Simonka György a Fidesz dél-békési veresége után nekiesett a térség kormánypárti képviselőjének

Kis-Magyarország

Az önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP különösen rosszul szerepelt az orosházi központú dél-békési választókerületben. Elvesztette Orosházát, Medgyesegyházát, Mezőkovácsházát, Battonyát, nem tudta visszaszerezni Tótkomlós és Nagyszénást. Ezt a gyászos eredményt Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő és megválasztott pusztaottlakai polgármester utódja, a térség kormánypárti parlamenti képviselője, Erdős Norbert nyakába varrja és eltávolítását követeli.

„Tisztelt dél-békésiek! Kedves Pusztaottlakai Barátaim! Engedjétek meg, hogy az alábbi írásomat eljuttassam hozzátok, ugyanis az elmúlt 2 napban szinte minden médiaorgánum megkeresett a kérdéseivel. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan értékelem a június 9-én, Pusztaottlakán és Dél-Békésben kialakult helyzetet, mi a véleményem Erdős Norbert munkájáról és a fideszes körzetünkben bekövetkezett történelmi vereségről, illetve hogyan látom a 2026-os választások esélyeit a körzetben kialakult helyzetre való tekintettel. Továbbá érdeklődtek az ellenem folyó büntetőper kimeneteléről a polgármesterré választásom függvényében” – kezdi szerdai Facebook-bejegyzését Simonka György, akit annak ellenére választottak az alig háromszáz lakosú Pusztaottlakán hosszabb szünet után ismét polgármesterré, hogy bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatt a Fővárosi Törvényszéken folyó perben vádlott, 1,4 millárdos károkozással vádolják több társával együtt. (A politikus Facebook-posztjáról a 24.hu is beszámolt.)

Simonka bejegyzésében arról ír, hogy Dél-Békésben tudják, hogy ki ő, tudják, hogy ő is egy ember a sok közülük, aki azért küzdött, hogy emberszámba vegyék az itteni embereket, s hogy minél több felzárkóztatási pénzhez jussanak az itteni leszakadó és elmaradt települések. „Sajnos ez a közös munka mára teljesen ellehetetlenült és a képviselőinknek választott vezetők hagyják gazdátlanul, koncepció nélkül sodródni a térségünket. Beszéljünk világosan!

Erdős Norbert nagyobb pusztítást végzett a dél-békési Fideszben, mint a pestis! A körzetben történelmi vereséget szenvedett a Fidesz! Soha nem tapasztalt káosz uralkodik a térségben!

Erdős nem képviseli Dél-Békést, sőt szétverte azt az összefogást, amit kitartó munkával 12 év alatt, kormányzati háttérrel sikerült megteremtenünk, a térség felzárkóztatásának érdekében” – írja Simonka hozzátéve, hogy még mindig azokat a fejlesztéseket adja át Erdős, amit Simonka korábban közösen a polgármesterekkel kiharcolt. (Érdemes megjegyezni, hogy Simonka parlamenti képviselősége idején a szavak szintjén nem spóroltak semmivel, de az elmaradott térség akkor sem lépett előre.)  

Erdős szemére veti, hogy rendre csak azoknál a beruházásoknál tűnik fel, ahol a kampánycsapatának a cégei építkeznek, amelyek megtömik a zsebüket. Ezzel Simonka Erdőst nyíltan korrupcióval vádolja meg. De azért is bírálja, amiért úgy próbál tenni, mintha köze lenne a térségbe érkező pénzekhez. „Egyáltalán nem képvisel minket és nem küzd az érdekünkben, sőt… Ezt mindenki tudja, én pedig bizonyítani is tudom. Ha ez nem így lenne, akkor már teli torokból hirdetnék az általam mondottak ellenkezőjét és nem lapítanának, mint sz.r a fűben! Nagyon nehéz lesz Dél-Békést felzárkóztatni egy ilyen tatárjárás után, amit Erdősék véghez vittek” – írja Simonka. Szerinte megszűnt Dél-Békés lobbiereje, amit jól mutat, hogy az általa kijelölt városvezetők mindegyike elbukott a június 9-i választáson. Simonka úgy látja, hogy azok a Fidesz támogatta polgármesterek, akik veszítettek a választáson, elszenvedői Erdős Norbert alkalmatlanságának és szerencsétlenkedésének. Megítélése szerint a választókerület irányítás nélkül csak sodródik.

Majd kertelés nélkül kijelenti:

„Nagyon remélem, hogy levonják a tanulságokat, akiknek ez dolga és az Erdőséket jelentő púpot mielőbb eltávolítják a hátunkról!

Térségünk minden települése nagyon nehéz helyzetbe került ezáltal, így irtózatosan nehéz lesz betartanunk a kampányban tett ígéreteinket, de mi Pusztaottlakán a 25 pontban vállalt programunkat teljesíteni fogjuk.” Majd ígéretet tesz, hogy októberi beiktatásuk után Pusztaottlakán falugyűlést tartanak, ahol az ott élőkkel közösen meghatározzák a fejlesztések irányát és ütemét.

A hosszú évek óta tartó büntetőperéről annyit ír Simonka: „mára már mindenki számára nyilvános, hogy az ügyészség, aki (sic!) rám 8,5 év kiszabását kéri az hamis szakértői véleményekkel, pszichikai kényszervallatásokkal és hihetetlen, egyben hamis vallomásokkal támasztotta alá a vádiratát. (…) Mindezt csak azért, hogy levadásszanak, mert sokaknak léptem a tyúkszemére, miközben az engem megválasztó dél-békésiek érdekeiért harcoltam.”  Zárszóként arról szól, hogy a bíróság igazságot fog szolgáltatni neki és mindenki másnak, akit belerángattak ebbe az ügybe.

A 2022-es országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP színeiben a Simonka helyére lépő és a választókerületet megnyerő Erdős formálisan válaszolt közösségi odalán Simonka támadására, de az érdemi reagálás elmaradt. Erdős a dél-békési térség valamennyi megválasztott polgármesterének gratulál, egyben reményének ad hangot, hogy a cél a települések további fejlődése, amelyben számíthatnak az ő segítségére. Majd felsorolja az összes győztes településvezetőt, nem jelezve, hogy a térség legjelentősebb városait és nagyközségeit elveszítette vagy nem tudta visszaszerezni a kormánypárt. Telefonon és írásban is kerestük Erdőst, egyelőre nem értük el.

A hévízi fideszes polgármesterjelöltnél is kiborult a bili

Hévíz fideszes polgármesterjelöltje, Vértesaljai László veresége után kiposztolta, hogy térségük „az elmúlt évtizedek nagy vesztese”. Félig nyíltan és nagyon hevesen kritizálta a helyi kormánypárti politikát. Mindezzel a 444.hu foglalkozott. A portál cikke szerint a hétfős képviselő-testületben mindössze egy fideszes kaphat majd helyet egy olyan városban, amelyet 2010 óta nagy többséggel a Fidesz irányít. Vértesaljai 38:62 arányban kapott ki civil kihívójától. Lebőgött a Fidesz a szomszédos Keszthelyen is, ahol ugyancsak civil jelölt verte meg a kormánypárti polgármestert, és a testületben is megszűnt a fideszes többség.

FRISSÍTÉS

Majd' egy héttel cikkünk megjelenése után reagált Simonka bejegyzésére és megkeresésünkre Erdős Norbert, aki merőben másként ítéli meg a helyzetet. A dél-békési térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a választókerület 27 településéből 25-ben jobboldali jelöltek győztek, kivételnek a körzetközpont, Orosháza és Tótkomlós számít. Ahogy arról beszámoltunk, Orosházán Raffai János vezetésével a Válaszd Orosházát ellenzéki csoportosulás diadalmaskodott, amelyben a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek képviseltették magukat. Tótkomlóson a helyi civilek nyertek a Fidesz-közeli Jadviga Lokálpatrióta Egyesület és a Fidesz ellen, amelynek polgármesterjelöltje az utolsó pillanatban visszalépett. Ezt követően, azaz a fideszes polgármesterjelölt visszalépése után kérte a választókat Erdős Zsura Zoltán támogatására. Azt nem tudni, hogy ez mekkora szerepet játszott a polgármester győzelmében.

A térség fideszes parlamenti képviselője sorra vette a településeket, amelyekben a Fidesz jelöltje győzött, míg másutt függetlenként induló, de jobboldali vagy az ő személyes támogatását élvező jelölt futott be. Nem tartja kudarcnak Kraller József medgyesegyházi fideszes polgármester vereségét, mert ellenében a kormánypárt korábbi helyi elnöke, de immár függetlenként induló Ruck Márton győzött. Szerinte két jobboldali aspiráns csatájából született győztes Mezőkovácsházán, Battonyán és Nagyszénáson is. Arra a felvetésünkre, hogy miért ítéli meg a kialakult helyzetet gyökeresen másként és emleget tatárjárás szintű pusztulást és vereséget Simonka, Erdős azt válaszolta, ezt kérdezzük meg pusztaottlakai polgármestertől, akit ugyancsak jobboldali politikusnak tart. Egyéb, meglehetősen durva kritikáira nem kívánt reagálni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!