Pofon Botkának: felfüggesztett börtönbüntetések az ingyenes parkolóbérletek ügyében

Kis-Magyarország

Hűtlen kezelés bűntettében bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden meghozott határozatában a Gyulai Járásbíróság az ún. szegedi parkolóbérlet-ügy összes vádlottját.

Bűnösnek mondta ki kedden a bíróság a szegedi közlekedési cég két ügyvezetőjét, a volt címzetes főjegyzőt, egy alpolgármestert és Botka László polgármester kabinetfőnökét.

Ugyanakkor nehéz volt nem észrevenni, hogy a per folyamán és a keddi gyulai ítélethirdetésen milyen számban és aktivitással jelent meg a kormánysajtó. Aligha kétséges, hogy egyenesbe fordult a jövő októberi szegedi helyhatósági választás kampány. Ez még akkor is igaz, ha a feljelentő, Szabó Bálint várakozásai ellenére nem sikerült a vádlottak padjára ültetni Botka Lászlót.

A vádlottak nem jöttek el

Ezzel szemben a Gyulai Járásbíróság többrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekménye miatt a büntetőper mind a hat vádlottját, a Szegedi Közlekedési Kft. volt és jelenlegi ügyvezetőjét, D. Gábort és T. Istvánt Tibort, F. Gábort, a közlekedési cég parkolási üzletág vezetőjét, a volt címzetes főjegyzőt, M. Ervint, valamint S. László alpolgármestert és K. Gábor József kabinetfőnököt bűnösnek találta. Ezért 6-10 hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta őket, amelynek letöltését egy év próbaidőre felfüggesztette.

false

 

Emellett egyetemlegesen 566 ezer forint bűnügyi költséget kell megtéríteniük. A vádlottak egyike sem jelent meg a keddi gyulai ítélethirdetésen.

A bíróság az ítélet indoklásában kimondta, hogy egyetlen jogszabály, önkormányzati rendelet sem jogosította fel a vádlottakat, hogy bárkinek is éves ingyenes parkolóbérleteket adjanak, arról nem beszélve, hogy mindezzel vagyoni hátrányt okoztak az önkormányzatnak. (Szeged belvárosában ma 480 forintot kell fizetni egy óra parkolásért.)

A bíróság nem fogadta el a vádlottaknak azt a védekezését, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője saját hatáskörben 50 millió forintos értékhatárig hozhat döntéseket. „Ez a rendelkezés ebben az esetben értelmezhetetlen, arról nem beszélve, hogy a közlekedési cég ezzel a tulajdonos önkormányzatnak okozott kárt” – szögezte le dr. Kis Krisztina bíró. Vezetői értekezleten is szóba került

Azt is kifejtette a bíróság, hogy az éves ingyenes parkolóbérlet nem minősülhet üzleti ajándéknak sem, mert nem volt ilyen jogviszony a felek között. Sok esetben olyan intézmények és szervek vezetői is részesültek az ingyenes bérletből, akik nem álltak kapcsolatban sem az önkormányzattal, sem a szegedi városházával. Az ügyészség vádirata szerint a vádlottak összesen 40 millió forintos kárt okoztak több éven át tartó cselekedetükkel.

Régi szokás, rossz szokás

Összesen 307 személy kapott az évek során ingyenes parkolóbérletet, és 2008-tól Botka László vádlottak padján ülő kabinetfőnöke, K. Gábor József állította azok után a névsort, hogy erre a vezetői értekezleten rábólintottak. (A szegedi városházáról szerzett információink szerint a szokásjog alapján történő gyakorlat egészen 1994-re nyúlik vissza.)

Botka már tanúskodott

A szocialista színekben politizáló szegedi városvezetőt a büntetőperben tavaly nyáron akkor hallgatta meg tanúként – a Csongrád megyei bíróságok elfogultsága miatt kijelölt Gyulai Járásbíróság –, amikor még Botka, úgy tűnt, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje lesz a 2018-as tavaszi parlamenti választáson.

Ekkor még a mostaninál is nagyobb sajtóérdeklődés mellett Botka tanúként egy, a helyi rendeleteket nem sértő, meglévő gyakorlatként és bevett szokásjogként beszélt arról, hogy az önkormányzat a Szegedi Közlekedési Kft.-n keresztül összesen több mint 300 ingyenes éves parkolóbérletet juttat önkormányzati és országgyűlési képviselőknek, a városháza vezetői tisztségviselőinek, valamint sok cég és intézmény vezetőinek. Botka akkor azt hangsúlyozta, egy országos gyakorlatról van szó, amelyben semmi kivetni valót nem talál.

 

A vádlottak a perben végig tagadták a bűnösségüket, azt hangsúlyozták, hogy nem történt semmilyen kötelességszegés. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy azért sem történhetett bűncselekmény ebben az esetben, mert az üzleti ajándék másik oldalán a szegedi önkormányzat által minden évben a Szegedi Közlekedési Kft.-nek nyújtott működési támogatást is beleszámították. Emellett a vádlottak jogi képviselői szerint a történtek időközben elévültek.

Ezeket az érveket a Gyulai Járásbíróság ítélete kedden lesöpörte. Ahogy azt sem fogadta el a bíróság, hogy 2010-ben Szegeden született egy helyi rendelet a kedvezményes parkolásról. A bíróság szerint ez nem vehető figyelembe, mert nem az ingyenes parkolás lehetőségéről szól.

Az ügyészségnek és a védelemnek sem tetszik

Az ítélettel szemben mind az ügyészség, mind a védelem fellebbezést jelentett be kedd délelőtt Gyulán. Az ügyészség súlyosbítást, azaz hosszabb börtönbüntetést és hosszabb próbaidőt látna szükségesnek, míg a vádlottak védői bűncselekmény hiányában, jogszabályok helytelen alkalmazása és elévülés miatt jelentettek be fellebbezést. Így az ügyben a Gyulai Törvényszéken születik majd jogerős ítélet.

Szabó Bálint, a feljelentő

Szabó Bálint, a feljelentő

 

 

Az nem kérdés, hogy mindezzel már most egyenesbe fordult a jövő októberi szegedi önkormányzati kampány. Ezt az is bizonyítja, hogy a kalandos előéletű feljelentő, Szabó Bálint az első fokú ítélet után a kormánysajtó élénk érdeklődése mellett arról beszélt, hogy: „Győzött az igazság!” Másrészt arra szólította fel Botka László szegedi polgármestert, hogy mondjon le, és távozzon a közéletből.

A Narancs információi szerint a szegedi városháza vezetését meglepte az első fokú ítélet, nem erre számítottak.

(A szerző felvételei)

Figyelmébe ajánljuk