Inkognitóban Lázárnál járt Mezőhegyesen Orbán Viktor

Kis-Magyarország

Úgy tudjuk, a kormányfő a feleségével látogatott el a tangazdaságba. Kérdésünkre a hírt Orbán sajtósa, Havasi Bertalan nem tagadta. 

Több, egymástól független helyi forrás arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy szombaton – a nyilvánosság teljes kizárásával, inkognitóban – Lázár János vendégeként Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál járt Orbán Viktor és felesége. 

„A Ménesbirtok központi épületében, amit mi csak 'nagyirodának' nevezünk, a franciáktól visszavásárolt vetőmagüzemben, a ménesnél, a tehenészetben és az új iskolában is járt szombaton Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó.

Lázár Jánossal, a gazdaság kormánybiztosával és feleségével együtt érkeztek, s több helyütt még a terepjáróból sem szálltak ki”

– mondta lapunknak az egyik mezőhegyesi informátor.

Ugyanezt erősítette meg egy másik helybéli is azzal a kiegészítéssel, hogy két terepjáró volt, ezek közül az egyik Lázár Land Roverje.

Az ügy gyorsan a közbeszéd tárgya lett a dél-békési kisvárosban, a helyi képviselő-testület egyik tagja, Kovács István a közösségi oldalán is írt. Kovács a posztjában azt is firtatta, amit sok helybeli is kérdez, miért nem értesítette a településvezetést, miért nem tisztelte meg a mezőhegyesieket Orbán Viktor azzal, hogy előre értesíti őket, hogy a városba látogat? 

 
Lázár János a Ménesbirtokon
 
Forrás: Facebook/Lázár János hivatalos oldala
 

Egy neve mellőzését kérő helyi értelmiségi azt mondta portálunknak, ez lett volna az elvárható minimum a kormányfő részéről, másrészt egy miniszterelnök hivatali ideje egyetlen pillanatában sem magánember. De különösen akkor nem, amikor egy állami tulajdonú gazdasági társaságot keres fel, mint amilyen a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság.  

Hétfő hajnalban Orbán lehetséges mezőhegyesi látogatásáról megkérdeztük a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodát, Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárt és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt is. Azt tudakoltuk, helytálló-e ez az információ, amely szerint Orbán Viktor a múlt szombaton Mezőhegyesen jár? Azt is kérdeztük, ha igen, pontosan milyen céllal és miért nem volt (sajtó)nyilvános a rendezvény? Miért kellett titokban lebonyolítani a látogatást, úgy, hogy arról a Mezőhegyes település önkormányzata sem tudott?

Másfél nappal később a kormányfő sajtóügyeiért felelős Havasi Bertalan válaszolt megkeresésünkre. Azt írta, hogy

kérdéseinkkel forduljunk Lázár Jánoshoz, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztoshoz.

Ezt megtettük, de választ egyelőre nem kaptunk Lázártól. A közösségi oldalán több mint aktív hódmezővásárhelyi fideszes országgyűlési képviselő az elmúlt napokban nem tartotta fontosnak, hogy beszámoljon arról: kormánybiztosi működésének egyik helyszínén, Mezőhegyesen járt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége. 

Az új vezérigazgató

A fentiekhez tartozik, hogy több forrásunk szerint Lévai Anikó és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság 2019 novemberében kinevezett vezérigazgatója, Kovács Norbert rokonai egymásnak.

 
Kovács Norbert
 
Forrás: menesbirtok.hu

A közgazdász és nemzetközi agrár-közgazdasági szakértői végzettséggel rendelkező Kovács azok után került Szolnokról, az Agro-Várkony Kft. ügyvezetői posztjáról Mezőhegyesre, hogy a korábbi vezérigazgató, Pap István Tibor, Lázár János kiszemeltjeként a helyi Fidesz-jelölttel szemben 2019 októberében a dél-békési kisváros polgármestere lett.  

Mint arról korábban a Narancs.hu beszámolt, a helyiek félelmeivel szemben Papnak semmilyen kifogása nincs az állami kézben lévő Ménesbirtok alapítványi tulajdonba adásával

Fideszes alapítványi kiszervezés

Korábban megírtuk, hogy a hazai egyetemek nagy többségével párhuzamosan a parlamenti többség április 27-i döntésével egy közérdekű vagyonkezelő alapítványnak, a "Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak" adta a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Kft.-t. Az erről szóló előterjesztést április elején adták be, 14 perccel azután, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a parlamenti irományok szerint március 31-én, szerdán 23 óra 40 perckor beadta a T. Háznak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság alapítványba adásáról szóló törvényt Áder János köztársasági elnök április 30-án alá is írta, és május 1-jén hatályba is lépett.

Nem másról, mint az ország egyik legértékesebb agráripari komplexumáról van szó, amely kiváló minőségű földeken termel. Magyarán állami tulajdonból fideszes érdekköröknek játsszák ki ezt a roppant fontos vagyonelemet is.

Több mint egy hónappal ezelőtt megírtuk, hogy bár megszületett a döntés, mégsem jegyezték még be a Jövő Nemzedéke Föld Alapítványt, amelynek a Ménesbirtokot átadják ingyen és bérmentve. Sőt, június második felében még az alapítvány bejegyzésének az eljárása sem kezdődött el.

Most újfent utánanéztünk az ügynek, és a bírósági iratok tanúsága szerint azóta sem történt semmi előrelépés. Ami azért érdekes, mert március végén-április elején a szokásos fideszes tempóban, rekordgyorsasággal tolták át ezt a jogszabályt is a törvényhozáson. Szakemberek szerint a Ménesbirtokot majdan működtető alapítvány bejegyzése és a kuratórium felállítása azért is késhet, mert ez a fajta kormányzati vagyonkimentés Brüsszel éles kritikáját váltotta ki. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.