Medve László pedig a Jász Monitoring csoportban azt posztolta:

"Tisztelt tagok, lehet, meglepő kijelentést teszek, nincs bocsánat! Ha harc, akkor legyen harc!"

Egy hozzászólásban pedig azt is hozzátette: "Anno tettem egy ígéretet, több mint egy éve volt, eddig finom voltam és udvarias, nos, megmutatom, hogy tudok SZÁLKA lenni! Legyen, lesz, 'Pénz, paripa, fegyver' és nincs bocsánat!"

Hogy Varga pontosan mire utalt, az nem derült ki a posztból, de a városban ekkor alapvetően Tamás Zoltán ingatlanjai miatt estek egymásnak a politikusok is. Maga az érintett később arról írt a Facebookon, hogy az építkezés szomszédságában azt látta, hogy Bobák Zsolt jobbikos képviselő "és haverja bőszen fényképez, miután mondtam nekik, hogy nekem is küldjék már el a képeket, nagyon gyorsan elhúzták a csíkot a hivatali bringával". Tamás szerint azért támadják, mert "rosszra fordult a városvezetés sanyarú sorsa", és csak le akarják járatni, mert ő jól végzi a munkáját. 

Bobák, aki a fideszesek kedvenc gúnytárgya, céltáblája, viszont arról írt, hogy szerinte "a sok éves önsanyargatásnak már kezdenek látszani a mellékhatásai Tamás Zoltán frakcióvezetőnél", majd "kényszeres hazudozásról" és hallucinációkról írt, arra utalva, hogy ő nem is járt a háznál. 

Az Ágnes asszony blogja pedig Varga Medve László posztjára reagált, mondván ez "az önmagát újságírónak kinevező Facebook-posztoló tipikus esete". "Mögötte a Fidesz-pénztár, mint láthatjuk, hiszen pénzt sem kímélnek, ezt le is írta. Megy ám a főnöktől eltanult szabadságharc a semmire. Jól meg is lehet élni belőle... És amíg harcban állunk, addig sincs idő a valódi problémákra, tartalmakra."

Ezek után történt szerdán az, aminek a híre egy pillanat alatt elterjedt a városban. 

Az történt ugyanis, hogy Varga Medve László információink szerint berontott a polgármester élettársának műkörmös szalonjába és állítólag megfenyegette az ott éppen dolgozó nőt. Erről maga Budai Lóránt polgármester számolt be lapunknak, mint mondta, Varga egy vendég jelenlétében állítólag ezeket a szavakat intézte a párjához:

"Innentől kezdve nincs kegyelem, köszönjék ezt meg Bobáknak!" 

Hozzátette, szerinte ez egy nagyon aljas, gyáva megnyilvánulás volt Varga részéről, mert ha valakinek baja van valakivel, közölje azzal, ne pedig egy törékeny nőn vezesse le a feszültségét, politikai vagy személyes frusztrációját. Feltette a kérdést, mi köze egy műkörmösnek a város közéletéhez, vagy esetleg akár Tamás Zoltán házépítéséhez? A város vezetője szerint egy magát újságírónak vélelmező illető ne így nyilvánítson véleményt, de úgy vélte, semmi sem történik ok nélkül.

Megkérdeztük Varga Medve Lászlót is, ő hogyan látja a történteket. Varga megerősítette, hogy "ma felkerestem Juhász Stella hölgyet, elsődlegesen egy bemutatkozás volt, mert ez így illik!"

Mint írta, "nem egy momentum váltotta ki látogatásomat, és a következőket mondtam a hölgynek, természetesen a bemutatkozás után:

mostantól, nincs béke, ezt pedig köszönjék Bobák Zsolt Béla képviselő úr munkásságának!". 

Varga ugyanakkor mindenfajta feltételezést visszautasított, hogy bármi köze lenne egy konkrét poszthoz, vagyis akár a Tamás Zoltán ingatlanjait firtatóhoz. Szerinte ez egy folyamat, mely csak úgy érthető meg, hogy figyelembe vesszük a több mint 1,5 éves, közösségi oldalakon kialakult vitákat közte és a jelenlegi városvezetés közt. Álláspontját közzétette a Jász Monitoringon is, ami természetesen további vitát indított el. A posztban azt is írta, hogy "elkezdődött!", de hogy pontosan mi, azt nem fejtette ki.  

Megkérdeztük Tamás Zoltán fideszes frakcióvezetőt is, miként vélekedik a fejleményekről, egyáltalán tud-e róla, és mi a véleménye arról, hogy mindez állítólag annak hatására történt, hogy egy közösségi oldal felületén megjelent az ő állítólagos ingatlanszerzéseivel kapcsolatos bejegyzés.

Tamás Zoltán érdeklődésünkre azt válaszolta,

sem a Fidesznek, sem neki nincs köze a leírtakhoz, elhatárolódik az eseménytől. Magánszemély vagy személyek magánakciójáról van szó.

Hozzátette, a Fidesz és ő is a véleményszabadságot támogatja, amíg az jogszabályba vagy törvénybe nem ütközik. Az ingatlanszerzésével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy arról a vagyonbevallásában már beszámolt, ezzel részéről ezt a témát lezártnak tekinti.

Megszólalt és ennél többet mondott ugyanakkor Bódis Béla, a képviselő-testület fideszes frakciójának tagja, aki szintén elhatárolódott az eseménytől. Mint írta: „Megdöbbenve olvasom, hogy most az a fő hír, hogy valakit nyilvánosan 'megfenyegettek' a munkahelyén... és ezt követően ez még a Facebookra is kikerült. Miért van erre szükség? Miért kell ilyet tenni? Nem értek egyet az ilyen magatartással. Képviselőként járva a várost, járva a körzetet, annyi megoldásra váró feladat van, ha erre koncentrálnánk, jóval előbbre tartanánk. Sajnos az ilyen cselekedetek mind az érdemi feladatoktól veszik el a figyelmet, erőforrást, ez nem jó.”

Varga szalonbeli „látogatása” ügyében Budai Lóránték feljelentést tettek a rendőrségen.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?