Pócs János Jászapátiban augusztus végén ismét lezárja a tanévet

Kis-Magyarország

Némi megrökönyödést váltott ki a Jászságban a tankerület augusztus 31-re meghirdetett tanévzáró ünnepsége. 

Bár a tanévet egyszer már lezárták júniusban, most nem kis megdöbbentést váltott ki a Jászságban, hogy a Jászberényi Tankerületi Központ ismét lezárja a 2020/21-es tanévet – ráadásul augusztus végén. Legalábbis ez derül ki azokból a meghívókból, amelyeket most küldtek szét az érintetteknek Jászapátiban, Pócs János fideszes képviselő szűkebb pátriájában. 

A meghívókat az Ágnes asszony blogja, avagy félelem és rettegés egy ellenzéki városban elnevezésű Facebook-oldal tette közzé: 

A meghívó szerint augusztus 31-én a jászapáti művelődési házban rendezik a "tanévzáró díszünnepséget", amelyet Zsemberi Zoltán tankerületi igazgató nyit meg, és köszöntőt mond Farkas Ferenc polgármester, Pócs János, a Jászság képviselője, valamint Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke. 

A Facebook-oldal szerint Pócs már augusztus végén bezárja a még el sem kezdődött 2021-22-es tanévet, pedig nem erről van szó, sokkal inkább arról, hogy nem tudták, milyen nevet adjanak a „gyereknek”. 

Mint ugyanis a Jászberényi Tankerületi Központtól megtudtuk, a tankerület a koronavírus-járvány miatt nem tartotta meg a pedagógusnapi ünnepségét (pedagógusnap idén június 6-án volt), ezért nem is tudták ott átadni a díjakat. Most ezt szerették volna pótolni, a "2020-21-es tanév 'Kiváló Pedagógus' díjak átadása" valóban szerepel programpontként a díszünnepség meghívójában.  

Hogy neve legyen az eseménynek, a "tanévzáró ünnepséget" adták neki, mivel a tanév a tankerület közlése szerint amúgy hivatalosan augusztus 31-ig tart. A vonatkozó Emmi rendelet egyébként úgy fogalmaz: "a 2020/2021. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2020. szeptember 1. és utolsó tanítási napja 2021. június 15." 

Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy ez egy zárt körű rendezvény lesz, a meghívó a polgármestereknek szólt, amit nem is értenek, hogyan került nyilvánosságra. A tankerület szerint lejárató politikai szándék van mögötte.

Többen azonban nem értették az "üzenetet", és értetlenül forgatták a meghívót, hiszen sokak szerint ilyenkor sokkal inkább tanévnyitót kellene tartani. Úgy vélték, ha ez szerepelt volna a meghívón, senkit sem zavart volna, még ha egy elmaradt eseményt is pótolnak most. A Jászság iskoláiban ugyanis szintén megtartották a tanévzáró ünnepségeket még júniusban ugyanúgy, ahol mindenhol máshol is, de mint közölték, ez a tanévzáró nem az a tanévzáró. 

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk