Megfenyegetve, kisemmizve – eladja állatait a bábonymegyeri gazda

  • Matkovich Ilona
  • 2013. május 28.

Kis-Magyarország

Nincs elég legelője az állatok tartásához a földfoglaló Gál Ferencnek, ezért döntött az eladásuk mellett. A somogyi gazdák nem csak azért csalódottak, mert nem ők nyertek a pályázaton, de zavarja őket, hogy a másnak kiadott föld hónapok óta parlagon hever.

Szarvasmarháinak több mint a felét kényszerül eladni most Gál Ferenc bábonymegyeri gazda, aki a földpályázatban bízva nemrég még jelentősen felfejlesztette az állatállományát – ám mint később kiderült, hiába.

Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk azoknak a Somogy megyei gazdáknak az esetével, akik a Nemzeti Földalap (NFA) döntése miatti elkeseredésükben március 24-én önkényes földfoglalást hirdettek meg.

Gál Ferenc most is azt mondja a magyarnarancs.hu-nak, amit akkor: tudta, hogy nagy erőkkel került szembe, amikor egy márciusi éjszaka ismeretlenek a „Ha pofáztok, megdögletek” feliratot festették a vaskapujára. „Ez a figyelmeztetés nekem és a komámnak, Horváth Jánosnak szólt. Mi ketten vállaltuk fel a faluban, hogy szót emelünk az NFA földpályáztatási gyakorlata ellen: amiatt, hogy a földpályázatok nem nyilvánosak, nem derül ki, hogy a helyi gazdákkal szemben miért kap gyakran olyan személy földet, aki nem helyben lakik vagy korábban nem gazdálkodott, vagy nincs meg a megfelelő számú állatállománya, illetve gépparkja.” Horváth János hozzáteszi: Bábonymegyerben januárban egyetlen helybéli nagygazda kapta a meghirdetett földek 90 százalékát, igaz, csak kényszerhasznosításra, mivel az NFA nem hirdetett eredményt a haszonbérleti pályázatokra.

Mit gondolhatnak?

Mit gondolhatnak?

Fotó: MTI


Emiatt Gál és Horváth később földfoglalást szerveztek a falujuk határában. Ezzel akarták felhívni a figyelmet az NFA szerintük önkényes földpályáztatási gyakorlatára. Mindhiába: az április 10-i haszonbérleti pályázat nyertesei között egyikük neve sem szerepelt. A 12 pályázatból Ágh János helyi nagygazda családja nyert kilencet, hármat pedig olyan vállalkozók, akiknek egy kivételével 20 kilométeres távolságnál messzebb van a telephelyük. A pályázat október közepétől érvényes, akkor kötik meg a nyertesekkel a húszéves haszonbérleti szerződést.  

Gál Ferenc most 22 szarvasmarhájából 13-at kényszerült eladni egy seregélyesi gazdának, akinek van legelője. „Végre hoztak volna egy kis hasznot, lehetett volna továbbszaporítani, de én nem tudom hol legeltetni őket. Majd meglátjuk, hogyan tudunk felkészülni a télre, remélem, a kilenc megmaradt szarvasmarhának elég lesz az a házam mögötti másfél hektár, amit 18 éve művelek, és amit szintén el akart tőlem perelni az NFA, sőt másfél millió forint kártérítést is követeltek az elmúlt 18 éves földhasználatért. Schiffer András elvállalta a védelmet, és most ott tartunk, hogy a kártérítési követeléstől visszaléptek.”

A föld nélkül maradt gazdákat még az is dühíti, hogy az NFA által kényszerhasznosításra egyetlen gazdának átadott földek nagy része egész tavasszal parlagon hevert, az útról kevésbé látható, belső területeken pedig most sincs bevetve semmi. Ezzel szemben ők már nem hajthatják rá legelni az állataikat, és nem is művelhetik meg azokat.

Sajtótájékoztató is lesz
A termelők ellehetetlenülésével, illetve gazdaságuk felszámolásával kapcsolatban szerdán háromnegyed 11-kor sajtótájékoztatót tartanak Bábonymegyerben.

Neked ajánljuk