Megadta a hatóság az engedélyt Tiborcz István négyhektáros dísztavára

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 20., 13:56
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hiába a Natura 2000-es természetvédelmi terület, a miniszterelnöki vő tavat építhet magának, több mint félmilliárd forintért.

 

A Magyar Narancs még tavaly novemberben számolt be arról, hogy Tiborcz István egy négyhektáros tavat akar építeni a családi birtoka mellé, a Bicskéhez közeli Csabdi határába.

A birtokunkban lévő tulajdoni lap szerint a tónak helyet adó, 10,7 hektáros földrészletet még 2013 májusában, egy magánszemélytől vásárolta meg Tiborcz István, aki ide egy közel 4 hektáros vízterületet álmodott, amelyen lenne egy kis sziget is. A tervezett tó közvetlen környezetében több olyan területet is azonosítottunk, amelyet Tiborcz István állami földárveréseken vásárolt 2016-ban, ezek összesen közel 100 hektárt tesznek ki, és csak ezekért több mint 115 millió forintot fizetett Orbán Viktor veje.

Az mfor.hu most arról számol be, hogy a környezetvédelmi hatóság (pontosan a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály) megadta az engedélyt az építkezésre. Az indoklás szerint ugyanis a tervezett tevékenységből jelentős környezeti hatások nem származnak, ráadásul egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött a tervezett tevékenység.

A beruházás ugyan Natura 2000-es területet is érint, de a hatóság állásfoglalása szerint az építkezés „előreláthatólag” nem eredményez kedvezőtlen hatást, négyhektáros tó pedig „a tájszerkezetet és a táj jellegét lényegesen nem befolyásolja, kialakuló tájseb tartós megjelenésével nem kell számolni”. 
A terület egy részén jelenleg szántó, másik részén pedig gazos, vizes terület található. A tó vízellátását a közeli Csordakúti-árok biztosítaná, amihez duzzasztóművet, zsilipet és egyéb műtárgyakat is építeni fognak

A munkálatok már idén elkezdődnek, és 4 hónap alatt lehetnek készen. A lap szerint a teljes beruházás értéke meghaladhatja az 500 millió forintot, mivel a hatóság felhívta Tiborcz figyelmét, hogy végeztessen előzetes régészeti dokumentációt, ez pedig csak az 500 milliósnál nagyobb értékű beruházásoknál kötelező.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 20., 13:56
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  csulla
  2018. június 20., szerda 22:34
  Pedig már nagyon a lábán áll!Pedig állhatna már a létrán kötéllel a nyakában a kitartójával együtt!
 2. 2
  rworse
  2018. június 21., csütörtök 00:39
  Megadja?! Megadja?! Megadja!
 3. 3
  naki
  2018. június 21., csütörtök 20:20
  Még mindig nem adtak ki körözést ez ellen a takony ellen?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...