Minden járványügyi szabályra fittyet hánytak a Debrecen nyíregyházi vendégjátékán

  • B. T.
  • 2020. október 26.

Kis-Magyarország

Intézkedés nélkül kísérték vasárnap délután és este Nyíregyházán a rendőrök a debreceni szurkolók ezres nagyságú, maszk nélküli csoportját. A városban ez felháborodást váltott ki; mint ismeretes, a helyi kórház igazgatója nemrég koronavírus-fertőzés következtében hunyt el.

Két nagy szomszédvár rangadóját rendezték vasárnap este a labdarúgás második vonalában, amelyen a Nyíregyháza a Debrecen csapatát fogadta. A két kelet-magyarországi rivális találkozója 1-1-es döntetlennel ért véget, de aligha ez volt a legfontosabb, ami az eseményhez kapcsolódott.

A Narancs.hu-t Lövei Csaba nyíregyházi ellenzéki önkormányzati képviselő tájékoztatta arról, hogy a mérkőzés előtt és után a debreceni szurkolók ezres nagyságú csoportját intézkedés nélkül kísérték át a rendőrök a városon. Minden járványügyi szabályra - maszkviselés, távolságtartás - fittyet hányva vonultak 3-4 kilométeren át a vasútállomástól a stadionig, majd vissza. A stadionban a közel hatezer fős közönség soraiban alig akadt, aki maszkot viselt. (A vonulásról Jeszenszki András helyi MSZP-s politikus tett közzé Facebook-videót.)

„A városban nagy a felháborodás, az erről szóló videókat tízezres nagyságrendben osztják, kommentelik. Azt kérdezik, hogyan engedhette ezt a városvezetés. Nem tudott tenni, vagy felsőbb parancsra nem tehetett ez ellen semmit a polgármester és a jegyző?” – kérdezte Lövei Csaba.

MIndenki mászk nélkül...

MIndenki mászk nélkül...

Fotó: Facebook-felvétel

Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez akkor történt, amikor „csak” a kórház van dugig tele fertőzött betegekkel. Közben orvosok és ápolók betegednek meg sorra, s alig van valaki, akinek ismeretségi körében ne lenne beteg. Ráadásul a város épp a koronavírus-fertőzésben elhunyt képviselőjét, kórházigazgatóját, Adorján Gusztávot gyászolja.

A Facebookon számos hozzászólás érkezett a debreceni szurkolók vonulásához, illetve ahhoz, hogy nem viseltek maszkot, holott kötelező lett volna. "Ha az emlékezetem nem csal, tavasszal Olaszországban is a focimeccsen kezdődtek az igazi bajok" - írta egy kommentelő az idén februári Atalanta-Valencia Bajnokok Ligája-mérkőzésre utalva, ami után mind Olaszországban, mind Spanyolországban berobbant a járvány. "Maszk a drukkerek 80 %-án nem volt a stadionba (sic!). Ezt szabad?" - kérdezte más. Többen a rendőrség fellépését hiányolták, de sokan voltak olyanok is, akik a meccsel kapcsolatban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy szigorúbb járványügyi szabályokra volna szükség.

A hétvégén egyébként többek között a szombati Ferencváros-Újpest rangadón is kötelező lett volna a szurkolók számára a maszkviselés a kormány múlt heti rendelete értelmében. Ehhez képest - ahogy arról például az RTL Klub híradója beszámolt - a szurkolók többségén nem volt maszk a stadionban. Így fotózkodott Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is, aki állítása szerint csak a közösségi oldalára készített fénykép kedvéért vette le a maszkot, de utólag elismerte, ez hiba volt. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője viszont azt mondta, a meccsen résztvevők 90 százaléka maszkot viselt, ami szerinte "kezdetnek jó". Azt ugyan nem részletezte a kereskedelmi csatorna adásában bejátszott nyilatkozatában, hogy ezt az adatot honnan veszi. Az operatív törzs pedig nem méltatta válaszra a televíziót a focimeccsel kapcsolatban.

Nyitókép: dvsc.hu

Figyelmébe ajánljuk