Mészáros veje Szombathelyen is arat: most egy képtár felújítását kapta meg

  • Kupi Györgyi
  • 2019. október 8.

Kis-Magyarország

Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje szépen arat a szombathelyi uniós forrásból megvalósuló TOP-os pályázatokon. Az idén már a negyedik projekt kivitelezési munkáját nyerte el a vasi fővárosban. Az alapkő-letétel éppen a választások előtt lesz.

A Homlok Zrt. kicsivel több, mint 838 millió forintos ajánlattal nyerte el a Szombathely Képtár felújítására kiírt közbeszerzést. A másik induló a nyílt pályázaton a PDR Alpok Bau Kft., 859 millió forintos ajánlatot tett. Az utóbbi cég egy kemenesmagasi székhelyű, 3 millió forintos törzstőkével működő vállalkozás, amely két kisebb céggel konzorciumban pályázott.

Mészáros vejének nem ez az első sikeres pályázata a vasi fővárosban. Előbb az egymilliárdos Sportliget-rekonstrukciót, majd a víztorony 300 millió forintba kerülő renoválását nyerte el. De nem csak a nagy pénzek érdeklik Homlokot, az Arany-patak revitalizációját is ő végzi több mint harmincmillió forintért. Ez kapcsolódik a Sportliget felújításhoz.

Választásra hangolva

Az ugytudjuk.hu írta meg, hogy a képtár elé a napokban kikerült a „felújítás miatt zárva” tábla. Minderről az intézmény honlapja is tájékoztatja az érdeklődőket. A kivitelezői szerződést még nem kötötték meg, bár a közbeszerzési eljárásban szereplő szerződéskötési moratórium három hete lejárt. A sikeres pályázatról a Közbeszerzési Értesítőből értesültünk.

Balázsy és Puskás (középütt) itt is avat

Balázsy Péter polgármesterjelölt és Puskás (középütt) itt is avat

Fotó: Balázsy Péter/Facebook.com

Az bizonyára csak a véletlen műve, hogy Puskás Tivadar leköszönő szombathelyi fideszes polgármester október 10-én, csütörtökön, három nappal az önkormányzati választás előtt, ünnepség keretében adja át a munkaterületet a kivitelező cégnek, lesz alapkő-letétel is.

Szerepelt a Modern Városok Programjában is

Az 1,4 milliárd forintos projekt építési költségvetésében az épület-felújítás és a környezet rendezés összesen egymilliárd forintot tesz ki, a Homlok Zrt. által elnyert pályázat csak az épület felújítására vonatkozik. Mindez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül valósul meg, amelynek forrását az Európai Unió biztosítja, míg a pályázat kiírásáról és a projekt befogadásáról a Vas Megyei Önkormányzat döntött.

A Szombathelyi Képtár szerepelt a Modern Városok Programban, Orbán Viktor tett ígéretet felújításának támogatására még 2015-ben. Végül nem magyar forrásokból, hanem 100 százalékban uniós támogatással valósulhat meg a fejlesztés, akárcsak a másik három Homlok által elnyert projekt is.

A műtárgyak védelme érdekében

A több mint 30 éves épület állapota nagyon leromlott, felújítása egyértelműen esedékessé vált. A megrongálódott tető és a tönkrement szigetelés miatt az épület olyan mértékben beázott, hogy a belső károk miatt az állandó kiállítást a műtárgyak védelme érdekében azonnali hatállyal le kellett bontani.  A kiállítótereket jelenleg nem lehet sem fűteni, sem hűteni, és a megfelelő páratartalmat sem lehet folyamatosan biztosítani. Emiatt értékes kiállítások bemutatásától esik el az intézmény. A felújítás során megvalósul az épület tető-és homlokzati szigetelése, nyílászárók cseréje, közvetlen környezetének rendezése. (Szombathely.hu)

 

(Címlapfotónk: A Szombathelyi Képtár, a felvétel forrása: Facebook.com)

Figyelmébe ajánljuk