Megint tarolt a Simonka-hálózat, ezúttal több tízmilliós megrendelést kaptak Simonka falujától

  • narancs.hu
  • 2016.09.22 06:09

Kis-Magyarország

Pusztaottlakáról egy 40 milliós közbeszerzést vihettek haza Simonka drága ismerősei. Aprópénz?

Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő feltűnően népes hálózatot épített fel maga körül az elmúlt években. Erről többször beszámoltunk mi is: ennek a nem túl bonyolult „technikának” az volt a lényege, hogy Simonka helyén, miután országgyűlési képviselő lett, több cégben is ismerősei, rokonai, esetleg barátai tűntek fel, és ezek a vállalkozások (illetve néha ezektől függetlenül a vállalkozásokhoz köthető egyes személyek) szép számmal kaptak állami megrendeléseket vagy támogatásokat, illetve kerültek be olyan, épp Simonka által menedzselt programokba, mint az általunk is részletesen bemutatott, állami pénzből finanszírozott pilot projekt, ahol temérdek közbeszerzést nyertek meg.

Befigyel Voldemort

Bemutattuk azt is, hogy Pusztaottlaka, ahol Simonka György hosszú évekig volt polgármester, hogy kapott éveken át még Felcsútot is leköröző állami támogatást.

Simonka György figyel

Simonka György figyel

Fotó: MTI

 

És a legfrissebb hír is innen származik: Pusztaottlakán nemrég kihirdettek egy közbeszerzést, ahol az Aktív Klub Szolgáltató Kft. nyert megbízást mezőgazdasági eszközök és termékek beszerzésére „a Pusztaottlaka településen induló növénytermesztési tevékenység ellátására épülő Startmunka programhoz” nettó 38 millió forintért. (Ez bruttó 46 millió forint.)

A cégben 2007-ben volt tulajdonos maga Simonka György, majd később – a rendszeres üzlettárs – Simonkáné is. A vállalkozás mai tulajdonosa pedig az a Gábriel Pálné, aki több, Simonkához köthető cégben is fontos szereplő (volt), így a Paprikakert TÉSZ-ben és a Magyar Termés TÉSZ-ben. De Gábor Pálné nevével találkozhattunk azzal a Dél-Békés Termelőiért Közhasznú Alapítvánnyal kapcsolatosan is, amely közbeszerzésein például a Public Sector Kft. volt a nyertes ajánlattevő. Azt Hadházy Ákos ismertette korábban, hogy az említett alapítvány épp azt a „Public Sector Kft.-t bízta meg a végrehajtással, amely a Mengyi ellen elrendelt nyomozati anyagokban is feltűnt, mint kamupályázat-gyártó. Hadházy a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra is, hogy minden esetben meghívásos pályázaton nyert a Public Sector, és mindig ugyanazzal a két másik céggel versenyzett. De nemcsak Békés megyében, hanem több száz kilométerrel arrébb, a Fejér megyei Cecén és Lajoskomáromban is. Hadházy a sajtótájékoztatón kitért a DBMTA és a Public Sector Kft. hátterére is. Az alapítvány ugyanis Simonka György fideszes képviselőhöz köthető a szervezet munkatársán, Gábriel Pálnén keresztül, aki a politikus több vállalkozásában feltűnik”. (Az index.hu információi szerint egyébként Simonkánál nemrég házkutatást tartottak, amit ugyanakkor a fideszes képviselő cáfolt.) Az Aktív Klub másik jelenlegi tulajdonosa Tóth Pálné, aki szintén a Simonkához köthető Paprikakert és Magyar Termésben volt tisztségviselő.

Furcsa megoldás

És hogy miért írtuk, hogy Simonka György faluja Pusztaottlaka? Természetesen azért, mert sokáig volt itt polgármester, de korábbi cikkünkben azért jeleztünk egy apró érdekességet.

Az történt ugyanis, hogy miután már nem Simonka volt a polgármester, a településsel való kapcsolattartóként közbeszerzéseknél még mindig ő volt megadva kontaktként. Ezt K. Árpád egyéni vállalkozó kapcsán rögzítettük, „aki pár éve azzal került a hírekbe, hogy a román határnál egy rendőrrel közösen úgy megvert pár rajtakapott dinnyetolvajt, hogy mindketten felfüggesztett börtönbüntetést kaptak – most közel nyolcmillióért szerezhetett be üzemanyagot a Simonka-projektben. Ráadásul K. a pusztaottlakai önkormányzattól is nyert nem sokkal később hasonló megbízást közel 24 millió forintért. (Ez utóbbi közbeszerzésnek az volt az érdekessége, hogy noha Simonka már nem polgármester Pusztaottlakán – az országgyűlési munkát választotta –, a közbeszerzési honlapon mégis ő volt megadva kapcsolattartónak a pusztaottlakai önkormányzat részéről. Ez a szemérmetlenül sajátos megoldás nem csak egy esetben történt meg: akkor is Simonka György volt a kapcsolattartó az önkormányzat részéről, amikor saját egykori cége, a Paprikakert nyert a korábban általa vezetett önkormányzattól több mint 23 millióért közbeszerzést. Simonkához telefonszámot is adtak: a polgármesteri hivatalét. A korábban már bemutatott Szervíz-Bodzás szintén több mint 20 milliót nyert tavaly az önkormányzattól Simonka György kapcsolattartásával.)”

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.