Plágium közpénzen – Oldalanként 370 ezret fizetett kamutanulmányért a fideszes város

  • Magyar Krisztián
  • 2017. január 22.

Kis-Magyarország

Közel 15 millió forintot perkált ki Szécsény önkormányzati cége két ún. tanulmányért. A közpénzdézsmálós plágiumbiznisz az MDF-utód JESZ-hez vezet.

A szécsényi önkormányzatnál szeretnek közpénzt égetni. Legalábbis ez derül ki a magyarnarancs.hu következő sztorijából, ami dióhéjban a következő:

–        a nógrádi város 15 millió forintért rendelt meg két tanulmányt

–        a két tanulmány hemzseg a problémás részletektől

–        például számos szó szerinti átvételt találtunk ezekben más, korábbi tanulmányokból, azaz plagizálásról van szó

–        az egyik tanulmány oldalanként 370 ezer forintért készült

–         előfordul, hogy egy oldalon két teljesen átlagos fotót közöltek

–         a szálak az MDF-utód JESZ-hez vezetnek

–         miközben Szécsényben fideszes vezetésű önkormányzat dolgozik

Történetünk azonban korábban kezdődik!

Szécsény Holding Kft. néven alapítottak 2015-ben új önkormányzati céget a Nógrád megyei településen. A vállalkozás alá betették az addigi, városi többségű társaságokat, így egyebek közt a városüzemeltetésért, a városfejlesztésért vagy éppen a közművelődésért felelős nonprofit kft.-t.

A holdingot egymillió forintos törzstőkével hozták létre, és a 2015-ös évi működésre 30 millió forint fejlesztési hitelt is felvettek, amelyet aztán a 2016-os költségvetésük terhére vissza is töltöttek. Az önkormányzati cég vezetője Horváth István lett, akinek Szécsényhez korábban nem sok köze volt. Ő most is Gyömrőn él, ott önkormányzati képviselő, indult a város éléről a napokban eltávolított Gyenes Levente ellen még augusztusban, amikor a volt polgármester méltatlansága miatt időközi választásokat kellett kiírni.

JESZ-es közpénzdézsmálás

Horváth István már a nagypolitikába is belekóstolt. Korábban az MDF utódpártja, a Jólét és Szabadság (JESZ) elnökhelyettese volt. A 2014-es választások előtti március 15-i ünnepségükön beszédet is tartott, ekkor sok más mellett ezt mondta: „(…) a magyarok által megtermelt minden két forintból szőrén-szálán eltűnik egy. A JESZ megszünteti a közpénzek dézsmálását.” Hogy a szécsényi önkormányzati cégnél két forintból mennyi tűnik el, nem tudni, mindenesetre a közpénzek elherdálásával nekik is lehet gondjuk. Nem sokkal a holding elindulása után, amikor még saját tőkéjük is alig volt, hiszen az önkormányzat által jóváhagyott fejlesztési hitelből élték túl a 2015-öt, Horváth több szerződést is kötött két olyan vállalkozással, amely közül az egyik tulajdonosa az a Makay Zsolt, aki 2015. év végéig a JESZ elnöke volt.

A három szerződésből kettő tanulmányírás megrendelésére, egy pedig a helyi internethálózat feltérképezésére szólt. A két tanulmányt – amely közül az egyik a LED-es közvilágítás fejlesztési lehetőségeit mérte fel, a másik pedig a szécsényi önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését vizsgálta – állítólag azért rendelte meg a Szécsény Holding Kft., hogy a város majd a későbbi uniós pályázatokon sikeresen szerepelhessen, állítása szerint a tanulmányok az uniós pályázatokon való induláshoz kellettek.

A közpénzből vásárolt tanulmányokat hiába kértük ki, nem küldte el a Szécsény Holding Kft. ügyvezetője, szerinte azok „adatvédelmi, szerzői jogvédelem” alatt állnak, de Horváth István jelezte, hogy az irodájukban azért megnézhetjük. A közelmúltban átlapozhattuk a két összefoglalót, később, amikor más forrásokból megszereztük a tanulmányokat, egyértelműen kiderült, hogy szinte az egészet más forrásokból „szerezték be” – általában forrásmegjelölések nélkül. Az egyes szövegegyezésekre egyszerű módszerrel bukkantunk: betettük a kiemelt szövegrészt a Google keresőjébe, és megvártuk, kidob-e valami találatot. És lőn: kidobott. Nem is egyet.

Kamutanulmányok jó áron

A szécsényi közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmány 5,8 millió forintjába került a Szécsény Holdingnak. A dokumentum (itt elolvashatja az egészet) 41 oldal, azonban ebből 20 oldal fotódokumentáció, ide a város közvilágításával kapcsolatos, teljesen szimpla képeket illesztettek be. Például ilyeneket:

false

Vagy ilyet:

false

Maradt ezenkívül további 21 oldal, amelyből egy a fedlap, egy a tartalomjegyzék, azaz érdemben még 19 oldalt kellett volna megtöltenie saját tartalommal a két megbízott vállalkozásnak – ez azonban úgy tűnik, nem sikerült. Egy általános bevezető és egy egész oldalas szerkesztett Google-térkép után közel hét oldalon keresztül az Európai Bizottság Városok világítása c. szakmai jelentéséből emeltek be szó szerinti részleteket és képeket bármiféle hivatkozás nélkül. Íme egy rövid részlet a bizottság szövegéből.

false

És jöjjön a szécsényi tanulmány, amelyből az eredeti hivatkozásokat azért gondosan kivették:

false

A bizottsági jelentést a magyar Világítástechnikai Társaság fordította magyarra, de még őket sem említi a „tanulmány”. Ezt követően Nógrád Megye Integrált Területi Programjából vettek át több mint 3 oldalt, bár itt legalább jelezték az elején, miből dolgoztak, majd jött a helyi építési szabályzatból több oldal, és megint következett a bizottsági jelentés, ismét forrásmegjelölés nélkül, aztán a szöveges rész 8 sor.

Erre ment el 5,8 millió forint közpénz. Ha a teljes terjedelmet nézzük, akkor is 141,4 ezer forintra jön ki egy oldal elkészítése. Ez a szám talán még egy komoly szakmai munka esetében is túlzó lenne, úgy viszont biztos, hogy gyakorlatilag az egész tartalom már kész anyagokból átmásolt.

Van ennél meredekebb

Az előbbinél is talán durvább a helyzet a másik „tanulmánynál”, amely pontos címe: „Szécsény város önkormányzat közcélú épületeinek komplex energetikai fejlesztéséhez kapcsolódó megújuló energia felhasználásával történő villamos energia kiváltása”. (A teljes tanulmány elolvasható itt.)

Ezért 8,9 millió forintot fizetett ki a Szécsény Holding Kft., cserébe kapott egy mindennel együtt 24 oldalas, jórészt szintén összeollózott és részben plagizált katyvaszt. Itt is van a végén egy fotódokumentáció, amely csak két oldal. Ez ilyen szépen néz ki például:

false

Az érdemi szöveg a fedlap és a tartalomjegyzék után a harmadik oldaltól jönne, de az szóról szóra ugyanaz, mint az előző „tanulmány” szintén harmadik oldala, és a negyedik oldal szöveges részének jelentős hányada is a másikból lett átemelve.

Ezután négy oldalon át az egyetlen érdemi tartalom következik, a szécsényi középületek energetikai besorolásával kapcsolatos adatok, és ennyi, mert ezután megint jön a máshonnan „kölcsönzött” szöveg. A kilencedik és tizedik oldalon a napenergia hazai adottságait bemutató részt egy az egyben dr. Horváth József Megújuló energia c. írásából emelték át, utóbbi megtalálható az interneten, mi is ott bukkantunk rá.

 

false

És itt a szécsényi tanulmány hasonló részlete:

false

Ezután jön néhány ábra, és megint egy hivatkozás nélküli átvétel, ugyanezt a decsi önkormányzat honlapjára feltöltött ismertetőben is fellelhetjük némi keresgélés után.

Az igazi meglepetés a 15. oldaltól ért minket, ahonnan hosszú sorokon keresztül ugyanaz olvasható, mint a másik, a közvilágítás fejlesztésével foglalkozó anyagban: majdnem hét oldalt emeltek át, amelyen a megyei területfejlesztési koncepcióból és a szécsényi építési szabályzatból kimásolt részletek figyelhetők ugyanolyan tagolásban és felosztásban, mint a másik esetében. És ezért oldalanként 370,8 ezer forintot (sic!) fizetett ki a Szécsény Holding Kft.

Haverok előnyben

A megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésével megbízott két cég a Bent Ray és a Reskó Építőműhely Kft., ezek konzorciumban végezték el a feladatokat.

Amikor a szécsényi holding vezetőjét, Horváth Istvánt arról kérdeztük, hogy miért nem írtak ki közbeszerzést, miért nem kértek be más ajánlatokat is, annyit mondott, ez nem volt kötelességük, hiszen a megbízás összege nem érte el a közbeszerzési értékhatárt. A vállalkozásokkal kapcsolatban pedig annyit jegyzett meg Horváth, hogy tapasztalt, korábban már hasonló feladatokat jól elvégző cégekről van szó.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Ezzel szemben a Bent Ray Kft. ellen számos végrehajtás volt folyamatban az utóbbi években, jelenleg a Terézvárosi Vagyonkezelő próbál tőlük valamilyen követelést behajtani, de az is feltűnő, hogy az Opten céginformációs rendszer szerint 2015-re nincs leadott beszámolójuk. A Reskó Építőműhely helyzete sem sokkal fényesebb, itt a 2015-ös beszámoló szerint csupán 520 ezer forintnyi árbevételük volt, ami lehetetlennek tetszik, hiszen ebben az évben kapták a Szécsény Holdingtól a megbízásokat közösen a Bent Ray Kft.-vel. A plágiumesettel kapcsolatban megkerestük Makay Zsoltot, a cég tulajdonosát, aki úgy reagált, hogy a kollégái és partnerei „kiváló munkát végeztek”. Felvetette, hogy szerinte nem az eredeti, hanem egy „első változatú” anyag lehet az, amelyhez mi is hozzájutottunk, ami igencsak meglepő lenne annak fényében, hogy ugyanazt lapozhattuk át a Szécsény Holding Kft. irodájában, amelyet más forrásból kaptunk. Az ellentmondás ellenére Makay állítja: „mindenben szakszerűen, törvényesen és gazdálkodás szempontjából is közérdeknek kedvezően jártunk el”. Érdeklődésünkre, miszerint van-e köze a megbízásoknak ahhoz, hogy korábban a Szécsény Holding ügyvezetőjével együtt vezette a JESZ-t, így reagált a cégvezető: "Gondolom egyikőnk sem hisz a kollektív büntetés náci (sic!) és kommunista gyakorlatában, amikor is a múltban egy politikai családba tartozóval szóba sem állhatunk, és más szakmai munkában nem dolgozhatunk együtt".

Ugyan Horváth István azt mondja, hogy 2014 óta nem tagja a JESZ-nek, a jó kapcsolat továbbra is meglehet az akkori vezetőtársakkal, mert a Bent Ray Kft. tulajdonosa, Makay Zsolt a párt elnöke, így a szécsényi holding ügyvezetőjének felettese volt. A JESZ-es szál egyébként nem csupán a Bent Ray Kft.-nél fedezhető fel, hiszen Horváth István a Szécsény Holdinghoz csábította Jagarics Ferencet, a Jólét és Szabadság volt választmányi elnökét is.

Makay Zsolt 2011-ben

Makay Zsolt 2011-ben

Fotó: MTI

A fenti két megbízáson túl 2015. október végén egy 13,4 millió forintos szerződést is kötött a Szécsény Holding a Bent Ray Kft.-vel, Makay cégével. A megbízás tárgya a korábban Szécsényben és környékén kiépített, széles sávú internetszolgáltatásra is alkalmas optikai gerinchálózat vizsgálata, és egyebek közt annak feltérképezése, hogy mit is lehetne ezzel kezdeni a jövőben. Ennek eredménye az lett, hogy a város alighanem eladja a hálózatot, tehát ezért fizettek ki bruttó 13,4 millió forint közpénzt a Bent Raynek, miközben helyi forrásaink szerint már korábban is az értékesítést fontolgatták az önkormányzatnál. Az imént említett szerződést ráadásul szabálytalanul kötötte meg a holding és Makay cége, ugyanis a megbízásra nem írtak ki közbeszerzést, holott az akkor érvényes jogszabályok szerint ez elérte azt a nettó értéket, amely felett ezt már nem lehet megkerülni. A Közbeszerzési Döntőbizottság tavaly decemberi határozatában 500 ezer forint bírságot szabott ki ezért a Szécsény Holding Kft.-re.

Megkérdeztük a szécsényi polgármestert, Stayer Lászlót (Fidesz–KDNP) arról, mit gondol a közpénzen megrendelt tanulmányokról, egyáltalán látta-e azokat, és hogy volt-e az önkormányzatnak beleszólása abba, hogy kikkel szerződjön le a Szécsény Holding. A városvezető pontos válasz helyett korábbi városi lapszámokat és a holding ügyeiről vitázó képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét küldte el postán, de ezekkel sokra nem mentünk.

Egy másik zűrös szécsényi ügy

Nem ez az első Szécsényből származó sztori, amellyel az elmúlt hetekben foglalkoztunk. Megírtuk azt is, hogy a szécsényi Fidesz-elnök is szereti a közpénzt, a hozzá köthető céghez többször onnan érkeztek tízmilliós támogatások, ahol a politikus éppen állásban volt. Az erről szóló teljes cikket elolvashatja itt.

Figyelmébe ajánljuk