Milliárdos bevételt hoztak Mészáros Lőrinc testvérének vállalkozásai

  • Magyar Krisztián
  • 2016. június 11.

Kis-Magyarország

Miközben a felcsúti polgármester a szemünk előtt válik az ország egyik leggazdagabb politikus-üzletemberévé, azért az öccse, János is szépen gyarapszik.

Mészáros János 2010-ben, nem sokkal azelőtt alapította meg egyik, ma már milliárdos forgalmú vállalkozását, hogy testvére átvette a polgármesteri széket a település éléről furcsa körülmények között eltávolított Varga Györgytől.

Az egyebek közt autószereléssel és -karbantartással, mezőgazdasági termékek, továbbá szerszámok forgalmazásával foglalkozó Agro-Felcsút Kft. a 2010-es alapítása óta folyamatosan bővül, az árbevétel – egy kivételével – minden évben szépen emelkedett. Ez helyi forrásaink szerint kezdetben annak is volt köszönhető, hogy Mészáros Lőrinc az állami gigaberuházásai teljesítéséhez használt hatalmas gépparkjánál öccse érdekeltsége, az Agro-Felcsút végezhette a karbantartást. A cég korábbi telephelyén nemcsak Mészáros nehézgépeit, hanem a Puskás Akadémia buszait is láttuk már, ahogy éppen valamilyen átvizsgálásra érkeznek.

Szárnyal az Agro-Felcsút!

Már a 2014-es évet sem zárta rosszul Mészáros János legnagyobb vállalkozása – ekkor a társaság bruttó árbevétele 541 millió forint volt –, de a cégadatokból egyértelműen kiderül, hogy 2015 egészen kiemelkedő volt az Agro-Felcsút számára. A kft. – az általunk megismert cégbeszámoló szerint – tavalyi bruttó bevétele már átlépte az egymilliárd forintot (ez nettó értéken 855 millió volt), így majdnem megduplázta az egyébként sem szerény 2014-es pénzügyi eredményt.

Hogy jobban megy a vállalkozásnak, az onnan is látszik, hogy a korábbi helyett egy sokkal nagyobb telephelyre költöztek, Felcsút határában néhány hónap alatt felhúztak egy hatalmas épületet, ahol megtalálható a korábbi gumi- és autószerelő műhely, de kialakítottak egy autómosót, és lehet vásárolni szerszámokat, illetve különböző mezőgazdasági termékeket is. Mészáros János a cég korábbi telephelyét felajánlotta a „köz javára”, hiszen a terület felén jelenleg a felcsúti kisvasútra érkezők parkolhatnak. A gesztus nem meglepő, az Agro-Felcsút már évek óta ott van a kisvasutat is üzemeltető Puskás Akadémia támogatói között, Mészáros János pedig állandó vendége a hazai futballpáholyoknak, legtöbbször Felcsúton és Székesfehérváron tűnik fel bátyja és Orbán Viktor közelében.

false

 

Mészáros János másik vállalkozása, a J+D 98 Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. tavaly kicsivel több mint 32 milliós bruttó forgalmat regisztrált. Ez szinte aprópénz Mészáros másik cége, a Pegazus Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2015-ös bevételéhez képest, ugyanis ez a vállalkozása tavaly bruttó 238 millió forintos bevételt produkált (azaz nettó 188 milliót), ami a 2014-es 87 millióhoz elég jelentős előrelépés. A Pegazus Trade tavaly Felcsútról egy budapesti irodaházba tette át a székhelyét, regisztrált tevékenységi körei között ott van – sok más mellett – az ingatlanok bérbeadása és üzemeltetése, mindenféle takarítás, zöldterület-kezelés, ruházati kereskedelem, mezőgazdasági gépek nagykereskedelme is.

Hidat is építhet

A közelmúltban Mészáros János belevágott az építőiparba is. A fiatalabb Mészáros idén márciusban megvette a Híd-Tám Hídépítési Fővállalkozó, Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t, amelynek fő tevékenysége az épületépítési projekt szervezése, de a regisztrált tevékenységi körök között ott van az út-, autópálya-, vasút- vagy éppen a hídépítés, továbbá a sportlétesítmények működtetése is. A társaság 2015-ben regisztrált bruttó 123 millió forintos árbevétele nem volt kiugróan magas, az egy évvel korábbi, valamivel több mint 321 milliós eredmény jelentős részben egy elnyert közbeszerzésnek volt köszönhető. Nem lennénk meglepve, ha a Híd-Tám a jövőben bezsebelne néhány állami megrendelést, bár korábban ez Mészáros János cégeinek csak egyszer sikerült, nagyjából egy éve rendelt az Agro-Felcsúttól szerszámokat a budapesti Várgondnokság a Várkert Bazár üzemeltetéséhez.

A Golfot szereti

Tavaly nyáron – egy már-már kafkai huzavona után – megnéztük Mészáros János vagyonnyilatkozatát. Az akkori állapotok szerint az előző ciklusban testvére alpolgármestereként is dolgozó vállalkozónak két lakóház, három üzlet – utóbbiak közül kettőnek csak felerészben a tulajdonosa – és néhány felcsúti telek volt a nevén. Az ingatlanok száma tavaly év végén és idén jelentősen növekedett, ugyanis Mészáros János az állami földek elárverezése során több száz hektárra licitált eredményesen. A vállalkozásaiból havonta három- és négyszázezer forintot utalt magának, de akkor még jóval kevesebb árbevételt produkáltak a cégei. Volkswagen Golfból volt neki három is. Egy 2012-es Renault Megane is ott volt a gépparkban, ahogy egy 18 éves Volkswagen Transporter és egy robogó is.

Figyelmébe ajánljuk